Çoğu, Destek Hizmetleri Daire Başkanlığınca yapılan pazarlık usulü ihaleler, Sayıştay’ın Tarım ve Orman Bakanlığı 2018 Yılı Düzenlilik Denetim Raporu’ndaki bulgularda da yer aldı. Pazarlık usulüyle çıkılan ihalelerin yaklaşık bedelinin ise toplam 222 milyon TL’den fazla olduğu ortaya çıktı.
Denetçiler raporunda “Kamu İhale Kanunu’nda temel ihale usulleri olarak açık ihale usulü ve belli istekliler arasında ihale usulü sayılmış olup, pazarlık usulü istisnai bir ihale usulü olarak öngörülmüştür. Kanunda belirtilmesine rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2018 yılı için gerçekleştirilen hizmet alım ihaleleri ve yapım işi ihalelerinin büyük kısmının kanuna aykırı şekilde 21/b usulü ile ihale edildiği görülmüştür” ifadeleri kullanıldı.
‘ALIŞKANLIK’ EDİNMİŞ
Denetçiler, istisnai usulün ancak birtakım olağanüstü hallerde yapılması gerektiğini de belirterek, bu hallerin, “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen haller veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması durumu” olduğunu belirtti.
Cumhuriyet'ten Sena Yaşar'ın haberine göre, raporda, “Pazarlık usulü ile ihaleye çıkmak idare tarafından bir alışkanlık haline getirilmiştir” denildi.
2018 yılı içinde pazarlıkla yapılan ihalelerin toplam bedelinin 222 milyon 966 bin 937 TL olduğu ve bu ihalelerin çoğunlukla Destek Hizmetleri Dairesi’nce yapıldığı öğrenildi. İhalelerde, 109 milyon TL Antalya Hipodromu yapım işine, 89 milyon ise Türkiye Milli Botanik Bahçesi Bitki Sarayı yapım işine ödendiği görüldü.
6 milyona yakın Milli Botanik Bahçesi’nin giriş karşılama binası çevre düzenine, 3.5 milyondan fazla da merkez kreş ve gündüz bakım evi yapımına ödenmesi dikkat çekti.
Öte yandan raporda, “Pazarlık usulü ihale yapılması rekabeti engellediği gibi aynı iş için daha fazla kamu kaynağı kullanılmasına da neden olmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
SAYIŞTAY: CEZASI VAR
Sayıştay raporunda Kamu İhale Yasası’na göre belirlenen ilkelere aykırı olarak ihaleye çıkılmasına izin veren ve ihaleyi yapanlar hakkında yaptırım uygulanabileceği belirtildi. Raporda, “Bu nedenle kanunda sayılan şartlar var olmadığı sürece 21/b usulü ile ihaleye çıkılmasının kanunda sayılan ilkelere aykırı olduğu değerlendirilmektedir” denildi.
TARTIŞMALI İSİM
İhaleler, bakanlığın “tartışmalı ismi” Ecmel Ercan’ın Destek Hizmetleri Dairesi Başkanı olduğu süre içinde yapıldı. Ercan’ın, Bakanlıktan önce çalıştığı özel şirkette, hakkında Sermaye Piyasası Kurulu tarafından suç duyurusunda bulunulduğunu geçen yıl Cumhuriyet gündeme getirmişti.
http://www.krttv.com.tr/gundem/tarimveormanbakanligininihaledepazarlikaliskanligih42463.html
Gözaltına alınan Nuriye Gülmen serbest bırakıldı167 izlenme
Türkiye'nin dev şirketi zor günler geçiriyor23 izlenme
Tekirdağ’dan Çanakkale’ye sıçrayan yangın durdurulamıyor! Otoyol ulaşıma kapatıldı48 izlenme
‘Bahçeli, tımarhaneye kapatılmalıdır!’189 izlenme
Bakan Koca açıkladı: 23.637 yeni vaka tespit edilirken, 217 kişi hayatını kaybetti, 25.164 kişi sağlığına kavuştu!59 izlenme
Türkiye mülteci cenneti oldu!58 izlenme
Türk burgeri satmayan Suudi şirket Türkiye’de sektör lideri!151 izlenme
Cambridge Analytica skandalı nedir? Kılıçdaroğlu, Fahrettin Altun ve ekibine yaptığı uyarıda bahsetmişti46 izlenme
Nadira Kadirova’nın ölümüyle gündeme gelen Şirin Ünal hakkında çok konuşulacak ‘taciz’ iddiası!
'Lan fakirler, rahatsız etmeyin' sözleriyle tepki çeken AKP'li başkan istifa etti!
İstanbul'un 220 metre yüksekliğindeki kulesi icradan satıldı
Bir ‘Atatürk stadı’ daha yıkılacak!