Asgari ücretin belirlenmesine ilişkin ilk toplantı 7 Aralık'ta, ikinci toplantı ise 14 Aralık'ta yapılacak.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı öncesi açıklamalarda bulunan Türkİş Genel Başkanı Ergün Atalay, "7 bin 785 TL kırmızı çizgi, bu rakamın altında bir konuyla ilgili masada olmayız" dedi.
Atalay'ın açıklamaları öncesi Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda masada olacak Türkİş tarafından hazırlanan 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı Kasım 2022' araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 7 bin 786 lira olarak açıklandı.
Verilere göre, gıda harcaması ile giyim, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı yani 'yoksulluk sınırı' da 25 bin 364 lira olarak kaydedildi.
Bekar bir çalışanın 'yaşama maliyeti' ise, aylık 10 bin 171 olarak saptandı.
Bu gelişmelerin ardından Türkİş Genel Başkanı Ergün Atalay'ın 'asgari ücret' açıklamalarına tepki gösteren Çalışma Ekonomisti Prof. Dr. Aziz Çelik, şu ifadeleri kullandı:
"Toplu sözleşme ve toplu pazarlıkta sendika tarafı azamet talebini söyler ve pazarlık ederek bir yere gelir. Bu toplu sözleşmeli kuralıdır. Bu nedenle sendikalar teklif verirken olabilecek rakamdan yüksek teklif verirler. Bu süreçteki pazarlık sonucu uzlaşma sağlanır. Dolayısıyla verilen teklif, yukardan aşağıya doğru müzakere edilir. Yani verilen bu rakamla yukarıya doğru bir müzakere yapılamaz. Bu durum ciddi anlamla toplu sözleşme ve pazarlık problemidir."
"Türkİş asgari ücreti teklifini açıklarken esas aldığı durum açlık sınırıdır" diyen Çelik, "Ancak kendi verilerinde bekar bir çalışanın 'yaşama maliyeti' 10 bin 171 lira olarak belirlenmiş. Bu durumda Türkiye'de yönetmeliğe göre, asgari ücretin hesaplanmasında bir işçinin yaşama maliyeti hesaplanır. Türkİş'te bir işçinin 'yaşama maliyeti'ni 10 bin 171 lira olarak hesaplamıştır. Eğer bir 'kırmızı çizgi' olacaksa bu rakamın aşağısında olmamalıdır" dedi.
Yoksulluk sınırına da dikkat çeken Çelik, "Türkİş'in yoksulluk sınırı 26 bine yakın bir rakam açıklanıyor. Dolayısıyla bir hanede iki kişinin çalıştığını düşünürsek, yoksulluk sınırını aşan 13 bin TL'ye karşılık gelir. Bu verilerle bu rakamlar konuşulmalı" ifadelerini kullandı.
Kaynak: Gerçek Gündem
Edremit Belediye Başkanı'na makamında saldırı düzenlendi22 izlenme
Seçimi CHP kazanınca AKP’li belediye 2 yıl önce verdiği aracı apar topar geri aldı27 izlenme
Ece Gürel'le ilgili flaş iddia! 'Cadılık' detayı dikkat çekti38 izlenme
Sosyal medya Mehmet Ali Çelebi - Tanju Özcan kavgasını konuşuyor! İşte o paylaşım...33 izlenme
AKP’li gurbetçi seçmen sokak röportajında kendisine bela okuduğunu sanarak, yanlış kişiye saldırarak küfürler savurdu!66 izlenme
Baltayla Atatürk heykeline saldırdı!118 izlenme
Interpol'ün kırmızı bültenle aradığı suç örgütü lideri Shaun Monaghan, İstanbul'da yakalandı26 izlenme
Meral Akşener'den hodri meydan! 'Yavşak yavşak konuşanlara provokasyon yaptırabilirsiniz, sizden korkan sizin gibi olsun!'111 izlenme
1.3 milyon yolcu garantisi verildi, 238 bin kişi kullandı!
Hiranur Vakfı'ndaki çocuk istismarı aile içindeymiş!
AKP’li belediyeden bir acayip arsa satışı! 100 Bine sattığı arsaların fiyatı ertesi gün uçtu!
Vatandaşlar çay simit bile yiyemeyecek: Bir öğün çay simit asgari ücreti geçiyor