TELE1'in haberine göre, Türkiye ekonomik krizle boğuşurken lobi şirketlerinin yanı sıra ‘TRT– Amerika Inc’ şirketine gönderilen milyon dolarlar hız kesmiyor.
ABD Adalet Bakanlığı’nın Kongre’ye gönderdiği Haziran 2020 yılı itibariyle 6 aylık dönemi kapsayan raporda, TRT World’ adlı ABD’de yayın yapan kanala ‘2 milyon 701 bin 400 dolar’ gönderildiği görülüyor. Rapora göre, 2020 yılının ikinci yarısında da 384 bin dolar aktarılmış.
Adalet Bakanlığı’nın önceki yıllarda Kongreye gönderdiği raporlarda ‘TRT Amerika Inc’ şirketi yer almıyordu.
Adalet Bakanlığı ‘Ulusal Güvenlik Bölümü’ 1 Ağustos 2019 yılında 12 sayfalık resmi bir mektup göndererek (mektubun kime hitap edildiği ve bilgi için gönderildiği bölümleri karartılmış) TRT World’un ‘siyasi kimliği bulunduğu’ gerekçesiyle lobi faaliyetleri yapan kurumlar statüsünde kayıt yaptırmasını, geçmiş yıllara ait gelir ve harcamaların dökümünü istemişti.
TRT Şirketi böylece Adalet Bakanlığı, (Yabancı Ülke Temsilcileri Kayıt Yasası Foreign Agents Registration Act) FARA’ya kayıt yaptırmak zorunda kaldı.
TRT’nin ‘3/12/2020’ tarihli FARA’ya bildiriminde 2018 yılında ‘3 milyon 76 bin 704 dolar’, 2019’da da ‘1 milyon 463 bin 90 dolar’ harcama yapıldığı bildiriliyor. Ancak bu yıllara ait geliri ise görünmüyor.
Adalet Bakanlığı 2021 ve 2022 yıllarına ait ülkelerin lobi raporlarını henüz Kongre’ye göndermedi. Tuncay Yürekli (eski TRT Genel Müdür Yardımcısı) ‘TRT America Inc’ şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor.
Aziz Yıldırım'ın 'Hükümet istifa' tezahüratıyla ilgili Erdoğan'a yaptığı tavsiye gündem oldu49 izlenme
CHP'li Gökan Zeybek: "Biz İstanbul'u 2019'da aldık. 2014-2019 AKP döneminde kültür sanat için yapılan 467 milyon dolarlık harcamaya bir gün bile soruşturma düşündünüz mü?"38 izlenme
Zafer Bayramı'nda Yunan adası kuyruğu uzadıkça uzadı25 izlenme
AKP'nin seçim malzemesi olarak Kızılay'ın erzaklarını dağıttığı ortaya çıktı!117 izlenme
"Uyuşturucu Araştırılsın" önergesini AKP’li vekiller reddetti!237 izlenme
Ekrem İmamoğlu: Böyle bir yere çocuğum, eşim girmez140 izlenme
Çifte maaş yasayla güvenceye alınıyor29 izlenme
Köprü ve otoyollara zam geliyor14 izlenme