Yaşanan ekonomik sıkıntı nedeniyle vatandaş, çiftçi, sanayici ve tüccarlar bankalara olan borçlarını ödemekte zorlanıyor. Durum böyle olunca binlerce ipotekli konut, arsa, tarla, fabrika ve dükkan bankaların eline geçiyor.
Geri dönmeyen krediler nedeniyle el konulan gayrimenkulleri yasa gereği satmak zorunda olan bankalar adeta emlakçıya dönmüş durumda.
Ellerindeki gayrimenkullere, internet siteleri ve şubeleri üzerinden müşteri arayan finans kuruluşlarından biri olan Ziraat Bankası’nın portföyündeki artış ise dikkat çekici bir boyuta ulaştı.
Ziraat Bankası’nın 30 Eylül 2024 sonu itibarıyla yıllar içinde bireysel, ticari ve zirai alacaklar nedeniyle edindiği gayrimenkullerin miktarı 8 milyar 305 milyon liraya ulaşmış durumda.
DİKKAT ÇEKEN ARTIŞ
NEFES'in, Ziraat Bankası’nın bağımsız denetim raporlarında yaptığı incelemeye göre, 2023 yılı sonunda bu rakam 6 milyar 385 milyon lira seviyesindeydi. Buna göre, Ziraat'in edindiği gayrimenkullerin toplamı 9 ayda yüzde 30 artış gösterdi.
Edinilen gayrimenkullerin 7 milyar 522 milyon lirası ticari alacaklardan, 709 milyon lirası bireysel alacaklardan, 73 milyon 955 milyon lirası ise zirai alacaklardan kaynaklandı. Bireysel alacaklardan edinilen gayrimenkullerin 9 ayda 15 milyon liradan 709 milyon liraya çıkması dikkat çekti.
Ödenemeyen krediler dolayısıyla bankaların eline geçen gayrimenkuller daha sonra internet üzerinden satışa sunuluyor. Ziraat Bankası da söz konusu gayrimenkulleri bankanın internet sitesi üzerinden parça parça satışa çıkarıyor. Hali hazırda arsadan konuta, işyerinden tarlaya toplam 222 adet gayrimenkul Ziraat Bankası tarafından vitrine konmuş durumda. Ancak Ziraat Bankası’nın ödenemeyen krediler dolayısıyla portföyünde kaç adet gayrimenkul olduğu tam olarak bilinmiyor.
MÜDÜR ERDOĞAN'A SÖZLERİYLE GÜNDEME GELMİŞTİ

KAHRAMANMARAŞ depremlerinin yıldönümünde depremzedelere yeni konutlarının anahtarları teslim edilirken yaptığı açıklamayla tepkileri üzerine toplamıştı. Çakar, 6 Şubat'ta Adıyaman'da depremzedelere yapılan yardımlar konuşulurken “Burada en büyük hayırsever benim, en çok parayı ben verdim” demişti. Bunun üzerine Erdoğan “Koskoca devlet bankası, ben verdim deme, devlet verdi” diyerek tepki göstermişti.
Nefes
Orman yangınlarıyla amansız mücadele sürüyor! Bursa ve Karabük yangınlarında son durum25 izlenme
Ekonomist Atilla Yeşilada: "BDDK kıyamet gününü erteliyor"53 izlenme
Dinçer Gökçe anlattı: "Tefecinin parası Fulya Terim'in hesabına nasıl gitti?"45 izlenme
AKP'li Mehmet Metiner kavgayı iyice ateşledi! 'Bülent Arınç TRT’de FETÖ kadrolaşması yaptı!'110 izlenme
FETÖ yargılamasında 'beraat' oyu kullanan Yargıtay üyesi Atatürk’e hakaret etti!24 izlenme
İşte isim isim sahte diplomalılar! Hukukçusu, mühendisi, eczacısı... Ne ararsan var!39 izlenme
‘Vatanım Sensin’ Atatürk sahnesiyle Türkiye’yi ekranlara kilitledi ! İşte o sahne...3829 izlenme
"Atatürk yılı" ilan ettiler!258 izlenme
DP'li Enginyurt'tan Bilal Erdoğan'a sert tepki: “128 milyar doları çaldığınızda deprem mi oldu Bilal? EYT mi çıkarttınız Bilal?”
'Davanın yerini menfaatin aldığı bir dönem' dedi AKP'den istifa etti!
Program çalışmadı fatura ağır: Haziran 2023’ten bu yana 118 bin 66 şirket kapandı, 208 bin esnaf kepenk indirdi, iflaslar 5’e katlandı
Ekonomideki yalanlara artık kimse inanmıyor! TÜSİAD Başkanı da acı gerçeği söyledi