Derinleşen yoksulluk nedeniyle markete, pazara gidemez hale gelen yurttaşlar, açlık tehlikesiyle karşı karşıya.
İstanbul Ataşehir’de bir derneğin önünde oluşan uzun kuyruk ise yoksulluğun geldiği boyutu gözler önüne seriyor.
Dernek tarafından satılan çürük, son kullanma tarihi geçmiş ürünleri alabilmek için saatlerce sıra bekleyen yurttaşlar, “Ne yapalım, buna mecburuz” diyor.

İçerenköy Mahallesi’nde bulunan derneğin adı; Gülenyüz Yaşamla Mücadele Ve Yardım Derneği. Bu dernek, ‘Gıda Bankacılığı’ adı altında yurttaşlara çürük, son kullanma tarihi (SKT) geçmiş sağlıksız gıda satışı yapıyor. Yoğun kar yağışına rağmen derneğin önünde uzun kuyruklar oluşturan yurttaşlar, 20 TL karşılığında bu sağlıksız gıdaları satın alıyor.
Kuyrukta bekleyen bir kadın, “Bütçemiz el vermiyor ki gidip marketten alışveriş yapalım” diyor. Evlere temizliğe gittiğini ama pandemi nedeniyle işsiz kaldığını anlatan kadın, “Eşim de işsiz. Sigorta yok, iş yok, para yok. Burası tek seçeceğimiz” diye konuşuyor.
Bir diğer kadın, bu ürünlerin yenecek durumda olmadığını, ama buna mecbur olduklarını dile getiriyor: “Çarık çürük, son kullanma tarihi geçmiş bu ürünlere 20 lira veriyoruz. Ne alacağımızı seçmiyoruz. Ne varsa, onlar ne verirse onu alıyoruz; yoğurt, meyve, sebze, yumurta vs. Mecbur kalmasa kimse gelmez buraya.”

Sırada bekleyen yurttaşlardan biri pandemiyle beraber yoksulluğun daha da arttığını vurgulayarak şunları söylüyor: “Bir yıldır buradan alışveriş yapıyorum. Pandemi başladığından beri markete, pazara gidemez olduk. Burası daha önce de varmış da bizim haberimiz yoktu. Çevremdeki arkadaşlarımdan öğrendim. Maddi sıkıntıların üstesinden gelemiyorum. Marketten, pazardan ihtiyaçlarımı alamıyorum. Buradan meyve, sebze, yoğurt, yumurta alıyorum. Artık pazara gitmiyorum. Gidemiyorum.”
Sabah altıdan beri sıra beklediğini belirten bir yurttaş ise “3 senedir buradan alışveriş yapıyorum. Pazarın yolunu unuttum. Mecbur kalmasak bu karda kışta niye bekleyelim ki?” ifadelerini kullanıyor.
***
Gıda bankacılığı yaptığını öne süren Gülenyüz Yaşamla Mücadele Ve Yardım Derneği Kurucu Başkanı Muharrem Çoban’ın iddiaları ise şöyle: “Tarihi yaklaşmış, ambalajı bozulmuş ürünler var burada. Bir gün kala büyük mağazalardan ürün alıyoruz. Tarihi geçince biz onları çöpe atıyoruz. Ayrıca yurttaşlardan da para almıyoruz, sadece bağış alıyoruz. 35 yasal üyemiz var, onun dışında da yardıma ihtiyacı olan herkese yardım ediyoruz.”
Bölgede kâğıt toplayarak geçimini sağlayan iki gencin anlattıkları ise Çoban’ın iddialarıyla çelişiyor. Gençler, “Bu ürünlerin o mağazada satışı oluyor. Tarihi geçmiş ürünler çöpe atılsaydı biz görürdük. Ayrıca bize herhangi bir yardım yapılmıyor dernek tarafından. Oradan gıda alamıyoruz” diyor.

İnanılmaz Ama Gerçek ! Adamlar 15 Günde 30 Katlı Bina Dikiyor ! Ya Bizde !484 izlenme
Ekonomistlerden korkutan uyarı! ‘Enflasyon yılın ilk yarısında yüzde 40’a çıkabilir’30 izlenme
Özgür Özel Maduro'nun fotoğrafıyla Erdoğan'a seslendi: "Sizin dostluğunuz da kardeşliğiniz de bu kadar!"11 izlenme
Çanakkale’de 109 yıl sonra 57. Alay’ın izinde21 izlenme
Askeri helikopter düştü: Şehit sayısı 11’e yükseldi99 izlenme
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy bu sefer 'rahat olun' demedi o fayı işaret etti302 izlenme
AYM kararını tanımayan Erdoğan’dan CHP’ye mahkeme uyarısı: "Mahkeme kararlarını tanımıyorum demek hukuk devletine açıkça kafa tutmaktır"22 izlenme
İki Avrupa ülkesi harekete geçti! 50 bin Türk sınır dışı edilecek32 izlenme
İBB Başkanı İmamoğlu'nun diplomasının iptal kararının gerekçesi açıklandı
Halkı böyle soymuşlar! Türk Telekom'dan 'dost' sendikalara özel tarife, vatandaşa fahiş fiyat!
Emin Çölaşan: Lüks makam araçları sevdasını kısıtlayacaklarmış!
Gıda enflasyonu dünyada yüzde 6,7 olurken Türkiye'de yüzde 43,6 oldu