Hayat pahalılığı, enflasyon ve artan işsizlik, vatandaşın yaşamak için giderek daha büyük bir borç sarmalının içinde mücadele etmesine neden oluyor. Bu ortamda vatandaş birikim bir yana eline geçenle ancak güçlükle ay sonunu getirebiliyor. Oysa aynı ekonomik göstergeler bir kesim için gelir anlamına geliyor. Yüksek faiz ve mevcut para politikası bu kesimin servetine servet katmasına neden oluyor.
KAYMAĞI 2.1 MİLYON KİŞİ YİYOR
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre Türkiye’de 2.1 milyon kişi, bankalardaki toplam 21 trilyon civarındaki mevduatın 15.3 trilyon TL’sine sahip bulunuyor. Hesaplamalara göre bu rakam, ülkedeki toplam mevduatların dörtte üçünden fazlasının yalnızca yüzde 2.5’lik bir nüfus kesimine ait olduğunu gösteriyor. Oysa 10 bin TL’nin altında parası olan banka hesaplarının sayısı 165 milyonun üzerinde.
2020 yılında 1 milyon TL ve üzeri mevduatlara sahip kişilerin toplam mevduatlardaki payı yüzde 55.3, 10 bin TL’nin altındaki hesapların payı ise yüzde 2.69 düzeyinde hesaplanmıştı. 2025 yılına gelindiğinde milyonerlere ait mevduatların toplamın içindeki payı yüzde 78’e yükseldi, 10 bin TL altı hesapların oranı yüzde 0.7’ye düştü.
Nisan 2025 verilerine göre yurtiçi ve yurtdışı yerleşik milyonerlerin toplam sayısı 2 milyon 377 bin 32 kişiye ulaştı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde milyoner sayısı 1 milyon 591 bin 682 olmuştu. Yalnızca bir yıl içinde milyoner sayısı yüzde 49 arttı. Milyoner artışı beraberinde 1 milyon TL ve üzeri mevduata sahip kişilerin toplam varlıkları da 11.8 trilyon TL’den 16.9 trilyon TL’ye yükseldi. Sadece yurtiçinde yerleşik milyonerlerin sayısı, 744 bin kişi artarak 2 milyon 176 bin oldu, ellerindeki toplam mevduat ise 10.8 trilyon TL’den 15.7 trilyon TL’ye çıktı.
Yurt içi milyonerlerin önemli bir kısmı TL’deki yüksek faizden yararlanıyor. Bu kesimin varlık dağılımına bakıldığında ağırlıklı olarak TL cinsinden mevduatın 10 trilyonun üzerinde olduğu görülüyor. Servetlerinin 4.47 trilyon lirası döviz tevdiat hesaplarında, 1.21 trilyon lirası ise kıymetli maden depo hesaplarında bulunuyor.
Nefes
YSK üyelerinden YSK’ye uyarı: Anayasa'ya aykırı davranıyorsunuz!445 izlenme
Kriz vatandaşa böyle yansıdı: İndirim kovala, makarnaya yüklen!137 izlenme
Taksim'de dolar dağıtıp villada gözaltına alınmışlardı, dolarlar 'Geçersiz' çıktı serbest kaldılar21 izlenme
Sağlık Bakanı açıkladı: 5.955 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 5.342.028’e, can kaybı da 48.879’a ulaştı!59 izlenme
AKP'li vekilden bomba iddia! "Milyon doları veren FETÖ’cü bırakılıyor!"146 izlenme
Faizde 22 ay sonra ilk9 izlenme
Bilecik'te 35 asker coronavirüs şüphesiyle gözlem altına alındı!97 izlenme
Otobüse almadığı için 17 yaşındaki çocuk, şoförün sonu oldu! Göğsünden bıçaklanan sürücü hayatını kaybetti.26 izlenme
Belediye başkanlarından ‘çadırlar nerede’ isyanı
Meral Akşener Partisinin Grup Toplantısında Deprem Hakkında Konuştu
AKP'li bankamatik kafası böyle birşey 'Türkiye çok ileride, devlet herkese kira parası veriyor, faturalarımızı ödüyor !'
Memleketin geldiği durumu bir hırsızlık hikâyesi üzerinden anlattı, fenomen oldu!