Bu yıla 218,1 lira seviyelerinden başlayan gram altın, Ağustos'ta 316,7 liraya yükselerek tarihi zirvesini gördü.
Gram altının fiyatındaki rekor artışta ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimi, döviz kurlarındaki yükseliş, Avrupa’daki siyasi belirsizlikler, jeopolitik riskler ve merkez bankalarının değişime işaret eden yol haritaları karşısında yatırımcıların güvenli limanlara yönelmesi etkili oldu.
Bu dönemde, gram altındaki yükselişi kâra çeviren mudilerin altın hesapları ton bazında düşüş kaydetti. Fiyat yükselişi değer bazında ise altın hesaplarına rekor tazeletti.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin kıymetli maden depo hesapları ağustosta 60 milyar 476 milyon lira ile rekor seviyeye ulaştı. Bu rakamın 59 milyar 287 milyon lirası yurt içi, 1 milyar 189 milyon lirası ise yurt dışı yerleşiklerin hesaplarından oluştu.
Bankalarda tutulan kıymetli maden depo hesapları tutarı 2018 sonunda 41 milyar 390 milyon lira, temmuzda ise 55 milyar 181 milyon lira seviyesinde bulunuyordu. Böylece kıymetli maden depo hesapları tutarı bir ayda 5 milyar 295 milyon lira, yıl başından bu yana ise 19 milyar 86 milyon lira artış kaydetti.
Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda (KMKTP) altının kilogramı ağustos ayının son işlem gününü 287 bin 500 liradan tamamladı. Buna göre bankalardaki kıymetli maden depo hesaplarının büyüklüğünün ağustos sonunda 210,4 ton düzeyinde gerçekleştiği hesaplandı.
Yapılan hesaplamalara göre, bankalardaki altın hesaplarının büyüklüğü, temmuz sonunda 217,3 ton seviyesinde bulunuyordu. Bu da kıymetli maden depo hesaplarının büyüklüğünde temmuzdan ağustosa kadar geçen bir ayda 6,9 tonluk azalış gerçekleştiğini ortaya koydu.
Öte yandan geçen yılı 189,6 tonla kapatan altın hesaplarında, 8 ayda 20,8 tonluk artış yaşandığı görüldü
BDDK verilerine göre, 2010’dan bu yana bankalarda tutulan yurt içi ve yurt dışı kıymetli maden depo hesaplarının büyüklüğü şöyle:

AA
https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/vatandaslarbirayda7tonaltinsatti5404305/
Ali Türkşen'den yandaşa tokat gibi cevap 'Cezaevinde kalmamızın yarı sebebi Erdoğan'dır !'704 izlenme
Melih Bulu'dan öğrencilere 'uzaklaştırma' tehdidi!89 izlenme
Sinan Ateş'in ailesine saldıran kişi tutuklandı23 izlenme
300 bin istihdam kaybı yaşandı 2 bin şirket kapandı, en ağır darbeyi tekstil aldı17 izlenme
Bu şatafat kaybettirdi: Bu odalar Osmanlı Sarayı'nın değil, AKP'den CHP'ye geçen ilçe belediyesinin odaları37 izlenme
Diyanet bu sefer de cennetten köşk vaad etti!140 izlenme
Bakan Koca kritik tabloyu paylaştı: 23.948 yeni vaka tespit edildi, 26.175 kişi sağlığına kavuşurken, 201 kişi hayatını kaybetti!35 izlenme
Hande Fırat'tan '15 Temmuz' iddialarına yanıt: "Suçum demokrasiye sahip çıkmaksa suçluyum"28 izlenme
AKP'li Mücahit Birinci, İmamoğlu'nu köşeye sıkıştırmak isterken rezil oldu!
Memur ve emeklinin maaş zammı belli oldu
İşte Ekrem İmamoğlu'na destek için toplanan rakam
AKP'li belediyeden pazar artığı toplayan vatandaşlara skandal yorum! "Salı Pazarı sonrası temizlik yapılmıştır"