Ankara Kitap ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Ünal Şimşek konuştu. Şimşek, ‘'Veliler kırtasiye malzemelerini almakta zorlanıyor. Kitap ve kırtasiyeciler de zor durumda. Zincir marketler bize rakip oldu. 1,5 lira olan kurşun kalem 3 liraya çıktı. Silgi ve kalemtıraşın tanesi 5 lira oldu. Defter ve A4 kağıt, yüzde 150 zamlandı, mukavva yok. Bu perişanlığın nedeni Türkiye’deki kağıt fabrikalarının satılmasıdır'' dedi. Şimşek şunları söyledi:
HER ŞEYE ZAM
– Esnafın perişanlığında önce kitapçılar ve kırtasiyeciler geliyor. Zincir marketler rakibimiz oldu. Kurşun kalem 1.50 TL iken şimdi 3 liradan daha ucuzu yok. Kalemtıraş 1.52 liralara satılırken 5 liraya çıktı. Silginin paketi 20 liraydı, 95 lira oldu. Paketini 20 liraya alıp tanesini 1.5 liraya satarken, şimdi 5 liraya satıyoruz.
– Kırtasiye sektöründeki ürünler yüzde 150 oranında zamlandı. Fotokopi kâğıdı biz A4 diyoruz, Türkiye’de kullanmayan yoktur. Öğrenciye lazım olur, ödev çıkarır. Eylül ayında 22 liraya sattım. Şimdi ise 65 liraya çıktı.
KAĞIT ‘BEYAZ ALTIN’ OLDU
– Kitapçı, kırtasiyeci kâğıttan bahsederken ‘Beyaz altın' der. Beyaz altın değerindedir. Siz gazetecisiniz dünkü gazete kâğıdını bugün aynı fiyata alabiliyor musunuz, bulabiliyor musunuz? Dün konuştuğum bir esnaf ‘Oyun hamuru yok' dedi. Bu birinci sınıfta, ana sınıfında çocukların en çok kullanacağı gereçlerden biridir, var olan da Çin yapımıdır.
– Türkiye’de eğitim, öğretim en ucuz olması gerekirken en pahalı hale geldi. Öğrenci kurşun kalem, renkli kalem de mi kullanmasın? Sulu boyası, pastel boyası yani biz bunlara sanat öğreteceğiz. Sevgiyi öğreteceğiz, Bir öğrenci, bir veli bunları alamıyorsa eğitim ve öğretimde eksiklikler vardır demektir.
MUKAVVA YOK
– Bir tüp ilaç bir adamı zehirler. Ama yanlış bir kitap bir milyon adamı zehirler ve tedavisi de olmaz. Öyleyse kitabı da, kırtasiye ürünlerini de bilgili birinin satması lazım. Bakkalda veya markette olmamalı. O anlamda kitapçı, kırtasiyeci perişan. Bu perişanlığın asıl nedeni Türkiye’de kağıt fabrikalarının satılmış olması. Mukavva kağıdı yok piyasada. Vatandaş ürün ararken birçok kırtasiyeye, markete gidip soruyor ve 1020 kuruş ucuz olan yere gidiyor.
Sözcü
CHP'li Başkan yapılan usulsüzlüğü ifşa etti: "Hesap vermesi gerekenler bizden hesap soramazlar"24 izlenme
Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara CHP’den istifa etti16 izlenme
CHP’li Mahmut Tanal AKP’lilerin ‘Öcalan’ sözlerini teker teker hatırlattı48 izlenme
Türk Tabipler Birliği: Birçok hekim işten çıkarılıyor183 izlenme
Discord'a erişim engellendi32 izlenme
Tam kapanmada alkollü içki satışı yapılmayacak!79 izlenme
Özgür Özel’in kuracağı partinin genel merkezi belli oldu14 izlenme
İYİ Parti'deki görevinden istifa eden Cihan Paçacı istifa sebebini açıkladı.48 izlenme