"KİM" adı verilen uygulama, akıllı telefondan çekilen bir fotoğraftaki kişinin kimliğini 2 saniye gibi kısa bir sürede tespit edebiliyor.
Soylu, uygulamanın devletin sahip olduğu güçlerden sadece çok küçük bir kısmını temsil ettiğini belirtirken, uygulamanın kişisel verilerin işlenmesi açısından hukukçular ve siyasetçiler tarafından eleştirildi.
Uygulamanın yasal ve etik boyutları hakkında tartışmalar devam ediyor.
"KİM" UYGULAMASI NEDEN TEPKİ ÇEKTİ?
Avukat Sevgi Erarslan, Twitter'da yaptığı paylaşımda, "Şimdi buraya uzun uzun bunun nasıl anayasaya, mevcut hükümet döneminde kabul edilen 6698 sayılı Kanun’a ve imzacısı olduğumuz yine mevcut hükümet döneminde onaylanan 108 sayılı Sözleşme’ye aykırı olduğunu anlatırdım ama ne fayda. Lüzum yok." dedi.
CHP'li Gürsel Tekin ise uygulamanın Apple marka telefon üzerinden çalıştırması nedeniyle, "Bunun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının tüm verilerini Amerika’ya açmak olduğunu biliyorsunuz değil mi?" diye sordu ve bunun suç olduğunu savundu.
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) EşDirektörü Veysel Ok uygulamayla ilgili, Twitter hesabından yaptığı yorumda, "Hangi yasaya göre insanların kişisel bilgileri elde edilmiş/ depolanmış? İnsanların kişisel verilerinin hukuka aykırı şekilde depolanması, elde edilmesi suç değil mi? Hiçbir şekilde güvenli olmayan telefona app şeklinde nasıl yüklemiş? Bu uygulama başka kaç kişide var?" sorularını sordu.
Polis Sendikası adlı Twitter hesabıysa, "Devletin sadece istihbarat birimleri ve TEM şube tarafından kullanılabilen program parti mensubu bir bakan tarafından telefona yüklenmiş ve vatandaşla paylaşılıyor. Ekranda KİM olarak yazan program emniyette gözcü olarak bilinir ve sadece istihbarati çalışmalarda kullanılabilir." şeklinde bir paylaşım yaptı.


Yeniçağ
Para sayma görüntülerine ilişkin sosyal medyada yayılan dört yalan42 izlenme
Ahmet Eşref Fakıbaba'dan AKP hakkında yüz kızartıcı iddialar! "10 gün önce tehdit aldım, soyadı Yıldız"51 izlenme
İstanbul ve Ankara için tehlike çanları çalıyor!50 izlenme
Erdoğan'ı kara kara düşündürecek anketin sonucu çıktı22 izlenme
Esenyurt'ta CHP'lilere polis engeli33 izlenme
AKP'nin Süleymancı eski vekilinden çarpıcı iddialar: Mesajları ifşa etti48 izlenme
Bilal Erdoğan babasına övgüler dizip TÜSİAD'ı hedef aldı: "Tayyip Erdoğan'ın kıymetini... Ne oldu, biriktirdiğiniz paralar nereye gitti?"21 izlenme
Son 2,5 yılda açılan dükkânların yüzde 38'i kapandı!70 izlenme
Dikkat çeken 'Sedat Peker' yazısı: BAE ajanı Ayesh Al Astal neden serbest bırakıldı?
CHP lideri Kılıçdaroğu, 'beşli çeteye' sert çıktı: "Bay Kemal o paraları alacak"
Bakan açıkladı: Sığır varlığında AB birincisiyiz
Gri pasaport skandalı Ordu'ya da sıçradı! AKP'li Ulubey Belediyesi 53 kişiyi Almanya'ya göndermiş!