Türkiye, Avrupa Birliği’nin (AB) 150 milyar euroluk (7.3 trilyon TL) Avrupa için Güvenlik Eylemi (Safety Action for Europe / SAFE) fonuna 30 Kasım son tarihini karşılayamayacağı için katılmayacak.
Avrupa Komisyonu sözcüsü Brüksel’de, Türkiye ve Güney Kore’nin başvurularının hala değerlendirildiğini belirterek, iki ülkenin başvurularının "zamanında sonuçlanmayacağını" söyledi.
Fona, AB üyesi olmayan müttefik ülkeler anlaşmaya katılabiliyor. Türkiye SAFE'e doğrudan giremese de AB ülkeleriyle ikili savunma projelerinde yer alabilir. Yine de SAFE fonlu projelerde üçüncü ülke payı yüzde 35 ile sınırlı.Ancak tüm AB ülkelerinin rızası şart.
WADHEPUL: TÜRKİYE VE İNGİLTERE KATILMALI
SAFE'e katılacak 19 üye ülke Pazar gününe kadar ulusal programlarını sunacak. Komisyonun bu planları Aralık ortasında değerlendirmesi ve yıl bitmeden ilk ödemelerin yüzde 15’e kadar başlaması bekleniyor.
Alman Dışişleri Bakanı Johannes Wadhepul, Türk mevkidaşı Hakan Fidan ile görüşmesinde Berlin’in tutumunu yineledi.
Wadhepul, SAFE’in önemli NATO ortakları olarak Türkiye ve İngiltere'ye açılması gerektiğini ifade etti.
Mekanizmaya İngiltere de katılacaktı, ancak Londra ile yürütülen görüşmelerde İngiltere, AB’nin tam katılım için istediği mali bedeli kabul etmedi.
Tele2 Haber
Saray müteahhidine bir ballı ihale daha!23 izlenme
AKP'nin 'süper hızlı tren' vaadi tutmadı45 izlenme
Bakan Koca açıkladı: 85.026 yeni vaka tespit edildi, 94.402 kişi sağlığına kavuşurken, 268 kişi hayatını kaybetti!59 izlenme
Ayetlerle 'kuantum ve bilinçaltı temizliği' yaptığını iddia eden kadın milyonları götürdü!85 izlenme
Ezan provokasyonuna yandaş sendika da dahil oldu!60 izlenme
Meclis'te skandal kitapçık vekillere dağıtıldı!93 izlenme
Erdoğan: Tank palet fabrikasının devri söz konusu değil228 izlenme
‘Filistin’e yardım’ diye Kur'an satıp lüks yatlarda parti yaptılar!281 izlenme
Erdoğan'a hayatının şokunu yaşatacak anket: Bu kadarını kimse tahmin etmiyordu
Savaşan Rus ve Ukraynalıları Atatürk bir araya getirdi
Meral Akşener, binanın önünde toplanan MHP'lilere meydan okudu 'Erkekseniz gelin vurun, hadi gelin vurun yuh be !'
Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’yi dünyaya tanıtmak için çektirdiği 20 fotoğraf