2022 yılındaki pek çok vergi kalemi, harç ve damga vergisi ile trafik para cezaları, değerli kâğıt bedelleri artışında uygulanacak 2021 yılı yeniden değerleme oranı belli oldu.
Yeniden değerleme oranı belirlenirken dikkate alınan ‘üretici fiyat endeksi (ÜFE) on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı’ ekimde yüzde 36,20 oldu ve ekim rekorunu kırdı.
Yeniden Değerleme Oranı, Vergi Usul Kanununun 298’inci maddesine göre hesaplanıyor.
Yeniden Değerleme Oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayından bir önceki yılın aynı dönemine göre Üretici Fiyatları Genel Endeksinde (ÜFE) meydana gelen ortalama fiyat artış oranını ifade ediyor.
Yeniden değerleme oranı TÜİK’in, her yıl Kasım ayının başında Ekim ayına ilişkin enflasyon oranlarını açıklaması ile birlikte belli oluyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ise bir Tebliğ ile bu oranı kamuoyuna Resmi Gazetede ilan ediyor.
“Yüzde 35’ler civarında olacağı anlaşılan 2021 yılı Yeniden Değerleme Oranı, 2022 yılında pek çok vergi, harç, değerli kağıt bedeli, trafik para cezası, indirim ve istisna tutarları gibi pek çok unsuru enflasyonu yukarı çekecek yönde etkileyecektir” diyen Vergi Uzmanı Dr. Ozan Bingöl, ortaya çıkan riski sozcu.com.tr’ye şu sözlerle anlatmıştı.
“Kamu ve özel sektördeki bazı kira artışları, eğitim ücretleri, çeşitle sözleşmelerdeki zamlar ve benzerinin hesabında Yeniden Değerleme Oranın sıklıkla kullanılması söz konusudur. Hal böyle olunca, 2021 yılının yüzde 35’ler civarında olacağı anlaşılan Yeniden Değerleme Oranı 2022 yılı enflasyon hedefinin tutturulması açısından önemli bir risk unsuru olarak karşımıza çıkmaktadır.”
“Bu noktada, ilgili mevzuatın Cumhurbaşkanına verdiği, vergi ve ceza tutar artışlarında ilan edilen Yeniden Değerleme Oranından daha düşük bir oranı uygulatma yetkisi imdada yetişebilir” diyen Bingöl, “Bu yetkinin kullanımı sadece enflasyon hedefi açısından değil, yüksek vergiler altında ezilenlerin daha da ağır bir yük altına girmemesi adına da gerçekleşir diye umut ediyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.
Tamam mı, devam mı? Bir oy bile değiştirir!42 izlenme
Çiğ Süte Yine Zam Geldi63 izlenme
Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlu ifadesinde kurye Yunus Emre Göçer’i suçladı: "Kaskı yoktu"47 izlenme
Valiler TOGG'a burun kıvırdı25 izlenme
Cem Küçük 'belediye organizasyonlarına' katılması karşılığında 630 bin TL'yi böyle cebine indirmiş!14 izlenme
Alevilere yönelik çirkin saldırıya 'komik' ceza!63 izlenme
Yeni kulis bilgisi: 'AKP'de adaylık sancısı'47 izlenme
Saray'a bol kepçe! Taşınmazların satışı kadar harcama30 izlenme
Alsu’da bir kişi hariç herkese soruşturma açıldı
Ebrar Sitesi'nin ruhsatını onaylamıştı: İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürü olmuş
Askeri alana imar inadı! Çekmeköy Kışlası ikinci kez imara açıldı!
ATM, mobil, şube tarifeleri değişti: Banka işlemlerinden alınan masraflar arttı