AKP iktidarının iddialı söylemlerle hayata geçirilen YapİşletDevret (YİD) modelli projeler için 2023 yılında 206 milyon 230 bin 895 TL harcanması bekleniyor.
BAKANLIĞIN HARCADIĞI PARA 1 MİLYAR TL’YE DAYANDI
BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, AKP iktidarında, “yakın sermaye gruplarını fonlama aracı olarak kullanıldığı” gerekçesiyle eleştirilen YapİşletDevret (YİD) modelli projeler için Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (KGM) kasasından müşavirlik ve kontrollük hizmetleri için çıkan para hesaplandı. AKP döneminde en çok tercih edilen inşa modeli olan ve kamuya zararı her geçen gün artan YİD modelli otoyollar ile diğer otoyolları için bakanlığın harcadığı para 1 milyar TL’ye dayandı.
Karayolları Genel Müdürlüğü’nün 2023 yılı yatırımları için öngörülen ödenekler paylaşıldı. En dikkati çeken kalemlerden biri, “YapİşletDevret ve Diğer Otoyol Projelerinin Müşavirlik ve Kontrollük Hizmetleri” olurken yalnızca bu kaleme yönelik 20072025 döneminde 1 milyar 240 milyon 581 bin TL’lik harcama öngörüldü.
PARA DAYANMIYOR
KGM’nin YİD ve diğer otoyol projelerinin müşavirlik ve kontrollük hizmetleri için 2015 yılından 2022 yılının sonuna kadar yaptığı harcamaların toplamı da mali raporlara yansıdı. Buna göre Karayolları Genel Müdürlüğü’nün kasasından otoyol projelerinin müşavirlik ve kontrollük hizmetleri için 709 milyon 941 bin 512 TL çıktı. İdarenin 2023 yılında harcaması planlanan paranın ise 206 milyon 230 bin 895 TL olduğu bildirildi.
GARANTİYE 8,9 MİLYAR TL
KGM’nin verilerine göre, garanti ödemelerinin yapıldığı kalem olarak bilinen, “Hane Halkı ve İşletmelere Yapılan Transferler” kalemine 2022 yılı için 20 milyar 378 milyon 15 bin TL para ayrıldı. İdare, 2022’nin ilk yarısında bu kalemden 8 milyar 901 milyon 420 bin TL harcadı. Mali raporlar henüz açıklanmazken 2022 yılının sonu itibarıyla, “Hane Halkı ve İşletmelere Yapılan Transferler” kaleminden en az 25 milyar 978 milyon TL harcandığı tahmin ediliyor.
Tank Palet Fabrikası’ndaki oyun Sayıştay raporlarıyla ortaya çıktı! 'Bu işlem vatana ihanettir'44 izlenme
Günler önce işaret etmişti! Özgür Özel perde perde ifşa etti8 izlenme
Geçim sıkıntısı, enflasyon ve gelecek kaygısı: Vatandaş depresyonda14 izlenme
'Rüşvet paraları kursaklarında olsa bile çekip alınacak'94 izlenme
Türker Ertürk’ten dehşet 14 Mayıs iddiası! “Sandıkları yakacaklar. Kaos ve provokasyona hazırlanıyorlar”29 izlenme
EMO'dan elektrik düzenlemesine tepki: "Kullanılmayan elektriğin parası alınacak"16 izlenme
En çok Türk vatandaşlığı alanlar İranlılar ve Afganlar oldu!55 izlenme
Vatandaştan tüyler ürperten konuşma! "Mustafa Kemal Atatürk'ü mumla arayacaklar mumla... Ben Kürt'üm, Haymanalıyım, kurban olurum Atatürk'e"45 izlenme
Sağlıkçılara şiddet! Özel klinikte tahlil yaptırıp parasını geri istediler
Müslümanım, 81 yaşındayım, başkalarının giyimine hem karışırım hem de hakaret ederim !
Çiftlik Bank adlı internet sitesiyle on binlerce insanı dolandıran Mehmet Aydın'ın, Uruguay'da geçici kimlik kartı aldığı ortaya çıktı!
Asgari ücreti nokta atışı bilen SGK Uzmanı İsa Karakaş, emekli ve memura yapılacak zammı açıkladı