Cumhurbaşkanı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan’ın dün katıldığı bir canlı yayında, Merkez Bankası (TCMB) rezervlerinde geçen hafta yaşanan sert düşüşe ilişkin soruya verdiği yanıt dikkat çekti.
“Merkez Bankası bu konuda bir açıklama yapacaktır” diyen Aşan, “Botaş'ı, savunma sanayisini, Pfizer'ı, ilacı, bunların hepsini rezervden ödüyoruz ama bunlar bu kadar tutar mı tutmaz mı emin olun bilmiyorum” dedi.
Normalde TCMB, sadece enerji ithalatçısı kamu iktisadi teşebbüslerinin, yani Botaş’ın döviz ihtiyacının bir kısmını doğrudan karşılıyordu.
Öte yandan, diğer kamu kuruluşlarının döviz ihtiyacı da Hazine üzerinden dolaylı olarak TCMB rezervinden karşılanabiliyor.

Ancak önceki gün yayımlanan TCMB’nin 2022 yılı para ve kur politikası metninde değişikliğe gidilerek, önceki metinlerde yer alan “Enerji ithalatçısı kamu iktisadi teşebbüslerinin döviz ihtiyacının gerekli görülen kısmı Hazine ve Maliye Bakanlığı ile TCMB tarafından piyasa koşullarına göre doğrudan karşılanabilecektir” ifadesi, yeni metinde “Kamu iktisadi teşebbüslerinin döviz ihtiyacının gerekli görülen kısmı Hazine ve Maliye Bakanlığı ile TCMB tarafından piyasa koşullarına göre doğrudan karşılanabilecektir” şeklinde değiştirildi.
Bu nedenle, aşıları ithal eden kamu iktisadi teşebbüsü Devlet Malzeme Ofisi’nin de döviz ihtiyacını doğrudan Merkez Bankası’ndan karşılayıp karşılamadığı konusu merak konusu oldu.
Merkez Bankası, sozcu.com.tr’nin konuyla ilgili sorusuna, haberin yazıldığı sırada yanıt vermemişti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre, Türkiye, 2021 yılının OcakKasım döneminde 2 milyar 18 milyon dolarlık (bugünkü kurla 26,4 milyar TL) corona virüsü aşısı ithal etti. Bu aşılar, TÜİK listesinde “İnsanlar için SARS ve ilişkili koronavirüs ‘SARSCoV türleri’ aşıları” ifadesi ile yer aldı.
Toplamda 168 milyon 793 bin 33 doz corona virüsü aşısı ithal edilirken, doz başı fiyat yaklaşık 12 dolar oldu.
İthal edilen aşıların 7 milyon 59 bin dozluk kısmı ise ihraç edildi ve doz başına 13 dolardan toplamda 92 milyon dolarlık aşı ihracatı kayıtlara geçmiş oldu.
https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/turkiye2021deasiyakacdolarodedirezervdenmikarsilandi6860114/
Ticaret Bakanlığı'na para yetmedi: 6 ayda 4 milyar liralık fazla harcama yapıldı!31 izlenme
CHP İstanbul İl Kongresi: Genel merkez yönetimi ile “değişimciler” arasındaki kavga kongre salonuna taşındı25 izlenme
Manisa'da vakalar arttı, sağlık çalışanları istifa etti!76 izlenme
Rusya-Ukrayna savaşı: Rus ordularının şiddeti artıyor: Uzun menzilli füze ile vurdular37 izlenme
Vali Konutu değil saray yavrusu!60 izlenme
Eski Ülkü Ocakları Başkanı'ndan 'Kılıçdaroğlu' için kritik uyarı: "Bir mafya grubu üzerinden Kılıçdaroğlu'na hamle yapılacağıyla ilgili duyumlarım var."27 izlenme
Milyonlarca EYT’liye kötü haber: Evraklar kayboldu!55 izlenme
Saray'a giden savcıya nikah hediyesi: Yargıtay üyeliği!46 izlenme
AKP’li belediyeden ‘yolcu garantili’ teleferik!
Ekrem İmamoğlu: İmamoğlu ile mücadele onların ata sporu oldu
Eski AKP milletvekilinden deprem itirafı: En küçük bir adım bile atmadık
Canlı yayında skandal itiraf! İşe alımlar için AKP İl Başkanı'na gönderdiği CV'leri anlattı!