Cumhurbaşkanlığı bölünmüş yolların yapımını düzenleyen genelgeyi değiştirdi. Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeyle, genelgenin 2'nci maddesinin 2'nci fıkrası yürürlükten kaldırıldı. 2008 yılında yürürlüğe giren genelgenin söz konusu 2'nci maddesinin ilk fıkrası, duble yol olarak bilinen bölünmüş yolların yapımı ve iyileştirme çalışmalarının öncelikli olarak kamu kurumlarına ait iş makineleri, malzeme, ekipman ve personeli eliyle gerçekleştirilmesini, kamu eliyle gerçekleştirilmesi mümkün olmayan işlerin ise kısmen veya tamamen özel firmalara ihale edilmek suretiyle yaptırılmasını emrediyor. Dolayısıyla duble yolların aslında özel firmalar değil, öncelikle TCK tarafından yapılması gerekiyordu.
FİRMA HEM YAPACAK HEM KONTROL EDECEK
Sözcü gazetesinin haberine göre, Aynı maddenin yürürlükten kaldırılan ikinci fırkası ise duble yol çalışmalarına ilişkin proje, mühendislik, kontrollük ve eğitim hizmetlerinin Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından sağlanmasını, bu işler için de gerekli ek ödeneğin bütçeden verilmesini zorunlu kılıyordu. Genelgedeki ‘öncelikle kamu yapar' hükmüne rağmen AKP hükümetleri döneminde duble yolların neredeyse tamamı özel firmalara ihale edildi. Yeni genelgeyle ikinci fıkra yürürlükten kaldırıldığı ve başka bir kamu kurumuna da yetki verilmediği için artık duble yolların proje, mühendislik hatta kontrollük işlerini TCK değil direkt özel sektör yapabilecek. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde yetki verilen firmalar hem duble yolların projesini çizecek, hem mühendislik faaliyetini yürütecek hem de kamu parasıyla ihaleyle yaptıkları yolların teknik kontrolünü gerçekleştirebilecekler.
BÜYÜK ÇUKURLAR AÇILMIŞTI
AKP'nin iktidara geldiği ilk yıllarda özel sektöre yaptırılan duble yolların büyük bölümü, uygun malzemelerin kullanılmaması, teknik bilgi eksikliği ve benzeri nedenlerle kısa sürede bozulmuş, yollarda açılan büyük çukurlar yüzünden can kayıplarına da yol açan kazalar meydana gelmişti. Üstelik tamamlanan bir çok yol birkaç kez yeniden yapılmak zorunda kalınmıştı. Daha sonra TCK'nın kontrol yetkilerinin ve denetimlerin arttırılmasıyla yol kalitesinde önemli iyileşmeler sağlanmıştı.
YENİ YOLLAR TEHLİKEDE
Ulaştırma Bakanlığının verilerine göre, bugüne kadar yaklaşık 19 bin kilometre duble yol yapılırken 2023 yılına kadar yaklaşık 5.7 bin kilometre daha bölünmüş yol yapılacak. Bu dönemde milyarlarca lira harcanarak mevcut duble yolların da bakım ve onarımı gerçekleştirilecek. TCK'dan alınan duble yolların kontrol yetkisinin başka bir kamu kurumuna verilmemesi halinde hem yeni yapılacak yolların hem de mevcut duble yol ağının bakım ve onarım işlerinin denetiminde ciddi aksamalar yaşanmasından endişe ediliyor.
http://www.yenicaggazetesi.com.tr/tckdubleyollaridenetlemeyecek206138h.htm
Binali Yıldırım İstiklal Marşı'nı kâğıda bakarak yanlış okudu, AKP'liler alkışladı!59 izlenme
“Geçinemiyoruz” çığlığı pazarı sardı: "Alıyorlar 200 bin lira maaş fakirin halini soran yok"25 izlenme
Araç sahipleri dikkat: Yeni hafta öncesi benzine zam45 izlenme
AKP'li başkan İŞKUR alımlarında "kayırma" yaptıklarını itiraf etti: Sıra sonra garibana gelecekmiş!31 izlenme
Boğaziçi Üniversitesi kampüsünde canice katledilmişti! Hilal Özdemir protestosuna katılan öğrencilere şafak baskını27 izlenme
Samsun'da mahşeri kalabalık! Özgür Özel: "Recep Tayyip Erdoğan artık cunta başkanıdır!"44 izlenme
Yol ortasında namaz kılma görüntülerinin arkasında ne var!125 izlenme
THY, Bilal Erdoğan'ın arkadaşının aile şirketi olmuş!98 izlenme
Ünlü anketçiden Erdoğan'a olay eleştiri: "Adam açık açık eğleniyor!"
Türkiye'de sarıkla gezen Menzil şeyhinin oğlu İngiltere’de kılık kıyafet devrimi yaptı! Kayak merkezinde ise ortama uydu
FETÖ’nün 1985’teki askeri sınav sorularını da çaldığı ortaya çıktı!
İliç’teki madene onayı Murat Kurum vermiş! “Asli kusurludur yargılanmalı”