Kimyager Yücel Kaynak, Samsun Teknoloji Geliştirme Merkezi'nde (TEKNOPARK) 6 yıl önce hızlı buz ve kar çözücü formülü geliştirmek için bilimsel çalışmalara başladı.
Sputnik'in haberine göre; uzun süren araştırmaları sonucu Kaynak, çevre dostu ve eksi 45 dereceye kadar buz ve karı 20 dakika içinde çözebilen özel formüllü granül üretmeyi başararak ürettiği ürüne "Buz Yak" adını verdi.
![]()
6 YILLIK ÇALIŞMA SONUCU ORTAYA ÇIKTI
Özel formüllü "Buz Yak", Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden onay aldı.
KANADA, RUSYA AVRUPA VE İSKANDİNAV ÜKLERİNE GÖNDERDİK
Ürünün ArGe çalışmasının tamamlandığını ifade eden Kaynak, "Artık ürünün seri üretiminin yapılması için fabrikasının kurulması gerekiyor. Ürünü deneme safhasında Kanada, Rusya, Avrupa ve İskandinav ülkelerine gönderdik ve başarılı olunca çok büyük talep almaya başladık. Ürünümüz yüzde 80'i ihracat yapılabilecek bir üründür" dedi.
'KANADA'DAN TEKLİF VAR'
Ürünün Kanada üretimi için kendilerine teklif geldiğine işaret eden Kaynak, şöyle devam etti:
"Biz ürünü Türkiye'de üretmek istiyoruz. Ancak bu belli bir yatırım istiyor, bu noktada devletimizden veya yatırımcılardan yardım bekliyoruz. Kendi öz sermayemizle ArGe çalışmalarını tamamlayabildik. Bundan sonra alacağımız destekle seri üretime geçmeyi planlıyoruz. Ürünün içeriği kalsiyum, magnezyum ve asetattan oluşmaktadır. Granülümüz yolu, betonu ve demiri koruyan bir özelliğe sahip. Ürünün muadili yok. Tuza göre kullanımı 10 kat daha az olduğu için hem doğaya daha az ürün atılmış olacak ayrıca doğaya da hiçbir zarar vermeyecek. Doğaya kesinlikle zarar vermemesinin yanı sıra atığı da toprakta gübre etkisi göstermektedir."
![[Haber görseli]](http://www.cumhuriyet.com.tr/Archive/2019/1/13/1199957_resource/DADD6FAE540B453B8C09F42CC1A0B441_28098687.jpg)
'EKSİ 45 DERECEYE KADAR DENEMESİ YAPILDI'
Bilim insanları, ezilmeyen kağıt daire icat etti
Kaynak, ürünün tamamen yerli ve milli bir ürün olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:
"Eksi 45 dereceye kadar ürünün denemesini yaptık. Ayrıca 72 saat ürün yollarda aktivesini koruyor. İlk kullanım anında yüzde 20'si yeterli oluyor. Sonuç itibarıyla 72 saat boyunca ürünün diğer yüzde 80'lik bölümü tekrar yağan kar veya yeniden oluşabilecek buzlanmaya karşı duruyor. Yani tekrar tekrar aynı bölgeye gidilip kar temizleme veya küreme yapılmasının da önüne geçiyor. Bu da kullanım açısından ekonomik oluyor."
Yerli malzemeleri kullanarak formül oluşturdukları için fiyatının uygun olduğunu ifade eden Kaynak, Avrupa ve Amerika'da yapılan ürünlere nazaran 20 kat daha iyi etki sağladığını sözlerine ekledi.
![[Haber görseli]](http://www.cumhuriyet.com.tr/Archive/2019/1/13/1199957_resource/260E43FD3CC246A7A7560122691B88BE_28098688.jpg)
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/bilim_ve_teknoloji/1199957/Turk_kimyager_uretti__Kar_ve_buzu_20_dakika_icinde_cozuyor.html
İmamoğlu pankartı soruşturmasına sert tepki: "Başsavcıya kötü haberim var"51 izlenme
AKP Diyarbakır İl Başkanı'ndan skandal sözler! 'CHP iktidarında bizi tekrar koyun gibi dizip andımızı okuturlar'54 izlenme
Özelleştirme, bilet satışını vurdu! Milli Piyango devre dışı kalınca, halk umudunu kesti61 izlenme
Akaryakıta bir zam daha20 izlenme
Ekrem İmamoğlu'ndan Murat Kurum için ilk yorum48 izlenme
‘Tuvalet cezası’ meclisi de karıştırdı: Yetmez meclisten de istifa etsin!175 izlenme
Halkın parası aşılara değil Diyanet İşleri’ne aktarıldı!117 izlenme
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan hakkında Suriyeli sığınmacılarla ilgili yaptığı açıklamalar nedeniyle soruşturma başlatıldı42 izlenme
Hava Harp Okulu birincisi bu yıl da kadın teğmen
Eski Belçika Milletvekili, Aile Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a CHP’den kritik soru önergesi
AKP’li belediyede son 1 ayda işe alınanların AKP’lilerin yakınları olduğu ortaya çıktı!
Bu görüntüler IŞİD kampından değil Türkiye’den !