Türkiye’nin bilim politikalarında uzun süredir tartışılan "beyin göçü" ve "proje değerlendirme kriterleri", İlayda Şamilgil’in hikâyesiyle bir kez daha gündemde. Lise yıllarında sıvıların oranını mıknatıs yardımıyla ölçen bir sistem geliştiren Şamilgil’in projesi, o dönem TÜBİTAK tarafından dereceye layık görülmemişti. Ancak aynı proje, 2016 yılında Polonya’da 70’ten fazla ülkenin katıldığı uluslararası yarışmada dünya birinciliğine ulaşarak tüm dikkatleri üzerine çekti.
Şamilgil’in başarısı sadece ödüllerle sınırlı kalmadı. Geliştirdiği sistemin potansiyelini fark eden NASA, bu çalışmayı Mars araştırma programları kapsamındaki teknik incelemelere dahil etti. Türkiye’de destek bulamayan fikrin küresel ölçekteki bu karşılığı, genç araştırmacının kariyerini ABD’ye taşımasına vesile oldu. Cornell Üniversitesi’nde mühendislik eğitimini tamamlayan Şamilgil, akademik birikimini iş dünyasına yansıtmaya karar verdi.
Boston merkezli LLume adlı teknoloji şirketini kuran Şamilgil, günümüzde "ışık tabanlı giyilebilir teknolojiler" üzerine odaklanıyor. Şirketin geliştirdiği sensörler; kas aktivitelerini ve biyometrik verileri klasik yöntemlere oranla çok daha hassas ve düşük maliyetle ölçebiliyor. Sağlık ve spor biliminde devrim yaratması beklenen bu girişim, bugüne kadar yatırımcılardan yaklaşık 8.9 milyon dolar finansman desteği almayı başardı.
İlayda Şamilgil’in hızlı yükselişi, 2025 yılında dünyanın en prestijli yayınlarından biri olan Forbes tarafından tescillendi. Gelecek vadeden liderlerin seçildiği "30 Under 30" (30 Yaş Altı 30 İsim) listesine giren Şamilgil, teknoloji dünyasının en etkili genç isimlerinden biri olarak gösterildi.
Şamilgil’in başarısı, Türkiye’deki bilimsel değerlendirme süreçlerine yönelik eleştirileri de beraberinde getirdi. Özellikle kamu kaynaklarının "yağmur duası" gibi bilim dışı projelere yönlendirildiği iddialarının sosyal medyada yeniden alevlenmesi, İlayda’nın yaşadığı tezatla birleşince geniş bir kamuoyu tepkisine dönüştü. Uzmanlar, genç yeteneklerin kaybedilmemesi için bilimsel değerlendirme kriterlerinin evrensel standartlara uygun şekilde revize edilmesi gerektiğini vurguluyor.
Sözcü
Hiranur Vakfı'nın usulsüzlüklerine göz yuman AKP'li başkana suç duyurusu!31 izlenme
Dolar ve Euro durdurulamıyor! Dolar 7 TL'ye dayandı!260 izlenme
Erdoğan için “Canımı veririm” diyen Afgan genç 'Günlük 700 TL alıyorum'41 izlenme
İBB'ye yönelik 'İstanbul Senin' uygulaması soruşturmasında yeni gözaltılar15 izlenme
Kızılay ile ilgili çarpıcı denetim raporu43 izlenme
Fon skandalında yeni gelişme: Seçil Erzan'dan Arda Turan sorusuna flaş cevap55 izlenme
Burası Arabistan değil, Ankara Esenboğa Havalimanı !1409 izlenme
ABD Savunma Bakanı Esper’den skandal açıklama! "Türkiye savaş suçundan sorumlu tutulabilir"76 izlenme
Temmuzda yapılacak ara zamdan sonra asgari ücret ne kadar olacak? İşte üzerinde durulan 3 formül
Özgür Özel'den Uşak Belediyesi'ne yönelik operasyona tepki!
Çiftlik Bank tosunu'nun 14 Mart’ta tutuklanan eşi Sıla Aydın tahliye edildi!
Kayserili gençlerin ekonomi isyanı! 'Böyle devam ederse hırsız olacağım'