Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik dağıtım altyapısında önemli bir dönüşüm için düğmeye bastı. 5 Aralık 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle birlikte Türkiye genelindeki elektrik sayaçlarının akıllı sayaçlarla değiştirilmesine ilişkin süreç resmen başlatıldı. Yeni uygulama sayesinde hem tüketicilerin elektrik tüketimini izleme kolaylığı artacak hem de dağıtım şirketlerinin veri yönetiminde daha şeffaf ve hızlı bir sisteme geçilecek.
Düzenlemeye göre 1 Mart 2026 itibarıyla belirlenen tüm yapılarda eski sayaçların yerine uzaktan iletişim özelliğine sahip “Akıllı Sayaç PRO” ve “Akıllı Sayaç EKO” modelleri takılacak. Yeni sayaçlar, hem tüketim değerlerini anlık olarak iletecek hem de uzaktan müdahale imkânı sağlayacak.
Yıllık enerji tüketimi 10 MWh ve üzerinde olan tüm tüketim noktalarındaki mevcut sayaçlar, zorunlu olarak Akıllı Sayaç PRO modeli ile değiştirilecek. Dönüşüm sürecinde öncelik; serbest tüketici hakkını kullanabilen abonelere ve yüksek tüketimli noktalara verilecek.
EPDK’nın dağıtım şirketlerine sunduğu uygulama takvimine göre:
Tüm eski sayaçların yüzde 70’i 1 Ocak 2027’ye kadar,
Tamamı ise 1 Ocak 2028’e kadar akıllı sayaçlarla değiştirilmiş olacak.
Bu süreçte toplanan tüketim verileri, dağıtım şirketleri tarafından Enerji Piyasaları İşletme A.Ş.’ye (EPİAŞ) iletilecek. Böylece sistemde hem daha şeffaf hem de daha hızlı bir veri akışı sağlanacak.
Yeni dönemde tüketiciler, elektrik tüketimlerini mobil uygulamalar ve internet üzerinden kolayca takip edebilecek. Bu sayede kullanım alışkanlıklarını düzenleme ve fatura yönetimi konusunda daha bilinçli adımlar atabilecekler.
EPDK, veri görüntüleme problemlerine karşı tüketicilerin mağdur olmaması için önemli bir kural da getirdi. Vatandaşların tüketim verilerine erişememesi durumunda dağıtım şirketleri, oluşan sorunu en geç 48 saat içinde çözmekle yükümlü olacak.
Türkiye’de elektrik sayaçlarının akıllı sisteme geçmesiyle birlikte hem tüketicilerin bilgiye erişimi kolaylaşacak hem de enerji yönetimi daha modern bir yapıya kavuşacak. 2026’da başlayacak dönüşüm süreci, 2028’de tamamlandığında ülke genelinde daha verimli, izlenebilir ve hızlı bir elektrik altyapısı oluşmuş olacak.
Sözcü
Katar Haliç’e de ortak oluyor!149 izlenme
Narin'in cinayetini çözecek ses kaydı ortaya çıktı! Amca Salim, işçi Ramazan'a soruyor: "Ramazan kız yaşıyor mu, öldü mü?"148 izlenme
Nebati, beyin yaktı... Dolar 18: Türk Lirası değer kazanmış!61 izlenme
Fahrettin Altun’un Kaftancıoğlu’na açtığı dava reddedildi32 izlenme
Türkiye Cumhuriyeti'ne ‘Katil devlet’ diyen Nagehan Alçı, şimdi de Atatürk'ü katliam yapmakla suçladı !434 izlenme
Erdoğan’a hiçbir ülkücü ve MHP’li oy vermeyecek!286 izlenme
Gericiler mezarlara saldırdı: 'Günah' diyerek fotoğraflı mezarları tahrip ettiler!132 izlenme
Ankara'da 3 kuşaktır lokanta işleten esnafın sonu: "Bu sene bırakıyoruz, her sene kötüye gidiyor, borçlanmak istemiyorum. 3 kuşaktır devam ediyorduk"24 izlenme
İBB duruşmasında beşinci celse başlamadan bitti! Gerilim, kavga, tartışma eksik olmuyor
Erdoğan alanı dolduramamıştı, Kılıçdaroğlu'nun mitingi tıklım tıklım doldu!
Sokak ortasında kızını dövdü, tepki gösterenlere ‘Alın sizin olsun’ diyerek uzaklaştı
Ahmet Hakan sokak röportajlarını hedef gösterdi!