Ekonomik kriz tarım sektörünü de derinden etkilerken, yüksek girdi maliyetleri nedeniyle üretim yapamaz hale gelen çiftçi şimdi de kuraklıkla karşı karşıya kaldı. Hal öyle bir noktaya geldi ki; Adana Çukurova’da çiftçilere, Seyhan Sol Sulama Birliği’nden güzlük ekim yapmamaları konusunda uyarı yazısı yollandı.
Uyarı yazısında; “12.02.2024 tarihinden itibari ile Seyhan Barajı’nda 357.31 hm3 sulamada kullanılabilir su bulunmakta olup, bu miktarın ancak çok yıllık bitkilerin (Narenciye, her çeşit meyve bahçesi, her çeşit fidan vb.) su ihtiyacını karşılayabileceğinden, güzlük ekim (soğan, sarımsak, patates, her çeşit sebze vb) yapılması halinde çok yıllık bitkilere su verilmemesi riski oluşacağından kendi imkanları ile sulama yapabilecek çiftçiler haricinde (Dereyatağı ve drenaj kanallarından sulama yapanlar hariç) güzlük ekim su verilmesi mevcut su bütçesi ile mümkün görünmemektedir. Bu kapsamda güzlük ürün ekilmesi durumunda mevcut su bütçesi su verilemeyeceği konusunun mahalle halkına duyurulması hususunda bilgilerinize gereğini arz ederim” denildi.
CHP Adana milletvekili Müzeyyen Şevkin yaptığı açıklamada, geçen ay Tarım ve Orman Bakanlığı’na kuraklık nedeniyle çiftçinin su sorunu yaşayacağın bakanlığa bildirdiklerini söyledi. Şevkin; “Biz geçtiğimiz ay içerisinde tarım ve roman bakanlığına kuraklık olduğunu çiftçilerin sorun yaşayacağı konusunda uyarmıştık. Rotasyon yapıldığını rotasyonun hangi sebeplerle yapıldığını kuraklık sebebiyle ürünü yanan çiftçiye TARSİM’in ödeme yapılmadığına dair bir soru önergesi göndermiştik.”
Müzeyyen Şevkin, bakanlığın verdiği yanıtta sulama konusunda gerekli hesaplamaların yapıldığını ve gerekli su ihtiyacının karşılanacağı bilgisinin verildiğini aktardı. “Bize tarım ve orman bakanlığından yanıt geldi. Söylenen şu; “Biz devlet su işleri altında 6. bölge müdürlüğü sorumluluk alanında bulunan sulama suyu depolama tesislerinde baraj ve göletleri 2024 yılı sulaması için depolanan suyun bitki su ihtiyacı kullanılması sırasında hesaplamalar yapılmış olup sulama ihtiyacını karşılanacak, sulama sezonu tamamlanacaktır”
30 yıllık jeoloji mühendisi olan CHP’li Şevkin, bakanlığın 500 yıllık yağış, akış ve kuraklık hesapları yapılarak çiftçinin ve sulama birliklerinin bu riski öngörmesi gerektiğini anlattı. Şevkin; “Çiftçi zaten girdiler nedeniyle bitmiş vaziyette limon bahçelerinde söküyorlar tarlalarını üretim yapamaz durumdalar bir de bunun üzerine yetmiyormuş gibi ürün ekme diyorsunuz bitmiş olan çiftçiyi daha da bitirmek mi niyetiniz var. Tarım ve Orman Bakanlığı’nı göreve davet ediyorum lütfen bu konuya sahip çıkın ve düzenli olarak bitkilerin sulanması için çiftçinin önünü açın” ifadelerini kullandı.

Kaynak: TELE1
İBB'nin büyük başarısı! 'Askıda Fatura' projesi Bloomberg Küresel Belediye Başkanları Yarışması’nı kazandı, tüm dünyada uygulanabilir hale getiriliyor!
Kamuoyuna açıklanmayan YAŞ kararları ortaya çıktı
İşten çıkarmalar başladı: Düğmeye ilk basan Sinan Aygün oldu!
Bir genel müdür daha istifa etti!
Yusuf Tekin'e sistemin nasıl işlediğini Abbas Güçlü sordu! 800 bin öğretmen beklerken atama piyangosu imamlara vurdu
Irak'ın kuzeyinden Silopi'deki servis aracına saldırı: Ölü ve yaralılar var
İstanbul ve Ankara'da eğitime kar engeli
Uğur Dündar, Ayhan Bora Kaplan'ın Ankara Emniyeti'ndeki skandal olayını anlattı: Böyle sahne İtalyan mafya filmlerinde bile olamaz"
İBB’nin Türken Vakfı’na milyon dolarlık akışı ABD’nin gündeminde!
İzmir Kadın Platformu'ndan 11. Yargı Paketi düzenlemesine protesto: "Hayatlarımız sizin ahlak tanımınızdan daha değerli"
İstanbul'daki koronavirüs yasaklarının ertelenmesinin altından AKP düğünü çıktı!
Bahçeli'nin elini öpen Özel Harekat Daire Başkanına soruşturma açılacak mı? Bakanlık yetkilisi açıkladı
Trafikte kadına tokat attı, kadın eski tekvandocu çıkınca bedeli ağır oldu! İşte o anlar...
Trafolarda kedi önlemi