İBB’ye bağlı İPA tarafından "Şeffaf Toplum İçin Şeffaf Yönetim: Türkiye’nin Şeffaflık Karnesi" başlıklı yeni rapor yayımlandı. Raporda, Türkiye'nin şeffaflık ve hesap verebilirlik karnesini detaylı bir şekilde değerlendirildi.
İPA Başkanı Dr. Buğra Gökce raporun sonuçlarına dikkat çekerek “Türkiye yolsuzlukla mücadelede 180 ülke içinde 115. sırada. Hukukun üstünlüğü açısından Türkiye tüm ülkelerin yüzde 65’inden daha olumsuz bir noktada. Demokrasinin güçlenmesi ve adil kamu yönetimi için hesap verebilirlik, şeffaflık ve hukukun üstünlüğünün çok daha yüksek bir seviyede uygulanması gerekiyor” dedi.
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ: 2008'DE BAŞLAYAN GERİ GİDİŞ SÜRÜYOR
Raporda, Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün Yolsuzluk Algı Endeksi ve Dünya Bankası'nın Yönetişim Endeksi verilerine göre Türkiye’nin ciddi bir şeffaflık kaybı yaşadığına vurgu yapıldı.
"Sürekli değiştirilen Kamu İhale Sistemi kamu alımlarında rekabetçişeffaf eğilimi yüzde 50'nin de altına düşürmüş durumda. Türkiye son on yılda yolsuzlukla mücadelede 180 ülke içinde 115. sıraya geriledi" denildi.
İfade özgürlüğü alanında ülkenin 2008 yılında başlayan gerileyişin sürdüğü belirtilerek şu veriler paylaşıldı:
Hukukun üstünlüğü söz konusu olduğunda Türkiye 2022 itibariyle tüm ülkelerin yüzde 65'inden daha olumsuz bir hatta kaymış durumda.
Türkiye'de 2018 yılından bu yana vergi harcama raporları yayınlanmıyor. Kamu bankalarının reklam harcamalarındaki devasa artışlar medya finansındaki şeffaflık konusunda soru işaretleri doğuruyor.
Sözcü
İBB "deprem" raporu hazır! İşte İstanbul'da acil dönüştürülmesi gereken 7 ilçe34 izlenme
Harcamaya doymuyor! Özel hesapları Erdoğan kullanacak!243 izlenme
Banu Parlak tekrar gözaltında53 izlenme
Maaşlar TÜİK, harcamalar ENAG38 izlenme
3 ilde aşı bitti! "Hastalarla birlikte aşı bekliyoruz"85 izlenme
Kamu çalışanlarına “mesai arası Kur'an kursu!”156 izlenme
AKP'den Instagram'a yeşil ışık!37 izlenme
MAK Danışmanlık'ın sahibi Kulat: "İktidar mensubu bürokratlardan muhalefete öyle dosyalar geliyor ki..."89 izlenme
Makam araçlarını azaltalım diyen MHP’li başkandan VİP araç ihalesi!
Akın Öztürk: "Tümüyle Hulusi Akar’ın verdiği talimatları yerine getirdim. Ben 1 numaralı darbeci, Akar ise kahraman oldu"
Silahlanma çağrısı yapan çete lideri provokasyona devam ediyor: 'Kudurun ulan'
Tank Palet Fabrikası’nın bilinmeyen tarihi öyküsü