Cumhuriyet'ten Sena Yaşar'ın haberine göre, 2017’de hattın “UşakPolatlı” kısmının üstyapı ve elektromekanik işlerinin ihalesini alan KMB Metro İnşaat, 2019’da ekonomik yetersizliği nedeniyle haklarını kullanarak sözleşmeyi feshetti. Firma, 2020 yılında ekonomik açıdan toparlandığını belirterek sözleşmeye kaldığı yerden devam etme isteğiyle bakanlığa başvurdu. Firmaya bir yanıt vermeyen bakanlık, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nce, 6 Ekim 2020 tarihinde “Ankaraİzmir Yüksek Hızlı Tren Projesine İlişkin Yapım İşi” ihalesine çıktı.
Yaklaşık maliyeti 3 milyar dolar olan ihale, 14 Ekim’de “pazarlık usulüyle” 2 milyar 163 milyon dolar bedelle ERG İnşaat’a verildi. Proje, bakanlığın yatırım programına “dış finansmanlı proje” olarak alındı ve yapım işi için İngiltere ile 2.3 milyar dolar tutarında finansman kredisi anlaşması imzalandı.
Öte yandan uluslararası finansmanlı işlerde Avrupa Birliği Dış Yardım Sözleşme Usulleri Uygulama Kılavuzu (PRAG) kurallarına göre ihale şartnamesi hazırlanması gerekirken bakanlıkça hazırlanan şartnamede bu kurallara uyulmadığı da görüldü. PRAG’a göre, dış finansman kredili ihalelerde 5 milyon Avro’nun üzerindeki her ihalenin “açık ihale” usulüyle yapılması gerekirken, ERG İnşaat’a verilen ihalede pazarlık usulü kullanıldı.
KMB Metro İnşaat ise ihaleye iptal davası açtı. Ankara 15. İdare Mahkemesi, ihalenin pazarlık usulüyle yapılması için “istisna kapsamına” alınabilecek koşullara sahip olduğunu ve hukuka aykırılık olmadığını Cumhurbaşkanlığı kararını gerekçe göstererek iptal talebini reddetti. Firma, dış finansman kaynaklı ihalenin, istisna kapsamına alınmasının hukuka aykırı olduğunu savunarak temyize gitti. 13. daire, başvuru üzerine bakanlıktan tüm ihale sürecinin belgelerini istedi ancak bakanlığın bazı belgeleri göndermediği iddia edildi.
Adli emanet vurgununda 5 tutuklama7 izlenme
Cumhuriyet'in ilk sanayi kuruluşlarından biriydi: Dev fabrika kelepir fiyata icradan satılık18 izlenme
İşte Thodex gerçeği... 2019 yılında şikayet edilmiş, ciddiye alınmamış!116 izlenme
Özışık inkâr etti, Başarır belge paylaştı! "Umarım görünce utanır"59 izlenme
Seyyar satıcıydı tekstil imparatoru oldu: Türk giyim devinin kahreden iflas hikâyesi23 izlenme
Ekonomist Mahfi Eğilmez Türkiye'yi bekleyen büyük tehlikeyi açıkladı: "Vergileri artırarak olmaz"26 izlenme
Kayseri’deki olaylarda gözaltına alınan 10 kişi tutuklandı22 izlenme
Beşiktaş'ta araç üzerinde ilişkiye giren kadın ünlü oyuncu, erkek otel sahibi çıktı!156 izlenme