ABD Başkanı Donald Trump, Pakistan'ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerin ardından İran ile iki haftalık bir ateşkes anlaşmasına varıldığını duyurdu. Ateşkes karşılığında İran'ın Hürmüz Boğazı'nı derhal ve güvenli şekilde açmayı kabul ettiğini iddia eden Trump, müzakerelerde İran'ın sunduğu 10 maddelik teklifin "uygulanabilir bir temel" olarak ele alınacağını söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump, İran'a yönelik büyük çaplı saldırılar başlatma tehdidinde bulunduğu son tarihten saatler önce yaptığı açıklamada, ateşkes anlaşmasını kamuoyuna duyurdu. Trump, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ve Pakistan Ordusu Komutanı Mareşal Asim Munir ile yaptığı görüşmelerin ardından bu kararı aldığını belirtti.
Trump'ın açıklamasına göre, İran'ın Hürmüz Boğazı'nı "tam, derhal ve güvenli bir şekilde" açmayı kabul etmesi karşılığında, ABD İran'a yönelik bombardıman ve saldırıları iki haftalık bir süre için askıya alacak. Bu iki haftalık süre, savaşı sona erdirebilecek daha kapsamlı bir anlaşma için müzakere yapmak üzere kullanılacak.
Trump, açıklamasında İran'dan 10 maddelik bir teklif aldıklarını belirterek, "Bunun müzakere için uygulanabilir bir temel olduğuna inanıyoruz. Geçmişteki ihtilaf konularının neredeyse tamamı üzerinde Amerika Birleşik Devletleri ile İran arasında mutabakat sağlanmıştır, ancak iki haftalık bir süre anlaşmanın son halini almasına ve tamamlanmasına imkân verecektir" ifadelerini kullandı.
Axios'un bildirdiğine göre, Pakistan'ın baş arabulucu olarak görev yaptığı ABD ile İran arasındaki müzakereler son 24 saat içinde ivme kazandı. Trump'ın ekibinden Başkan Yardımcısı JD Vance ve özel elçi Steve Witkoff'un bir anlaşma sağlanabilmesi halinde bunun kabul edilmesini tavsiye ettiği öğrenildi. Öte yandan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Suudi Arabistan ve BAE liderleri ile Senatör Lindsey Graham gibi isimlerin, İran'ın önemli tavizler vermediği sürece Trump'ı herhangi bir teklifi reddetmesi için zorladığı belirtiliyor.
Trump, açıklamasının sonunda "Tüm askeri hedeflerimizi zaten gerçekleştirmiş ve aşmış olmamız ve İran ile uzun vadeli barış konusunda kesin bir anlaşmaya çok yaklaşmış” olduklarını iddia ederek bu gerekçeyle ateşkesi kabul ettiğini vurguladı.
Kendi sosyal medya platformu Truth Social üzerinden bir paylaşım yapan ABD Başkanı Donald Trump açıklamasının tamamında şu ifadeleri kullandı:
"Pakistan Başbakanı Şehbaz Şerif ve Mareşal Asim Munir ile yaptığım görüşmeler neticesinde, bu gece İran’a gönderilecek yıkıcı gücü durdurmamı talep ettiler ve İran İslam Cumhuriyeti’nin Hürmüz Boğazı’nın TAM, DERHAL ve GÜVENLİ bir şekilde AÇILMASINI kabul etmesi şartıyla, İran’a yönelik bombardıman ve saldırıları iki haftalık bir süre için askıya almayı kabul ediyorum. Bu, iki taraflı bir ATEŞKES olacaktır! Bunun nedeni, tüm askeri hedeflerimizi zaten gerçekleştirmiş ve aşmış olmamız ve İran ile uzun vadeli BARIŞ ve Orta Doğu'da BARIŞ konusunda kesin bir Anlaşma'ya çok yaklaşmış olmamızdır. İran'dan 10 maddelik bir teklif aldık ve bunun müzakere için uygulanabilir bir temel olduğuna inanıyoruz. Geçmişteki ihtilaf konularının neredeyse tamamı üzerinde Amerika Birleşik Devletleri ile İran arasında mutabakat sağlanmıştır, ancak iki haftalık bir süre anlaşmanın son halini almasına ve tamamlanmasına imkan verecektir. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olarak ve aynı zamanda Ortadoğu ülkelerini temsilen, bu uzun vadeli sorunun çözüme yakın olması benim için bir onurdur. Bu konuya gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim!
Başkan DONALD J. TRUMP"
Şeyhin mesajları çıktı: "Soyun, bana elbiseyle gelme"26 izlenme
İBB soruşturmasında yine aynı skandal görüntüler servis edildi! "Haysiyet cellatlığı yapıyor"21 izlenme
Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'a açtığı davada karar verildi: Erdoğan 5 kuruş tazminat ödeyecek!51 izlenme
AKP'li Üsküdar Belediyesi, henüz devralmadığı taşınmazları satmaya kalktı!94 izlenme
Kayseri’deki olaylarla ilgili yeni gözaltılar39 izlenme
İhaleye ‘Yunan malı’ alma şartı koydular! Türkiye'de yapacak firma yok mu?51 izlenme
İmamoğlu yarın hakim karşısına çıkıyor19 izlenme
Yabancıya destek yerliye köstek17 izlenme
Emekli ve çalışan maaşları arasındaki uçurum derinleşti, emeklilik hayali suya düştü
Şimşek: "Körfez’den Türkiye’ye çok önemli imkanlar tahsis edilecek"
Diyanetin personeli 11 şehrin nüfusundan fazla
Bakan Koca açıkladı: 18.102 yeni vaka tespit edildi, vaka sayısı 2.100.712'ye, can kaybı 19.115’e yükseldi!