Home
24 Temmuz 2018 ( 101 izlenme )
Reklamlar

ABD'den Türkiye'ye şok ambargo!

Türkiye'ye F35 teslimatı: ABD Kongresi geçici durdurma üzerinde anlaştı

ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu, 2019 savunma harcamaları yasa tasarısı üzerinde uzlaşma sağladı. Nihai versiyonda, ABD Savunma Bakanlığı'nın 90 gün içinde rapor hazırlaması ve bu rapor sunulana kadar F35 teslimatının durdurulması da yer alıyor.

ABD Kongresi'nin iki kanadı Senato ve Temsilciler Meclisi, 716 milyar dolarlık 2019 savunma harcamaları yasa tasarısının nihai hali üzerinde uzlaşma sağladı.

Üzerinde uzlaşma sağlanan tasarıda, Türkiye 'ye F35 yeni nesil savaş uçağı teslimatının geçici olarak durdurulması da yer alıyor.

Varılan uzlaşma metnine göre, tasarının yasalaşmasından 90 gün içerisinde ABDSavunma Bakanlığı'nın Türkiye  ABD ilişkilerinin durumuna yönelik bir raporu Kongre'ye sunması gerekiyor.

Bu raporda, Savunma Bakanlığı'nın Türkiye 'nin Rusya'dan S400 hava savunma sistemi satın almasının askeri ilişkilere etkisi ve F35 yeni nesil savaş uçağı programından çıkarılmasının ABD sanayisi için yaratacağı sonuçların değerlendirilmesi bekleniyor.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, geçen haftalarda Kongre'ye yazdığı mektupta F35 teslimatının durdurulması yönünde bir adım atılmaması gerektiğini söylemişti.

Mattis, her ne kadar " Türkiye 'nin otoriter bir yönetime doğru kaydığına ve bunun insan hakları ile hukukun üstünlüğüne etkilerine dair Kongre'nin kaygılarını paylaşıyor olsalar da" F35 projesinden çıkarılmasının tedarik zincirinde sıkıntı yaratacağını ifade etmişti.

Tasarının Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen versiyonunda Savunma Bakanlığı'nın raporu gelene kadar teslimatın geçici olarak durdurulması yer alırken, Senato'dan eklenen değişiklik maddesinde ise Türkiye 'nin projeden tamamen çıkarılması öngörülüyordu.

F35BBC

Türkiye'nin projedeki rolü nedir?

Türkiye, dünyanın önde gelen silah üreticisi Lockheed Martin tarafından geliştirilen Müşterek Taarruz Programı kapsamındaki beşinci nesil savaş uçağı F35 Lightning II projesine 2002 yılında dahil oldu.

Türkiye, F35 savaş uçaklarının bazı parçalarını tedarik etmesinin yanı sıra filosuna eklemek için 116 adet uçak sipariş etti. Bu uçaklar için yapılacak toplam ödemenin 25 milyar dolar olduğu açıklandı.

F35 projesinin web sitesinde yer alan bilgiye göre, bu projenin Türkiye 'deki şirketlere toplam katkısı yaklaşık 12 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Projenin tedarikçileri arasında ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, AYESAŞ, Alp Havacılık, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) gibi şirketler yer alıyor.

 

Lockheed Martin F35 Lightning IIGetty ImagesF35'in teknik özellikler arasında yüksek teknoloji ve radara yakalanmama başı çekiyor

Kongre'deki süreç bundan sonra nasıl işleyecek?

ABD'deki düzenlemelerde, savunma harcamalarıyla ilgili tasarının yasalaşması sürecinde Kongre'nin iki kanadı ilk etapta kendi taslaklarını ayrı ayrı oylayıp onaylamaları gerekiyor.

Bu aşamadan sonra Temsilciler Meclisi ve Senato'dan müzakere heyetleri bir araya gelerek, tasarının iki farklı versiyonu üzerinde uzlaşma arıyorlar.

Bu uzlaşmanın sağlanmasının ardından üzerinde anlaşılan metin tek bir tasarı halinde bir kez daha iki farklı kanatta oylamaya sunuluyor.

Bu oylamadan da geçtikten sonra onay için Başkan Donald Trump'a sunuluyor.

Yasa, Trump'ın imzalamasıyla birlikte yürürlüğe girmiş oluyor.

Türkiye'ye yönelik 90 günlük takvim de bu onay sürecinin tamamlanmasının ardından başlayacak.

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/dunya/1035392/Turkiye_ye_F35_teslimati__ABD_Kongresi_gecici_durdurma_uzerinde_anlasti.html

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Geciken faturalar rekor kırdı! Ünlüler ‘yasakta’ köprü ve otoyolların ücretsiz olmasını ti’ye aldı 'Lütfen ekmeğimizle oynamayın!' Bahçeli'nin AK Parti'den emekli maaşı talebine yanıt: Olur tabi ki elimizden geleni yaparı Yüksek meyve-sebze fiyatlarına hükümetten çözüm beklenirken suçlu vatandaş oldu!