Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun (YÖKAK) Gösterge Değerleri Raporu’nda yer alan “Mezunlar Hariç Üniversiteden Ayrılan Öğrenci Sayısı” verisine göre 2021 ve 2022’de üniversite bırakan öğrencilerin sayısı 728 bin 490 oldu. Bu sayı 50 kentin nüfusunu geçti.
Birgün’den Mustafa Kömüş’ün haberine göre, 2021’de 338 bin 926, 2022’de 389 bin 564 öğrenci üniversiteleri terk etti.
Raporda en dikkat çekici bölümlerden birisi üniversite terkinin en çok büyük şehirlerde yoğunlaşması oldu. Başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerdeki üniversitelerden öğrenciler adeta kaçtı. Sadece İstanbul Üniversitesi’ni bırakan öğrenci sayısı son iki yılda 23 bine yaklaştı. Geçen yıl en çok üniversite terki ise Ege Üniversitesi’nde yaşandı. Ege Üniversitesi’ni terk eden öğrenci sayısı 12 bin 121 oldu.
Rapora göre bu alanda 2022’de ilk 10 sırada bulunan üniversiteler ve öğrenci sayıları şöyle:
• Ege Üniversitesi: 12 bin 121
• Uludağ Üniversitesi: 11 bin 556
• Kocaeli Üniversitesi: 10 bin 902
• İstanbul Üniversitesi: 10 bin 573
• Ankara Üniversitesi: 10 bin 175
• Karabük Üniversitesi: 10 bin 120
• Süleyman Demirel Üniversitesi: 8 bin 464
• Dumlupınar Üniversitesi: 8 bin 379
• Akdeniz Üniversitesi: 7 bin 870
• Dokuz Eylül Üniversitesi: 7 bin 62
Bu üniversiteler dışında da Marmara Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde de üniversite terk eden öğrenci sayısı 5 bini aştı.
Büyük şehirler bu yılki YKS’de de tercih edilmemişti. Rehberlik Uzmanı Salim Ünsal’ın YÖK Atlas’tan derlediği bilgilere göre ‘üniversite şehri’ olarak bilinen hemen hemen tüm kentlerde üniversite tercihlerinde büyük düşüş yaşanmıştı. Tercih sayısı İstanbul’da 798 bin, Ankara’da 320 bin, İzmir’de ise 213 bin 741 gerilemişti. Üç büyük şehir dışında üniversite şehri olarak bilinen Eskişehir, Bursa, Antalya, Mersin, Sakarya, Samsun gibi kentleri tercih eden öğrenci sayısı ise 1 milyon 122 bin azalmıştı.
Tele1
Erdoğan da Bahçeli de yeşil ışık yakmıştı: Meclis'e geliyor4 izlenme
Ev ve araç satışında yeni dönem resmen başladı! Kurala uymayana 100 bin liraya kadar ceza kesilecek18 izlenme
Çanakkale'de yangın büyüdü; havalimanı ve kara yolu kapatıldı: Binlerce kişi tahliye edildi26 izlenme
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden emeklilere destek ödemesi32 izlenme
Vatandaş dolara hücum etti!373 izlenme
Cuma namazında minbere çıktı, vaaz veren imama tepki gösterdi "Hoca faiz haram olduğunu anlatıyorsun ama gerçeği niye söylemiyorsun, devlet bunu yapıyor, bunu da desene!"33 izlenme
İran: Mahsa Amini'nin ailesinin ödülü almak için Fransa'ya gitmesi engellendi22 izlenme
Hamas, misilleme olarak Lübnan'dan İsrail'in Kuzey Bölgesi'ndeki Kiryat Shmona şehrini 12 roket atarla vurduğunu duyurdu21 izlenme
Erzurum ve Sakarya’ya şehit ateşi düştü
Soylu ile FETÖ meselesi yüzünden atışan AKP'li Mehmet Metiner'in Fethullah'ı savunduğu video!
Bugün 17 Aralık! İşte AKP’li eski Bakan’ın aldığı rüşvetlerin tam listesi!
Mansur Yavaş açıkladı: '106 okul temizlik talebini geri çekti'