AKP’nin hoyrat özelleştirme politikası kapsamında 2011 yılında özel sektöre devredilen elektrik dağıtım işi, yurttaşları fahiş faturalar ile karşı karşıya bıraktı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın CHP Milletvekili Bekir Başevirgen’in soru önergesine verdiği yanıt ise yüksek elektrik faturaları ile Türkiye'deki yoksulluğun ulaştığı boyuta ayna tuttu. 2024 yılında 150 bine yakın abonenin elektriğinin borç nedeniyle kesildiği öğrenildi.
Başevirgen, Enerji Bakanı Bayraktar’ın yanıtlaması istemiyle “2024 yılında borcu nedeniyle doğalgaz ve elektriği kesilen abone sayısı kaçtır?” diye sordu. Bakan Bayraktar’ın yanıtında, 2024’te 148 bin 91 abonenin elektriğinin 206 bin 415 abonenin doğalgazının kesildiği bildirildi. Faturasını ödeyemediği için hakkında yasal takip başlatılan abone sayısı ise kayıtlara, 25 bin 278 olarak geçti.
AKP’nin yurttaşı “Açlığa ve yoksulluğa mahkum ettiğini” kaydeden Başevirgen, “İktidar şimdi de elektriğe yaptığı yüzde 25’lik zamla zaten faturalarını ödemekte zorlanan vatandaşı karanlıkta bırakacak” dedi.
Elektriğe gelen zammın üreticiye yansımalarına yönelik Başevirgen şunları kaydetti: “AKP sadece gözünü konut elektriğine değil, tarım, sanayi abone gruplarına da dikti. Kamu ve özel hizmetler sektörü abone grubu için yüzde 15, sanayi abone grubu için yüzde 10, tarımsal faaliyetler abone grubu için ise yüzde 12,4 zam yaptı. AKP, üretime karşı olduğunu bir kez daha kanıtladı. Bu zam sadece çiftçiyi etkilemekle kalmayacak, yüksek gıda enflasyonu ile boğuşan vatandaşın gıdaya erişimini daha da zorlaştıracak. Gıdada, tarla ve market etiketleri arasındaki fiyat makası üç kata kadar ulaştı. Maliyetlerin zaten çok yüksek olduğunu söyleyen üreticilere göre elektriğe gelen zam, manav ve market raflarında en az yüzde 25 artışa yol açacak.”
BirGün
CHP'liler Toma'lı ablukayı aşarak TRT önüne ulaştı: "TRT kurulduğu günden bu yana tarihinin hiçbir döneminde böyle rezil bir duruma düşmemiştir"13 izlenme
AKP'li başkan, Abdülhamid anısına 22 milyonluk nikâh sarayı yaptırıyor!463 izlenme
Bakan Koca açıkladı: 72.615 yeni vaka tespit edildi, 84.426 kişi sağlığına kavuşurken, 176 kişi hayatını kaybetti!54 izlenme
AKP, kaşıkla verip kepçeyle alacak... Memura yüzde 4, iğneden ipliğe yüzde 14 zam150 izlenme
‘Arınç’ın damadının beraat etmesi kanuna aykırıdır’92 izlenme
Et ve süt ürünlerinde yüzde 100’e yakın zam26 izlenme
Mansur Yavaş’a saldırı ihbarı!292 izlenme
İmamoğlu'ndan iktidara sert tepki: "Demokrasiyi açıkça askıya aldınız"15 izlenme