Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Vakıfbank’taki yüzde 58,5 oranındaki hissesi Hazine’ye devredildi. Bu kararın ardından, yeni yılda Hazine’nin Vakıfbank’taki hisselerinin tamamı ya da bir bölümünü satacağı, buradan elde edilecek gelirle 2020 yılında artacak bütçe açığının bir bölümünü karşılamaya çalışacağı yorumları yapılıyor.
AKP iktidarı uzun zamandır Vakıfbank’taki vakıflara ait hisseleri Hazine’ye almak istiyordu. 2013 yılında Babacan’ın “Anayasa Mahkemesinden çıkan kararla bu yolun açıldığını” söylediğini biliyoruz. 24 Aralık 2017 tarihinde çıkan bir kararname ile Vakıfbank’ın hisselerini devralacak Hazine’nin, bu satın almanın bedelini nakit olarak ödemeyip, beş ayrı vadede çıkarılacak kira sertifikaları ile ödeyeceği hükme bağlanmıştı. Bu kararnamede Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne verilecek kira sertifikalarının borçlanmaya yazılmayacağı dolayısıyla iç borcu artırmadan yapılacak olması da dikkat çekmişti. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün vakıflara olan katkısı da dahil, faaliyetlerini kira sertifikalarını nakde çevirerek devam ettirmesi öngörülmüştü.
Deutsche Welle Türkçe’den Erdal Sağlam’ın haberanaliz yazısına göre; Hükümet uzun zamandır düşündüğü bu kararı şimdi sürpriz bir zamanlama ile hayata geçirmeye başladı. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi bir hafta içinde devir işleminin tamamlanmasını öngörüyor. Uzun zamandır planladığı kararı ancak yıllar sonra hayata geçirmeye karar veren hükümetin, devir işleminin bu kadar çabuk tamamlanmasını istemesi ise ayrıca dikkat çekici.
Yüzde 25,22 oranındaki hissesi halka açık olan Vakıfbank’taki ağırlık hisselerinin Hazine’ye geçişi ardından birçok yorum yapılıyor. Uzun zamandır sermaye yeterliliği noksanlığı ile dikkat çeken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yakından takip edilen Vakıfbank’ın acil sermaye desteğine ihtiyaç duyduğu biliniyor. Hazine, sermaye desteği ihtiyacını karşılamak için hisselerin kendisine devredilmesini şart koşuyordu. Ancak başlangıçta sermaye desteği için planlanan bu operasyonun son dönemde büyüyen bütçe açığının kapatılmasına katkı ve diğer kamu bankaları gibi kredi hacmini artırması amacına dönük planlanmaya başladığı açık.
https://www.abcgazetesi.com/vakifbankkatarlilaramisatilacakistehazineyehissedevrininperdearkasi61112
Bu sefer de 'Kuran kursu' adı altında Binlerce çocuk, tarikatların kıskacında!54 izlenme
Bakan Nebati'den EYT açıklaması73 izlenme
Kurtuluşa ilk adım: Bir daha gel Samsun'dan!53 izlenme
Emekliye askıda çay dönemi başladı44 izlenme
Türkiye Yüzyılı’nda eğitim de lüks oldu: Bir çocuğun okula başlama maliyeti dudak uçuklattı53 izlenme
Kışın ortasında günlerce elektriksiz kalan Isparta'da yeni elektrik ihalesi bakın kime gitti!62 izlenme
Erdoğan yine tutturamadı41 izlenme
AKP’li belediyenin işten attığı öğretmeni intihara sürükleyen süreçte yaşadıkları ortaya çıktı549 izlenme
THY'de maaşlara pandemi kıyımı! Hava-İş: THY pilotların maaşını yarıya indirmeyi planlıyor
Bir askeri alan daha ranta kurban gidecek
Suriye'deki camilerde cuma hutbelerinde Türkiye hedef alındı: Türk düşmanlığı camilere sıçradı
Mine Tozlu Sineren'den Zehra Taşkesenlioğlu'na yanıt