Bu yılın TemmuzAralık döneminde YİÜFE'ye göre yapılması gereken ve yüzde 10'un üzerinde olması beklenen ÖTV güncellemesi yerine, akaryakıtta yüzde 6,95, sigara ve alkollü içeceklerde ise yüzde 7,95 ÖTV artışı gerçekleştirildi.
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıt ile sigara ve alkollü içeceklerin maktu vergi tutarları ve asgari maktu vergi tutarları yeniden belirlendi.
ÖTV Kanunu'na göre her yıl ocak ve temmuz aylarında, akaryakıt, sigara ve alkollü içeceklerin ÖTV tutarları TÜİK tarafından ilan edilen yurt içi üretici fiyat endeksinde (YİÜFE) son 6 ayda meydana gelen değişim oranında güncelleniyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığından edinilen bilgilere göre, karar ile ÖTV Kanunu gereği söz konusu ürünler için 2025 yılı TemmuzAralık döneminde YİÜFE'ye göre yapılması gereken ve yüzde 10'un üzerinde olması beklenen ÖTV güncellemesi yerine akaryakıtta yüzde 6,95, sigara ve alkollü içeceklerde ise yüzde 7,95 ÖTV artışı yapılarak fiyat artışı etkisi sınırlandırıldı.
Ayrıca, 2026 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu kapsamında da söz konusu ürünlerdeki ÖTV artış tutarı yüzde 7,84 üzerinden hesaplanırken, söz konusu bu kararın hem bütçe hedefine hem de enflasyon hedefine uygun olduğu görüldü.
Düzenleme öncesinde benzinde 13,86 lira, motorinde 12,99 lira, LPG'de 10,64 lira, sigaralarda 1 pakette 55,5 lira, biralarda 11,57 lira, şaraplarda 56,87 lira, bazı yüksek alkollü içkilerde her litreye düşen alkol derecesi başına 17,78 lira, rakılarda ise her litreye düşen alkol derecesi başına 15,8 lira ÖTV uygulanmaktaydı.
Cumhurbaşkanı Kararına göre, benzinde 14,82 lira, motorinde 13,9 lira, LPG'de 11,38 lira, sigaralarda 1 pakette 56,78 lira, biralarda 12,49 lira, şaraplarda 61,39 lira, bazı yüksek alkollü içkilerde her litreye düşen alkol derecesi başına 19,19 lira, rakılarda ise her litreye düşen alkol derecesi başına 17,06 lira ÖTV tutarı belirlendi.
Sözcü
Mansur Yavaş: "Seçmeni iktidar ve yargı baskısı altındayken CHP’nin iç sorunlarla meşgul olması üzüyor"33 izlenme
7.7’lik depremde Malatya’da rezidans çöktü, çok sayıda kişi enkaz altında123 izlenme
Narin cinayetinde sır perdesi aralanıyor! Orgeneral bilinmeyenleri Meclis'te tek tek anlattı24 izlenme
Kılıçdaroğlu: "Darbe değil, demokrasi… Sizin hayalleriniz benim hedefim olacak"41 izlenme
Fahrettin Altun ortaya çıktı: İBB'ye ceza kesti23 izlenme
Corona virüsü tedavisi gören Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in durumu iyiye gidiyor151 izlenme
Eczacıdan tartışılan sözler! "İlacı sünnete göre içerseniz daha hızlı etki eder"20 izlenme
Sürekli kandırılanlar bizim milliliğimizi sorgulayamaz!298 izlenme
Devlet vatandaşa dövizle borçlanıyor! Başvurular bugün başladı!
Köylü isyan etti: Malı elinde kalan çok çiftçi var. 60 liralık gübre olmuş 160 lira, köylü bunu nasıl karşılasın?
Türkiye'de 70 lira olan Türk birası Rusya'da 20 liraya satılıyor
TÜİK işsizliği azıcık artırmıştı, Erdoğan’ın memleketinde 1.365 kişilik ilana 38.763 kişi başvurdu