Anayasa Mahkemesi, Erdoğan'ın üniversitelere 'kayyım' atama yetkisinin ardından bir yetkisini daha iptal etti.
AYM, CHP'nin 703 sayılı KHK'nın bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açtığı davayı 6 yıl sonra karara bağladı. AYM, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Merkez Bankası(MB) başkanını görev süresi dolmadan değiştirme yetkisini oybirliğiyle ile kaldırdı.
TBMM’den yetki alınmadan yapılan bu değişikliklerin anayasaya aykırı olduğuna hükmedildi.
Karar, şu sözlerle duyuruldu:
"1211 sayılı Kanun’un 25. maddesinin birinci fıkrasında Merkez Bankası Başkanının (Guvernör), Bakanlar Kurulu kararıyla beş yıllık bir dönem için atanacağı, bu sürenin sonunda yeniden atanabileceği hüküm altına alınmakta iken dava konusu kuralla anılan fıkra yürürlükten kaldırılmıştır. Merkez Bankası başkanının görev süresini düzenleyen hükmün yürürlükten kaldırılmasını öngören kural, Anayasa’nın İkinci Kısmı’nın Dördüncü Bölümü’nde yer alan kamu hizmetlerine girme hakkına ilişkin düzenleme içerdiğinden Anayasa’nın mülga 91. maddesi uyarınca KHK ile düzenlenemeyecek yasak alanda kalmaktadır."
Erdoğan, son olarak 3 Şubat 2024'te görevinden alınan Hafize Gaye Erkan yerine Fatih Karahan'ı MB'nin başına getirmişti.
CHP'nin yaptığı bir başka itirazı da karara bağlayan AYM, Erdoğan'ın üniversite rektörlerinin Cumhurbaşkanı tarafından atanmasına ilişkin KHK ve yasa hükmünü iptal etti.
Kaynak: Gerçek Gündem
İBB’ye sıfır kredi vermişti: AKP'li Belediyeye 210 milyon TL’lik borçlanma yetkisi14 izlenme
Emekliler isyan bayrağını çekti! "Emekliler artık fitre, zekat kabul ediyor. Pazara geldim ama hiçbir şey alamıyorum"66 izlenme
İmamoğlu: Taksim Meydanı’nı en demokratik, en katılımcı yöntemle tasarlıyoruz64 izlenme
Kaşıkla verip kepçeyle geri alıyorlar!51 izlenme
Kızılay’ın AKP’li yöneticisi İBB'den istifa etti: Milletvekili adayı olacak32 izlenme
Murat Çalık yeniden hastaneye kaldırıldı13 izlenme
En düşük emekli aylığı düzenlemesi TBMM'de kabul edildi12 izlenme
Ali İsmail Korkmaz 27. yaş gününde anılıyor55 izlenme
Sen bir evlat yetiştirdin o evlat bir millet yetiştirdi! Atatürk’ümüzün annesi Zübeyde Hanım’ın Anneler Günü kutlu olsun
1 Yılda 350 Bin Araca Yetecek Kadar Batarya Üretimi Sağlayacak
MHP'liler yerli milli TOGG'a değil Alman AUDI'ye biniyor!
Sokak röportajında yaşlı kadının isyanı! 'Tayyip gitsin de kim gelirse gelsin. Canımızı yaktı. Tak etti milletin canına'