Home
10 Ocak 2020 ( 92 izlenme )
Reklamlar

AYM'den flaş karar! "Saray Soytarısı" demek suç değil!


Anayasa Mahkemesi (AYM), Halk TV eski Genel Yayın Yönetmeni Şaban Sevinç'in, eski Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'a 'saray soytarısı' dediği için aldığı cezayı iptal etti. AYM, söz konusu cezanın ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna hükmetti



ANKA'da yer alan habere göre; Anayasa Mahkemesi, gazeteci Şaban Sevinç’e, milletvekili adaylığı döneminde, eski Spor Bakanı Çağatay Kılıç’a “saray soytarısı” dediği için hakaret suçlaması 4 bin 700 TL para cezasına mahkum edilmesinin “ifade özgürlüğünün ihlali edildiğine” karar verdi. Açılan dava yeniden görülecek.

Anayasa Mahkemesi kararına konu olan dava, Şaban Sevinç ile Çağatay Kılıç’ın Sumsun’dan milletvekili adayı olmasıyla başladı. Kılıç’ın "Dedemin adını ağzına almadan önce kirli ağzını çalkalasın," şeklindeki sözlerine Sevinç, “Bakan’ın muhterem dedesi rahmetli çok sevdiğimiz bir büyüğümüzdür. Keşke Sayın Bakan biraz dedesini örnek alsa da saraya soytardık yapmak yerine, Samsun'a hizmet etse” karşılığını verdi.

Kılıç’ın “hakaret” gerekçesiyle yaptığı suç duyurusu üzerine Sevinç hakkında kamu davası açıldı. Ankara 30. Asliye Ceza Mahkemesi 2 Kasım 2015 tarihinde verdiği kararda, “kamu görevlisine görevi nedeni ile alenen hakaret suçundan” mahkum etti. Daha sonra 1/3 oranında indirim yapıldı ve 4 bin 700 TL para cezası ile cezalandınlmasına ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.

Bireysel başvuru üzerine konuyu görüşen Anayasa Mahkemesi oy çokluğu ile aldığı kararda, Sevinç'in ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.  Kararda şöyle denildi:

“Başvuru konusu ifadenin kabul edilebilir eleştiri sınırları içinde kaldığı değerlendirilmiştir. Anayasa Mahkemesi'nin kanaatine göre mevcut olayda başvurucunun ifade özgürlüğü ile müştekinin itibarını koruma hak ve menfaati arasında derece mahkemesi tarafından adil bir dengenin kurulmasına çalışılmamış başvurucunun adli bir ceza ile cezalandırılmasının demokratik bir toplumda zorlayıcı toplumsal ihtiyaca karşılık geldiği ilgili ve yeterli bir gerekçe ile ortaya konulmamıştır. Bu nedenle başvurucunun ifade özgürlüğüne yapılan müdahelenin demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır."

Anayasa Mahkemesi, ifade özgürlüğü ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere dosyanın Ankara 30. Asliye Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar verdi.

http://www.krttv.com.tr/gundem/aymdenflaskararh24334.html

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Binlerce insanımızı kaybettiğimiz 6 Şubat depremlerinde arama kurtarma ve kolluk ekiplerinin Adıyaman'a geldiği anlar ortaya çıktı CHP'li Torun'dan Soylu'ya çarpıcı yanıt: "Yavuz hırsız misali ev sahibini bastırmaya çalışıyor" İYİ Parti ve CHP şeker fabrikaları için yürüdü Onur Şener cinayetinde polis kırık parçaları birleştirdi…