Vatandaşlar, fahiş artışlara karşı emlak rayiç bedellerine dava yoluyla itiraz edebiliyor. İstanbul’da bazı bölgelerde 1015 katı bulan artışlara karşı itiraz için son gün 8 Eylül 2025. Peki emlak vergisine nasıl itiraz edilir? İşte emlak vergisi itiraz süreci ile ilgili bilinmesi gerekenler...
20262029 döneminde geçerli olacak yeni rayiç bedeller açıklandı. Büyükşehirlerde ve turizm bölgelerinde belirlenen yeni değerler, emlak vergisini 1015 kat artıracak.
Bu artış, sadece emlak vergisini değil; tapu harcı, değerli konut vergisi, emsal kira bedeli, veraset ve intikal vergisi gibi birçok kalemi de doğrudan etkileyecek.
Yeni değerler yalnızca mülk sahiplerini değil, piyasayı da yakından ilgilendiriyor. Kira fiyatları, konut satışları, inşaat maliyetleri ve yatırım harcamaları bu artışlardan etkilenecek.
Uzmanlara göre rayiç bedellerdeki yükseliş, konut piyasasında zincirleme fiyat artışlarını beraberinde getirecek.
Emlak vergisi matrahına esas alınan metrekare değerlerine dava açma süresi adli tatile denk geldiği için uzadı.
İtiraz için belirlenen son tarih 8 Eylül 2025 Pazartesi. Burada dikkat çeken nokta, açılan davalarda verilecek iptal kararlarının aynı mahalle ya da sokaktaki tüm mükellefleri kapsayacak olması.
Yani bir kişinin açtığı dava, benzer durumdaki birçok vatandaşı da ilgilendirecek. Ancak belediyelere yapılan başvurular dava süresini durdurmuyor. Bu nedenle vatandaşların doğrudan vergi mahkemelerine başvurmaları gerekiyor.
Konuyla ilgili Türkiye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulunan Avukat Serkan Ekici, “Emlak vergisi matrahını oluşturan rayiç bedellerdeki güncellemeler, yürürlükteki mevzuat çerçevesinde gerçekleştirilen ve ekonomik dinamikleri yansıtmayı hedefleyen idari bir uygulamadır. Hukuk sistemimiz, vergi mükelleflerine kendi taşınmazlarına ilişkin somut delilleriyle (emsal kıyaslama, eksik bildirim, maddi hata vb.) başvurarak idari itiraz ve ardından yargı yoluyla hak arayışı imkânı tanımaktadır. Sürecin sağlıklı işlemesi için vatandaşlarımızın tebligatlardaki rayiç bedeli dikkatle incelemeleri ve hukuki süreçleri takip etmeleri kendi menfaatleri açısından faydalı olacaktır” dedi.
Son üç güne girilen süreçte, dava açmayan vatandaşlar belirlenen yüksek emlak vergilerini ödemek durumunda kalacak. Uzmanlar, hak kaybı yaşamamak için sürenin kaçırılmaması gerektiğini vurguluyor.
Sözcü
'İş artışını Gökçek'in bilgisiyle imzaladım' dedi, belediyenin şikâyeti işleme konulmadı11 izlenme
Bakan Varank'ın bu sözlerine tepki yağdı "Sanayicilerimiz 1 milyona yakın battaniye gönderiyor, üreten bir ülke olduğunun göstergesi"38 izlenme
Nebati’nin keyfi yerinde ‘yine maşallah’: 'Her şey kontrol altında'31 izlenme
Rekor üstüne rekor kıran Dolar 7.94'ü gördü!68 izlenme
Buse Terim “Babamla para konuşmam” dedi, Fatih Terim’in attığı mesajlar ortaya çıktı!41 izlenme
Reza Zarrab davasında son gelişme! Egemen Bağış ve Zafer Çağlayan...912 izlenme
Yolsuzluk resim karelerine sığmadı ! Yenikapı'ya getirilen araçlar 1000'i geçti !116 izlenme
Enka İnşaat’ın Adapazarı ve Gebze doğalgaz santrallerinde üretim durdu!421 izlenme
İnce'den Erdoğan'ın 'gariban' sözüne yanıt 'Gariban olmak şaibeli para sahibi olmaktan iyidir !'
AKP'liler İmamoğlu yüzünden birbirine girdi
Ya ÖTV olmasaydı: Benzindeki korkunç tablo
Faik Öztrak'tan Erdoğan'a: "Madem düşürme kabiliyetin vardı enflasyonu yüzde 19'lardan yüzde 107'ye neden çıkardın?"