ABD ve Türkiye arasında Rusya’dan satın alınan S400 füzeleri ilişkileri çıkmaza sürüklemeye devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA) kapsamında uygulanacak yaptırımlarla ilgili bir açıklama yaptı.
Türkiye’nin S400 sistemini satın almasını ‘kabul edilemez’ olarak niteleyen bakanlık, yaptırımların 7 Nisan itibarıyla devreye gireceğini vurguladı. Açıklamada, yaptırımın gerekçesi olarak Savunma Sanayii Başkanlığı’nın, Rusya hükümeti ve istihbarat kurumlarıyla gerçekleştirilen işlemleri gösterildi.
ARALIK 2020’DE AÇIKLADILAR
Aralık 2020’de ABD, Rusya'dan S400 sistemleri aldığı gerekçesiyle Türkiye'ye CAATSA yasası kapsamında yaptırım uygulanacağını açıklamıştı.

Açıklanan yaptırımlar kurum olarak Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile SSB Başkanı İsmail Demir, SSB Başkan Yardımcısı Faruk Yiğit, Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanı Serhat Gençoğlu ve SSB Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığı Grup Müdürü Mustafa Alper Deniz’e yönelik yapılmıştı. SSB'ye ABD ile tüm ihracat izinleri, yetkilendirmeleri, kredileri yasaklanmış, listeye alınan SSB yetkililerinin de ABD'deki mal varlıkları dondurularak vize kısıtlamaları getirilmişti.
BÜYÜKELÇİ SİNYALİ VERMİŞTİ
Yaptırımların devreye alınacağıyla ilgili sinyali, şubat ayı başında gazetecilere açıklamalarda bulunan ABD'nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield vermişti. Satterfield, S400 konusunda ABD'nin tutumunda bir değişiklik olmadığını söylerken,
“Ocak ayı sonunda yürürlüğe giren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası, CAATSA yaptırımlarının kaldırılması için Türkiye'nin S400'e sahip olmamasını şart koşuyor. Bu yeni ve daha katı bir yasal zorunluluk, fakat bu bir ABD yasası” ifadelerini kullandı.
https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/abddenturkiyeyeyaptirimaciklamasidevreyegiriyor6356126/
Mardin’de kayyum tarafından 2,5 milyona dikey bahçe yaptırılmıştı, bakımsızlıktan kurudu!92 izlenme
Ahmet Özer'in yardımcısı için yakalama kararı17 izlenme
TOGG’un 'ağlatan modeli' çıktı! Görenler hüngür hüngür ağlıyor27 izlenme
Yüksek enflasyon altında ezilen KOBİ'ler destek bekliyordu: Türk patrona Suriyeli işçi çalıştırma şartı28 izlenme
CHP’nin Kızılay ile ilgili önerisi AKP ve MHP’li vekillerin oylarıyla reddedildi26 izlenme
Almanca, İngilizce ve Türkçe olarak 'emekli' kelimelerini Google'da arattı, Türkiye'deki sonuçlar çok farklı: Mutsuz, evde oturan, para sıkıntısı çeken...49 izlenme
Trabzonlu balıkçıların denizde bulduğu insansız deniz aracının içerisinden bomba çıktı!19 izlenme
Otoyol kaçak geçiş cezasından kaçış kalmadı: Vatandaş ölse bile ceza mirasçıdan tahsil edilecek!18 izlenme
25 ülkeye ihracat yapıyordu, Türkiye'nin dev firması iflas etti: 300 işçi işsiz kaldı
Karşısındaki 12 katlı bina çöktü, Devlet Bahçeli'nin 'Devlet Bey Konağı' depremzedelere kapılarını hiç açmadı
Yandaş medyanın vergisi ‘sır’ oldu!
İngiltere'de deprem için toplanan yardımlar 100 milyon sterlini geçti