Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, 7 gündür süren orman yangınıyla ilgili ANKA Haber Ajansı’na yaptığı değerlendirmede, Muğla Valiliği’nin yangını söndürmek için oluşturduğu Koordinasyon Kuruluna belediyenin alt birim müdürlerinin çağırıldığını, ancak kendisinin dahil edilmediğini açıkladı.
Gürün, beklentilerinin yangın anında acil durum masası kurulup valinin başkanlığında ilgili kuruluşların temsilcilerinin kurulda yer alması olduğunu söyleyerek, “Ama üzülerek bunu söylemek mecburiyetindeyim. Koordinasyon Kuruluna hiç çağırılmadım. Sayın Vali benim fen işleri, ulaşım, MUSKİ yani su idaresi, itfaiyeye çağrı çıkardı. Benim bilgim olmadan onların gelmesini istedi. Onlar da gitti. Tabii gidecekler. Biz burada haber verilmedi diye göndermeyecek değiliz. Ama bu koordinasyon olmadı. Bu koordinasyonun olmayışı yangının sağlıklı şekilde yürümesiyle ilgili önemli aksaklıklar yarattı” diye konuştu.
“Ben değerlendirmeyi beni dinleyenlere bırakmak istiyorum, ben sadece tespitte bulunuyorum” diyen Gürün, kendisine yangın söndürme çalışmasına “Siz kurulda ne yapıyorsunuz? Ne yaptınız, söylediniz mi, söylemediniz mi?” sorularıyla karşılaştığını aktardı. Gürün, kurulda yer almadığını vurgulayarak, “Hatta o dairelerdeki arkadaşlarla temas ederek, bizim taleplerimizi, nerede hassasiyet gördüğümüzü, oralara dikkatli bakılması gerektiğini, oraya özel bir ilgi gösterilmesi gerektiğini söylüyorum. Yani ben tespitte bulunuyorum. O konudaki yorumu da bizi dinleyenlere bırakıyorum” dedi.
Gürün koordinasyon eksikliği nedeniyle kısıtlı sayıdaki uçak ve helikopterin de önemli bölgelere yönlendirilmediğine ilişkin gözlemi olduğunu ifade etti. Gürün, bazı yerleşim yerlerine yakın yerlerin söndürülmesi için çalışmaların yapılması ve değişik yangın söndürme, ters ateşle yakmak gibi yangını yönlendirme tekniklerinin kullanılması gerektiğini dile getirdi. “Ben diş hekimiyim, orman mühendisi değilim ama gözlemlerimiz, deneyimlerimiz var. Bunun olması gerekiyor. Bunun koordinasyonunda bir problem var” diyen Gürün, havadan söndürme faaliyetlerinin de yetersiz kaldığını “Uçakla ilgili görülen faaliyet az oldu, ne kadar sorti yaptığı kayıtlarda vardır” diye vurguladı.
Yangında önemli olanın erken tespit olduğunu vurgulayan Gürün, burada Tarım ve Orman Bakanlığı’na büyük iş düştüğünü “Orman Bakanlığı’nın zaman zaman yapmış olduğu kapanlar kurmak veya zaman zaman gözlemler yapmak suretiyle dumanın görüldüğü anda hemen acil durum ilan edip, o bölgede acele ve etkin müdahale yaparak, yangının büyümesini engellememiz lazım. Yangın olduktan sonra onu söndürmek olağanüstü zor bir olay. Biz ne yapıyoruz. Yangın oluşuyor, orman tutuşuyor, onun üstüne su atarak, belli bölgelerde sönmesi değil sinmesini sağlıyoruz” diye konuştu.
Gürün yangın söndürme çalışmalarında doğru yerlere ne kadar müdahale yapıldığının sorgulanmasını isteyerek, “Müdahalelerin etkin ve olması gereken yere ne kadar yapıldığıyla ilgili onun bir irdelenmesi lazım. Nerede neyi yaptık, neyi başardık” dedi.
Gürün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yerleşim yerindeki yangından belediyeler sorumlu” sözüne de üzüldüğünü dile getirerek, şunları söyledi:
“Kendisi bir belediyeci Sayın Cumhurbaşkanımızın. Belediyelerin kanunla verilmiş görev alanlarının ne olduğunu, Orman Bakanlığı’nın görev alanının ne olduğunu yasa tam manasıyla ifade ediyor. Belediyeler ormanla ilgili herhangi bir yetki ve sorumluluğa sahip değiller. Bizim sorumluluğumuz meskun alanların yangınla ilgili müdahalesini yapmak. Ben şimdi ne yapıyorum yangın eğer yerleşim birimlerine yaklaşmışsa duvar örüyorum.”
Gürün yangında 14 büyükşehir belediyesinin, ilçe belediyelerin parti gözetmeksizin kendilerine yardım gönderdiğini kaydederek, “Oncu, buncu demeden belediyeler birbirine dayanışma duygusuyla yaklaştı” dedi. Gürün yangının dayanışma duygusunu ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne olan güveni gösterdiğini de aktararak, dünyanın birçok yerinden yardım etmek isteyenler olduğunu bildirdi.”
(ANKA)
Trabzon'da cami imamının eşine cinsel içerikli mesaj atan müftü hakkında karar!54 izlenme
Makam araçlarını toplatan başkan 1.5 milyon lira tasarruf yaptı255 izlenme
Kriz büyük! Dolar fırladı turizm sektörü dara düştü!467 izlenme
KYK borcu olan öğrenci: "Aylık geri ödemesi bir asgari ücrete denk"52 izlenme
Türkiye'ye vize kapıları kapandı: 3 Avrupa ülkesi için başvuru yapılamıyor24 izlenme
Karıncanın yüzü yüzde 100 yakınlaştırıldığında ortaya çıkan görüntüye inanamayacaksınız.30 izlenme
Rezidans projesi de iddianamede: Taş Yapı'nın şikâyetine Şişli'ye kayyum olan kaymakam soruşturma izni vermemiş5 izlenme
Fakirliği öve öve bitiremeyen Cübbeli’nin kol düğmeleri İngiliz Kraliyet armalı çıktı68 izlenme