Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) raporunda Kolombiya, Meksika ve Türkiye'nin öğrenci başına yıllık 5 bin dolardan az harcama yaptığı buna karşılık Lüksemburg'un yaptığı harcamanın hemen hemen 25 bin dolar seviyesinde olduğu ifade edildi. OECD ülkelerinde öğrenci başına yapılan yıllık harcamanın ortalaması, lisede ortalama 11 bin 400 dolar, meslek liselerinde ise 13 bin 200 dolar seviyesinde.
İlk ve ortaöğretim, OECD ülkelerinin birçoğunda zorunlu. Her bir öğrenci için 6 ile 15 yaş arasında yapılan harcamanın OECD ortalaması 112 bin dolar. Avusturya, Danimarka, İzlanda, Lüksemburg ve Norveç'in bu yıllarda öğrenci başına yaptığı yıllık harcama 150 bin doları geçerken, bu meblağ Kolombiya, Romanya ve Türkiye’de ise 50 bin doların altında.
Raporda, OECD ülkelerinde ilk ve ortaöğretimin finansmanında hükümetlerin önemli rol oynadığına dikkat çekildi. 2020'de ilk ve ortaöğretimde özel finansman payının yüzde 9 civarında olduğu Türkiye'de ise bu oranın yüzde 20’yi geçtiği kaydedildi.
EĞİTİMDEN ÇALIŞMAYA GEÇİŞ
Türkiye eğitim hayatından çalışma hayatına geçişte de, "Bir Bakışta Eğitim 2023" başlıklı raporda olumsuz bir görünüm sergiledi.
KRT
CHP'li Yavuzyılmaz Zafer Havalimanı gerçeklerini paylaştı! "Bunun adı Hazine'yi hortumlamaktır!"24 izlenme
İSIAS Oteli'nde depremde oğlunu kaybeden anne: "Tekrar aynı şeyi yaşamamak için herkes ayağa kalkmalı"38 izlenme
'Verdiği sözde durmadı; 10 binlerce mağdur'534 izlenme
AKP kalelerini tek tek kaybediyor: 4 il el daha el değiştirdi!36 izlenme
Paralar yurtdışına gitti! 1,7 milyar dolar para aktarıldı25 izlenme
Halikarnas’ta çöp atma kavgası: Suriyeliler, Türkleri bıçakladı!65 izlenme
Asgari ücretle geçinmek giderek daha da zorlaşıyor: "Şubat'ta aldığını Mart'ta alamıyorsun!"49 izlenme
Seçil Erzan'ı iş insanı sevgilisi Atilla Baltaş, Arda Turan'dan, evlilik hazırlığı içinde olduğu Candaş Gürol ise Fatih Terim'den kıskanmış!113 izlenme
Sedat Peker'den Diyanet'e: "Bir liste yayınlasın, herkes rahat etsin"
Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri 'eylem yasağı' nedeniyle gözaltında, iktidar yandaşı Anadolu Gençlik Derneği üyeleri serbestçe eylemde!
Sosyal medya yıkılıyor: Kıymasında domuz eti çıkan ünlü köfteci zinciri kim?
Emekli neden düşük aylık alıyor? Uzman isim iki nedeni açıkladı