Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Güneydoğu illerinde sınıra duvar örülmesi, gözetleme kulesi inşa edilmesi ve aydınlatma direkleri dikilmesi için birçok ihale düzenledi.
Birgün gazetesinden İsmail Arı'nın haberine göre bu ihalelerin sonuncuları da Şırnak sınırına duvar örülmesi için yapıldı.
61 MİLYON TL'LİK İKİ İHALE
TOKİ, 17 Eylül 2021 tarihinde de “Şırnak İli CizreSilopi Hudut Hattına Üçüncü Etap Acil Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi Yapım İnşaatı” adı altında bir ihale düzenledi. Kamu İhale Kanunu’nun “Savunma ve güvenlikle ilgili özel durumların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” durumlarında kullanılan 21\C maddesine göre ve pazarlık usulüyle yapılan ihale tam 26 milyon 959 bin TL’ye Binbay Yapı İnşaat Şirketi’ne verildi. TOKİ, şirketten Şırnak sınırına örülecek duvarın 2 Haziran 2020 tarihine kadar tamamlanmasını istedi.
Ancak bu ihale Binbay Yapı İnşaat Şirketi’nin aldığı ilk ihale değildi. TOKİ’nin 6 Haziran 2020 tarihinde “Şırnak İli CizreSilopi Hudut Hattına Birinci Etap Acil Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi Yapım İnşaatı” adı altında düzenlediği ihale de 34 milyon TL’ye İzbay İnşaat ve Binbay Yapı İnşaat iş ortaklığına verildi.
Bu ihalelerle Şırnak’a örülen duvarın birinci ve üçüncü etabı için TOKİ’nin kasasından yaklaşık 61 milyon TL çıktı.
ADAY ADAYI OLMUŞTU
Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre ise TOKİ’nin milyonlarca liralık ihaleler verdiği İzbay İnşaat ve Binbay Yapı İnşaat şirketlerinin merkezi Siirt’teki aynı adreste yer alıyor. Şirketlerin sahibinin de Bedrettin Binbay olduğu belirtiliyor. Binbay, 2018 Genel Seçimlerinde AKP’den milletvekili aday adayı olmuştu.
(Bedrettin Binbay)
11 YILDA 1,2 MİLYAR TL
Öte yandan, Binbay’ın İzbay İnşaat isimli şirketi TOKİ’den 2013 ile 2021 yıllarını kapsayan 9 yılda tam 17 ayrı ihale aldı. Bu ihalelerin toplam bedeli ise 623 milyon 809 bin TL’yi buluyor.
Binbay’ın sahibi olduğu bir diğer şirket olan Binbay Yapı İnşaat Şirketi de 2011 ile 2021 yıllarını kapsayan son 11 yılda kamudan 14 ayrı ihale aldı. Bu ihalelerin toplam bedeli 542 milyon 695 bin TL’yi buluyor.
Yani, Bedrettin Binbay iki şirketi ile kamudan son 11 yılda toplam 1 milyar 166 milyon TL değerinde 31 ayrı ihale aldı.
'Montrö' bildirisine soruşturma açan Başsavcılığın 'Öcalan' kararı tekrar gündem oldu!120 izlenme
Orta Vadeli Program açıklandı: 2026'ya kadar aydınlık yok51 izlenme
Uzman isim 8 maddede anlattı: Yangının sorumlusunu açıkladı48 izlenme
AKP'de kan kaybı devam ediyor: AKP’nin kalesi Kayseri’de son 5 ayda 700 kişi CHP’ye katıldı!52 izlenme
Seçim sonuçlarını doğru tahmin eden SONAR Başkanı Hakan Bayrakçı, son 10 günü işaret etti: "Anketler değişti"47 izlenme
"Gidin derdinizi Erdoğan'a anlatın!"231 izlenme
Sri Lanka’dan sonra Arjantin’de de halk sokaklara döküldü!64 izlenme
Ekonomi 3 yıldır enkazda29 izlenme
İmamoğlu'na 2 yıla kadar hapis talebi!
Coronada haftalık tablo açıklandı: Vaka sayısında büyük artış!
Kanal İstanbul güzergâhı daha açıklanmadan 600 dönüm arazi toplamış!
Gazeteci Murat Ağırel, Turgut Altınok’un Antalya sırrını tek tek anlattı! "Turgut Altınok’un Antalya’da 600 dairesi daha var"