Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, ormanlardaki ağaç kesimlerinde son yıllarda büyük artışlar yaşandığına dikkat çekerek, “Türkiye genelinde 20142015 yılına kadar yılda ortalama 78 milyon metreküp ağaç kesimi yapılırken, 2021 yılında ağaç kesim miktarının 30 milyon metreküpün üzerine çıktığını öğrendik. AKP, yanlış politikaları sonucunda sebep olduğu büyük ekonomik krizden çıkış için, ormanlarımız dahil kalan tüm ülke kaynaklarını paraya çevirmek istiyor.” dedi.
Konuyu meclis gündemine taşıyan Kaya, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesini Meclis Başkanlığı’na sundu.
“ORMANLARDAN AĞAÇ KESİMLERİ 5 KAT ARTTI”
Ahmet Kaya, Türkiye toprakların yüzde 29’unun orman alanlarıyla kaplı olduğunu ve bu oranın yetersizliğinin uzmanlarca ifade edildiğini belirterek, “2021 yılında yaşanan Cumhuriyet tarihimizin en büyük orman yangınları ve birbiri ardına açılan maden sahaları ülkemizin zaten yetersiz olan orman varlıklarımızın daha da azalmasına sebebiyet vermiştir. Ormanların bir ülke için, insan yaşamı ve doğal hayat için ne derece önemli olduğu bilinmektedir. Orman varlıklarımızın korunması ve geliştirilmesi gerekirken, özellikle son yıllarda ormanlarımız çok fazla tahrip edilmiş, ormanlarımızdaki ağaç kesimleri 5 kata varan oranlarda artırılmıştır.” dedi.
“GENÇ YAŞLI DEMEDEN AĞAÇLAR KESİLİYOR”
Trabzon’da hemen hemen tüm ilçelerinde orman kesimlerinin yapıldığını belirten Kaya, “Genç yaşlı demeden ağaçların kesildiği ve tomruklar halinde kamyonlara yüklenerek taşındığı bilgisi tarafıma iletilmiştir. Geçmiş yıllarda 5.000 metreküp ağaç kesimi yapılan Çaykara ilçemizdeki ormanlardan sadece bu yıl 30.000 metreküp civarında ağaç kesimi yapılacağını öğrendik. Yine 2017 yılında Trabzon’da 95.584 metreküp ağaç kesimi yapılırken 2021 yılında 471.396 metreküpe çıkmış. Türkiye genelinde de durum aynı. Konuyla ilgili görüştüğümüz uzmanlardan, 20142015 yılına kadar yılda ortalama 78 milyon metreküp olarak gerçekleşen ağaç kesim miktarının 2021 yılında 30 milyon metreküpün üstüne çıktığı bilgisini aldık.” dedi.
“AKP ORMANLARIMIZ DAHİL TÜM KAYNAKLARIMIZI PARAYA ÇEVİRMEK İSTİYOR”
CHP’li Kaya konuyla ilgili birçok uzmanla görüştüğünü belirterek, “Ormanlardan ağaç kesimlerinin bu derece artmasının temel nedeni, AKP’nin sebep olduğu büyük ekonomik krizden çıkış için ormanlarımız dahil kalan tüm ülke kaynaklarını paraya çevirmek istemesidir. Avrupa Birliği ülkelerinin kendi ormanlarındaki kesimleri azaltıp Türkiye ormanlarını hammadde üretim merkezine dönüştürdüğü yönündeki iddialar da bunu desteklemektedir.” dedi.
CHP’li Ahmet Kaya, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye şu soruları yöneltti:
1. Son 10 yılda Türkiye genelinde kaç metreküp ağaç kesilmiştir ve yıllara göre kesilen ağaç miktarları ne kadardır?
2. Kesim yapılacak alanlar ve ağaçlar, kesimi yapacak kişi veya firmalar nasıl belirlenmektedir? Kesim işi yapılırken Orman Muhafaza memurları tarafından gerekli kontrol ve denetimler yapılmakta mıdır? Kontrol ve denetimler için yeterince orman muhafaza memuru istihdam edilmekte midir?
3. Ormanlarımızdan plansız ve kontrolsüz şekilde Ağaç kesimlerinin yapıldığı iddiaları doğru mudur? Doğru ise buna nasıl ve neden izin verilmektedir? Kesimlerde hangi standartlar uygulanmaktadır ve bu standartlara ne ölçüde uyulmaktadır?
4. Orman Durum Raporları dikkate alındığında 2016 yılından 2021 yıla kadar ağaç kesim miktarında gözlenen yüksek artışın sebebi nedir?
5. Geçmiş yıllara kıyasla ağaç kesimlerinde yaşanan büyük artışların sebebinin Ekonomik kriz olduğu ve orman varlıklarımızın kontrolsüzce kesilerek paraya çevrilmek istendiği iddiaları doğru mudur?
6. Basın yayın organlarında çıkan “Avrupa Birliği ülkelerinin kendi ormanlarındaki kesimleri azaltıp Türkiye ormanlarını hammadde üretim merkezine dönüştürdü” iddiaları doğru mudur?
7. 2021 yılındaki yaşanan Cumhuriyet tarihimizin en büyük orman yangınlarının çıkış sebepleri arasında ağaç kesim işleri var mıdır? Yangından kurtarılan orman alanlarında ağaç kesimi yapılmış mıdır? Yapılmışsa kesilen ağaç miktarı ne kadardır?
8. Geçmiş yıllarda planlı ve düzenli olarak yapılan ormanlarımızı koruma ve geliştirme faaliyetlerinin artık yeterince yapılmadığı, bu işlerde görevli personel sayılarının azaltıldığı ve tüm önceliğin orman kesim işlerine verildiği iddiaları doğru mudur?
KRT