Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), CHP'nin 'tam kanunsuzluk' başvurusu üzerine verdiği kararın gerekçesi açıklandı. Gerekçede, seçim öncesi işlemler ile kongrenin seçim dışı gündemleri yönünden adli yargının yetkili olduğu belirtilerek, bu alandaki tedbirlerin Anayasa'nın 138. maddesi bakımından 'yetki gaspı' sayılamayacağı vurgulandı.
YSK ayrıca, siyasi parti kongrelerinde ilçe seçim hâkiminin yetkisinin 'esas olarak seçim günü ve seçim sonrası işlemlerle sınırlı' olduğunu hatırlatarak, beş ilçede kongre sürecini durduran ilçe seçim kurulu kararlarını 'tam kanunsuzluk' gerekçesiyle iptal etti. Buna karşılık, İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin verdiği tedbir hakkında yapılan 'görev gaspı / icra edilemezlik' tespit talebi kabul edilmedi. Gerekçede, seçim öncesi işlemler ve kongrelerin seçim dışı gündemleri bakımından adli yargının yetkili olduğu, bu kapsamda verilen tedbirlerin de Anayasa m.138 çerçevesinde yetki gaspı sayılamayacağı kaydedildi.
Kararda, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 21. maddesi uyarınca ilçe seçim hâkiminin yetkisinin dar kapsamlı olduğu hatırlatıldı. Ayrıca 2006/277 sayılı YSK kararına atıf yapılarak, siyasi parti kongrelerinde seçim kurullarının yalnızca seçim işlemleriyle sınırlı bir gözetim görevi bulunduğu, kongrelerin tümden iptali ya da ertelenmesi gibi kararların bu sınırın dışında olduğu tekrarlandı.
YSK, CHP'nin olağan kongre sürecini durduran kararı 'tam kanunsuzluk' gerekçesiyle kaldırmıştı. Böylece Sarıyer, Tuzla, Bakırköy, Başakşehir ve Ataşehir’de kongrelerin kaldığı yerden devam etmesi sağlanmıştı. Ancak İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin il yönetimi ve kurultay sürecine ilişkin verdiği tedbir tartışmaları adli yargı zemininde sürecek. YSK, bu başlıklara müdahil olmadı.
Gerçek Gündem
Kaynak: Habertürk
Butlan dosyası sonbahara kaldı, gözler yeni partide10 izlenme
Narin tam bir yıl önce bugün kayboldu! Neden öldürüldüğü halâ bilinmiyor20 izlenme
Meclis'te diploma tepkisi: "Termodinamiğin birinci yasasını hatırlatıyorum: Diploma vardan yok, yoktan da var edilemez"26 izlenme
Tarım emekçisinin sözleri sosyal medyaya damga vurdu! 'Siyasetçiler halka güzel bir hayat kurmalıdır'62 izlenme
Kalbimizdeki acı hiç dinmeyecek24 izlenme
Kur korumalı mevduatın bütçeye maliyeti belli oldu: Kara delik büyüyor!36 izlenme
TRT'de tasarruf yok! Vatandaşın vergilerini beş yıldızlı otele yatırdılar!138 izlenme
Atatürk heykelinden Andımız’ı kaldırdılar47 izlenme
İzmir’de elektrik zamları vatandaşlar tarafından protesto edildi! 'Elektrik zammı geri alınsın!'
Gazeteci Hakan Tosun'un ölümüne ilişkin ATK raporu tamamlandı: "Çok sayıda darp ve kırık var"
Narin Güran'ın babası katilin kim olduğunu açıkladı
İnanılmaz rakam... Devlet satıyor!