Amerikan Federal Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2017 yılındaki Washington ziyaretinde protestoculara müdahale eden korumaları hakkındaki davanın düşürülmesi talebini reddetti. Mahkeme, yabancı liderlerin korumalarına güvenliği sağlamak için verilen yetkinin sınırsız olmadığına dikkat çekerek dokunulmazlık talebinin bu olayda geçerli olmadığına karar verdi.
Mahkeme, korumaların protestoculara “şiddetli şekilde fiziksel olarak saldırdığını” kaydetti. 15 cumhurbaşkanlığı koruması hakkında açılan davada 11’i hakkındaki davalar daha önce düşürülmüştü.
"HAKSIZ DAVRANIŞLAR DOKUNULMAZLIK KAPSAMINA GİRMEZ"
Euronews Türkçe'nin haberine göre; Washington’daki federal mahkeme, Erdoğan’ın korumalarının protestoculara müdahalesini ilişkin görüntüleri izledi. Yargıç Colleen KollarKotelly protestocuların Erdoğan’ın güvenliğine yakın tehdit oluşturduğuna yönelik Türkiye’nin tezlerini “ikna edici” bulmadı. Türkiye’nin avukatları, Yabancı Egemen Dokunulmazlık Yasası (FSIA) uyarınca korumaların dokunulmazlığa sahip olduğunu savundu. Protestocuların avukatları ise haksız davranışların dokunulmazlık kapsamına girmediğini bildirdi.
Yargıç KollarKotelly, 36 sayfadan oluşan kararında davanın düşürülmesini talebini geri çevirdi ve yargılamanın süreceğini açıkladı. Yargıç protestoculara müdahale edilirken kullanılan takdir yetkisinin sınırsız olmadığını vurguladı. KollarKotelly, protestocuların Erdoğan’ın güvenliğine yakın bir tehdit oluşturduğunu iddilarını kabul etmeyerek bu kişilerin Sheridan Meydanı kaldırımında sadece ayakta durduğunu kaydetti.
"ŞİDDETLİ ŞEKİLDE FİZİKSEL SALDIRIRI"
Yargıç KollarKotelly olay esnasında korumaların, protestocuların tehdit oluşturup oluşturmadığına yönelik araştırma yapmadığını belirterek “Bunun yerine Türk güvenlik güçleri protestocuları kovaladı ve şiddetli şekilde fiziksel olarak onlara saldırdı. (Protestocuların) birçoğu yere düştü ve artık bir tehit oluşturmuyordu.” ifadesini kullandı.
“GÖSTERİCİLER PKK'LI”
Cumhurbaşkanı Erdoğan olayla ilgili şu açıklamayı yapmıştı: "Beyaz Saray'a girerken PKK'lı göstericiler siz onlara 'aktivistler' diyorsunuz; orada her türlü gösteriyi yapıyorlar. Polisin, onlara müdahale etmediğini gördüm. Daha sonra büyükelçilik rezidansına geçtik. Büyükelçilik rezidansına geçtiğimiz zaman orada da yine aynı şekilde, yakın mesafede gösteri yapıyorlar ve polisin onlara ne yazık ki müdahale etmediğini gördüm. Bu defa, yakın mesafedeler. Benim kendi korumalarım, beni korumakla görevli olanlar ister istemez duruma müdahale etmek durumunda kaldı."
http://www.krttv.com.tr/gundem/abddekimahkemedenerdoganinkorumalarihakkindasokh26960.html