Beştepe’ye yapılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın ardından Atatürk Orman Çiftliği, sit niteliğinde yapılan değişikliklerle “savunma ve güvenlik” temalı yeni yapılaşmalara açılıyor.
Birgün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın karşısındaki Gazi Orduevi’nin bulunduğu alana içinde sığınak, radar bulunan yeni bir inşaat için yaptığı imar planı değişikliğinin ardından 16 Mayıs günü yeni bir değişiklik daha askıya çıktı. Atatürk Orman Çiftliği içerisinde 1. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı içerisindeki Hava Lojistik Komutanlığı’nın kullanımında olan 3243 Ada 11 Parselin imar planı, inşaat engelini aşmak için “Koruma amaçlı” düzeyine indirildi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 27 Nisan tarihinde aldığı karar, 16 Haziran’a kadar askıda kalacak.
ADIM ADIM TALAN
Mustafa Kemal Atatürk’ün bir kültür ve modernleşme projesi olarak gündeme getirdiği Atatürk Orman Çiftliği, 2006 yılında 5524 sayılı “Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü Kuruluş Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun”un yürürlüğe girmesi ile büyük kayıplar yaşadı. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin insafına terk edilen AOÇ, 13 Ağustos 2010 tarihli “1/10.000 ölçekli Atatürk Orman Çiftliği Alanları Nazım İmar Planı ve I. Derece Doğal Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı, 1/10.000 ölçekli Ulaşım Şeması ile 1/10000 ölçekli Ulaşım Uygulama Projesi”nin onaylanması ile büyük bir parçalanma yaşamaya başladı. Şubat 2012’de 70 bin metrekarelik Orman Genel Müdürlüğü Gazi Tesisleri arazisi “I. derece doğal ve tarihî sit alanı” statüsünün “III. derece doğal sit alanı” olarak tesciliyle Başbakanlık Hizmet Binası inşası için TOKİ’ye devredildi. 16 Nisan 2012 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile 900 bin metrekarelik yeni bir alan daha bu alana katıldı. Sonunda Başbakanlık Hizmet Binası olarak kullanımından vazgeçilen bu büyük yapı cumhurbaşkanlığı Sarayı olarak kullanılmaya başlandı.
ÖNCE SARAY SONRA YÜKSEK GÜVENLİK
Saray’ın bu alanda inşa edilmesi ile gündeme gelen diğer gereksinimler AOÇ’nin toprak kaybını hızlandırdı. Büyük bulvarlar açıldı ardından Saray’a ulaşımı kolaylaştırmak için yine AOÇ arazisi üzerinde bulunan Etimesgut Havaalanı’nın VİP Havaalanı’na dönüştürülmesi gündeme geldi. Yargı kararlarıyla engellenen bu girişimin ardından 15 Temmuz gecesi yaşananlar Saray’ın güvenlik ihtiyacını artırdı.
7 Mayıs’ta Saray’ın karşısında yer alan ve Gazi Orduevi’nin de içinde bulunduğu arazi ile ilgili imar planı değişikliği için düğmeye basıldı. Atatürk Orman Çiftliği içerisinde 1. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı içerisinde kalan Gazi Orduevi’nin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı teklifi 18 Nisan’da Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından onaylandı. Plan değişikliğinin, içinde sığınak ve radar bulunan bir yapılaşma amacıyla yapıldığı iddiaları gündeme geldi.
505 BİN METREKARE DAHA
Ardından da bu kez Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından kullanılan bütün silah sistemlerinin idame, işletme ihtiyaçlarının hesaplanması, temin edilmesi, faal tutulması, altyapı ve tesis ihtiyaçlarının karşılanması ile görevli Hava Lojistik Komutanlığı’nın bulunduğu alan için imar değişikliği gündeme geldi. 505 bin 860 bin metrekarelik alanda yeni inşaat için imar planı değişikliği yapıldı. Ankara Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde 16 Mayıs’ta askıya çıkan yeni planla içinde üç katlı karargah ve idari binalar, misafirhane, sosyal tesis binaları, depolar ve eğitim sahalarının bulunduğu komutanlık sahasına dört katlı yeni binalar yapılmasına ve güvenlik amaçlı yeni inşaatlar yapılmasına olanak sağlanıyor. Milli Savunma Bakanlığı, yeni binaları gereksinimleri doğrultusunda farklı birlikler için de kullanabilecek.
http://www.yurtgazetesi.com.tr/gundem/ataturkormanciftliginesondarbeh93773.html