Uzun süredir pestisit, aflatoksin, okratoksin, salmonella gibi hastalık, bakteri, zirai ilaç kalıntıları nedeniyle Türkiye'nin Avrupa Birliği ve Avrupa ülkelerine ihraç ettiği tarım ve gıda ürünleri gümrükten geri dönüyor.
AB'den dönen ürünlerde listenin ilk sıralarında Antep fıstığı yer alıyor. AB aflatoksin yani küf nedeniyle bu ürünleri kendi tüketicisine satışı dahi yapmazken, geri dönen ürünlerin ne yapıldığına, imha edilip edilmediğine dair kamuoyunda büyük bir bilinmezlik oluştu. Antep fıstığının da gümrükten ihaleyle iç pazara satılması satılması, "iade edilen ürün" olduğuna dair algıyı güçlendirdi.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran, gümrükteki gıda ürününün ihaleyle iç pazar satılmasının büyük bir belirsizlik yarattığını, imha edilen ürün listesinde olup olmadığının bilinmediğini belirtti.
Murat Kapıkıran, "Bir üretici malını tüccara kendisi satar veya piyasada satışa sunar. Gümrüğe giren mal ihraç için girer. Gümrük ihalelerinde bazı gıda ürünlerinin olduğunu gördük, bu ihracattan dönen ürün mü yoksa ihraç edilmek üzere gümrük sahasına girip herhangi bir gerekçeyle el koyulan bir ürün mü, bunu bilmiyoruz. Eğer bu ürün ihracattan döndüyse gerekçesi nedir? İhraç edilmek üzereyken el koyula ürün ise bunun gerekçesi nedir? Mali bir gerekçe mi var, yoksa insan sağlığını tehdit eden bir unsur mu içeriyor veya cezai hukuki gerekçelerle mi bu ürün gümrükte kaldı. Bu soruların cevabı yokken bu ürünlerin gümrükten ihaleye açılması akıllara başka soruları getiriyor" dedi.
Kapıkıran, ihaleye açılan Antep fıstığı ile ilgili iki ihtimalin söz konusu olduğunu söyledi. Gümrükteki ürünün ya ihracattan dönen ürün olduğunu veya ihraç sırasında çeşitli nedenlerle el koyulan ürün olduğunu iddia etti.
Sözcü