Taliban, Pazar başkent Kabil'i de ele geçirip Afganistan'da 20 yıl sonra kontrolü yeniden sağladığında, kimseden intikam almayacağını ve genel af ilan edildiğini açıklamıştı.
Ancak BM'ye istihbarat sağlayan Norveç Küresel Analizler Merkezi adlı kuruluşun hazırladığı ve BBC'nin edindiği gizli rapora göre, Taliban "işbirlikçi" olarak gördüğü kişileri aramaya devam ediyor.
BBC'ye konuşan Norveç Küresel Analizler Merkezi Başkanı Christian Nellemann, "Şu anda Taliban tarafından hedef alınan çok kişi var ve tehdit çok net" dedi.
Christian Nellemann, "Bu kişilerin teslim olmaması durumunda ailelerinin tutuklanacağı, yargılanacağı, sorgulanacağı ve cezalandırılacağına dair yazılı Taliban belgeleri var"
Taliban'ın kara listesinde olan herkesin ciddi tehdit altında olduğunu belirten Nellemann, kitlesel infazlar yaşanabileceği uyarısında bulundu.
Afganistan'daki yabancı güçler vatandaşlarını ülkeden çıkarmaya çalışıyor.
Bir NATO yetkilisinin bugün yaptığı açıklamaya göre son beş günde Kabil Havalimanı'ndan yurt dışına 18 bin kişi götürüldü.
Aralarında yabancı askerler için tercümanlık yapan kişilerin de bulunduğu altı bine yakın kişinin daha bugün itibarıyla ülkeden çıkarılması planlanıyor.
NATO yetkilisi hafta sonu ülke dışına uçuşların iki katına çıkarılacağını aktarıyor.
Havalimanının dışında ise kaos yaşanıyor. Çok sayıda kişi güvenlik duvarlarını aşarak içeri girmek için mücadele ederken Taliban savaşçıları insanları engellemeye çalışıyor.
Bölgeden gelen bir videoda, bir ailenin küçük çocuklarını havalimanı duvarı üzerinden Amerikan askerlerine verdiği görülüyor.
Öte yandan Kabil'in de aralarında bulunduğu bazı kentlerde Taliban karşıtı protestolar düzenleniyor.
Afganistan'dan hızlı bir şekilde çekildiği için eleştirilen ABD Başkanı Joe Biden'ın bugün bir konuşma yapması bekleniyor.
Reuters haber ajansına konuşan bir ABD yetkilisine göre Taliban hızlı ilerleyişi sayesinde binlerce Amerikan zırhlı aracı, 3040 adet hava aracı ve çok sayıda hafif silahı ele geçirdi.
Taliban, 19962001 arası Afganistan'ı yönetmiş ve İslamcı örgüt bu süreçte çok sayıda insan hakları ihlaliyle gündeme gelmişti.
Milli park davaları nedeniyle onlarca vatandaş evsiz kalacak25 izlenme
Vatandaştan tüyler ürperten konuşma! "Mustafa Kemal Atatürk'ü mumla arayacaklar mumla... Ben Kürt'üm, Haymanalıyım, kurban olurum Atatürk'e"61 izlenme
Emine Erdoğan'dan skandal sözler ! 'Keşke bütün engelliler Down Sendrom'lu olsa, kimseye zararları yok'422 izlenme
AKP döneminde İETT otobüslerinin bakımı bile yandaşa gitmiş!69 izlenme
Fahrettin Altun’dan başkasına gitmesin diye ihale saati yazılmadı!185 izlenme
Şehir Hastanelerinin bilinmeyen yüzü!138 izlenme
Atatürk Havalimanı'nı yok ettiler... Milyarlık pistlere ot ektiler26 izlenme
Cübbeli Ahmet saat iddiasını yalanlamadı: İsim vermeden tutuklu Altaylı'yı hedef aldı32 izlenme
AKP'li belediye başkanı Afyon'un kurtuluş töreninde tescilli Atatürk düşmanını andı!
Emeklilerden aylıklarına asgari ücret oranında artış talebi
BİSAM: "Açlık sınırı Aralık ayında 8 bin 167 TL’ye yükseldi"
Toplumun yüzde 51'i geçinemiyor! Hayat pahalılığı ve işsizlik salgından sonra arttı