Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in liderliğinde 21 Ocak 2026 tarihinde toplanan Finansal İstikrar Komitesi, bankacılık sektörünün genel görünümünü masaya yatırdı.
Son olarak temmuz ayında alınan karar ile milyonlarca vatandaşın kredi kartı ve Kredili Mevduat Hesabı (KMH) borçlarına yapılandırma imkanı sunan ekonomi yönetimi, tüm düzenlemelere rağmen kredi kartı ve KMH kullanımında yaşanan artış nedeniyle harekete geçti.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından bankaların kredi kartlarında müşterilerin aylık limitinin 4 katına kadar tavan belirleyebilmesi istenirken, KMH hesaplarında ise söz konusu limit aylık gelirin 3 katı olarak kısıtlanmakta. Mevzuatta açıkça belirtilmesine rağmen yıl sonu hedeflerini yakalamak ve büyüme sınırlarına takılmamak isteyen bankalar, duyurdukları peş peşe kampanyalar ile müşterileri KMH limitlerini kullanmaya ya da kredi kartı üzerinden yüklü harcamalar yapmaya teşvik etmekte.
KREDİ KARTI VE KMH LİMİTLERİNE DÜZENLEME GELİYOR
Bu noktada bazı özel bankalar, müşterilere tahsis edilen kredi kartı ve KMH limitlerini mevzuatta 3 ila 4 katı sınır koyulmasına rağmen aylık gelirin 10 katına kadar yükseltmekte.

Finansal okuryazarlığı olmayan vatandaşların borç batağına saplanmasına neden olan bu durum, talep enflasyonunun da fırlamasına yol açmakta. Yapılan toplantıda ekonomi yönetimi, bankaların belirlenen sınırlara uyması için sektör temsilcilerine talimatta bulunma kararı alırken, yapılan uyarının ardından BDDK tarafından yüklü para cezaları ile karşı karşıya kalmak istemeyen bankalar, mevzuata aykırı şekilde artırdığı limitleri hızla düşürme yoluna başvuracak.
Bu durum, standart kredi kartı ve KMH kullanıcılarının limitlerini etkilemese de, aylık gelirinin 5 ila 10 katına kadar limit tahsis edilen müşterilerin kredi kartı ve KMH limitlerinin hızla 'normal' sınıra düşürülmesine neden olacak.
Sözcü
Erdoğan İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü'nü imzaladı33 izlenme
Yüksek yargı üyelerine denize nazır kooperatif: 4 ayda 400 bin lira kira getirisi45 izlenme
Numan Kurtulmuş, Atatürk'e firavun diyen şeriatçı ismi andı10 izlenme
DMO’nun alımlarında akıl almaz sahtecilik: AKP’nin ‘işbilir’ memuru!144 izlenme
Ucuz gıdaya erişim için kurulmuştu: Tarım Kredi Kooperatifler marketleri cep yakıyor36 izlenme
AKP’nin kalesinde şok anket!37 izlenme
Mansur Yavaş için Erdoğan’ın eski danışmanından ‘1994’ benzetmesi260 izlenme
Oytun Erbaş asgari ücret için ‘R’ yaptı! ‘Kuru fasulye de et de protein’ demişti29 izlenme
Fatih Altaylı 'Dilan Polat' davasını yazdı: "Türk adaleti için de yas ilan edelim ama 3 gün yetmez en az 1 ay olmalı"
Son tarihi hatırlatıp uyardı: "Bizi daha tehlikeli günler bekliyor"
Milyonlarca emekliyi sıfır zam bekliyor
İtalyan basınından sonra İlber Hoca da anlattı: "Afrikalılar da bize gelecek"