Aksaray Müftülüğü, sevenlerinin camide 40 mevlidi okutmasını yasakladı. Müftülük, kararına gerekçe olarak Diyanet'in, “Camilerde propaganda yapılamayacağı” talimatını gösterdi. “Halk yanlış anlar” dedi.
Seçime kısa bir süre kala camilerde siyasi propaganda tam gaz sürerken, Aksaray Müftülüğü, 13 Şubat'ta hayatını kaybeden ‘Ozan Arif' mahlaslı halk ozanı Arif Şirin'in mevlidine izin vermedi.
Ozan Arif'in vefatının 40'ıncı günü nedeniyle mevlit okutulmak istendi. Bunun için de Aksaray İl Müftülüğü'ne başvuruldu. Ancak müftülük, hem Diyanet Kanunu'nun “din görevlilerinin, herhangi bir siyasi parti için siyaset yapamayacağı” yönündeki maddesini hem de Diyanet'in kendilerine gönderdiği talimatı gerekçe gösterip yasak koydu. 40 mevlidi okunması talebinin İYİ Parti'den geldiği öğrenildi. Mevlit, gelen tepkiler üzerine dün bir pastanede okundu. Mevlit için valilikten iznin son dakikada alındığı öğrenildi.
DİYANET'TEN TALİMAT
Müftü Cemalettin Bal imzalı yasak kararında, şöyle denildi: “Diyanet İşleri Başkanlığı'nca gönderilen Mahalli İdareler Seçim Yasakları konulu yazılı talimatta ‘Müftülük hizmet binalarında, Kuran kurslarında, camilerde, bunların altında, bitişiğinde veya müştemilatı sayılan yerlerde siyaset ve şahsiyet yapılmaması, iç ve dış politikalara girilmemesi, ima yoluyla da olsa, herhangi bir siyasi parti veya zümrenin lehine veya aleyhine olabilecek konuşmalardan, yanlış anlama ve yorumlara sebebiyet verebilecek davranış, etkinlik ve faaliyetlerden sakınılması' bildirilmektedir. Bu itibarla 24 Mart 2019'da Ulu Cami'de mevlit programının icra edilmesi uygun görülmemiştir.”
Müftülük yetkilileri SÖZCÜ'ye yaptıkları açıklamada“O karar, Valilik ve Diyanet'in talimatıyla verildi” ifadesini kullandı. Ozanın oğlu Mehmet Alp Şirin, skandal karara sert tepki gösterdi.
Ozan Arif'in oğlu Mehmet Alp Şirin, skandal yasağa sosyal medya hesabında şu tepkiyi gösterdi:
“Müftü Efendi ya yanlış anlamış ya da bazı temel bilgilerden bihaber. Bizim dinimizde dünyevi meşgalelerin ahiretle alakası yoktur. Ne siyaset konuşuruz, ne slogan atarız, ne siyasi içerikli pankart asarız, ne de parti amblemli şeker, lokum veya çay dağıtırız. Bu kanunu, hayatında doğrudan veya dolaylı siyasetle uğraşmış herkese uygulamaya kalkarsanız memlekette mevlidini okuyabileceğiniz kimse kalmaz.”
'Emniyet'e yakınım' demiş: Patronunun tacizine dayanamayan 19 yaşındaki kız intihara teşebbüs etti50 izlenme
Üniversitelinin barınma krizi büyüyor: Yurt ücretlerine zam yağdı20 izlenme
İsrail ordusundan skandal video! "İran’ın füzeleri bile İsrail ruhunu durduramaz"31 izlenme
Bu kadını herkes merak ediyor: Bağdat Caddesi'nde her gün 17.30’da yürüyüş yapıyor148 izlenme
İBB’den “adrese teslim ihale” iddialarına yanıt15 izlenme
Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız "Cenazede 5 ton lokum mu dağıtılır? 20 bin lahmacun, 2 milyonluk çerez faturası geliyor"24 izlenme
Manavgat Devlet Hastanesi'ni fare bastı: AKP milletvekili Tuba Vural Çokal'ın eniştesi Başhekim çareyi kedide buldu33 izlenme
Sağlık Bakanlığı açıkladı: 1.858 yeni vaka tespit edilirken, 7 kişi hayatını kaybetti, 1.511 kişi sağlığına kavuştu!36 izlenme