Home
21 Nisan 2023 ( 6 izlenme )
Reklamlar

AYM, numara taşınmasına ilişkin itirazında GSM şirketinin mülkiyet haklarının ihlal edildiği kararını verdi

Anayasa Mahkemesi (AYM), şirketlerine tahsis edilen numaraların KHK ile başka operatörlere taşınmasına izin vermeyen bir GSM şirketinin mülkiyet haklarının ihlal edildiğine karar verdi.

25 YIL İÇİN TAHSİS EDİLMİŞTİR

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, ulusal numaralandırma planındaki 530 ile 539 arasındaki alan kodları, 1998 yılında Ulaştırma Bakanlığı ile 25 yıllık imtiyaz sözleşmesi imzalayan bir GSM şirketine tahsis edildi.

Şirket faaliyetlerine devam ederken, 2007 yılında Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikle cep telefonu kullanıcılarına, numaralarını değiştirmeden hizmet aldıkları operatörü değiştirme fırsatı verildi.

GSM şirketi, yönetmeliğin kendilerine tahsis edilen sınırlı sayıdaki numaraları kullanma hakkını kısıtladığını ve durumun haksız rekabete yol açtığını öne sürerek Danıştay'da yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtı. Danıştay 13. Dairesi davanın reddine karar verdi.

Daire kararının yürürlüğe girmesinin ardından şirket, hak ihlali iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu.

İŞLEMİN YENİDEN YAPILMASINA KARAR

Başvuruyu inceleyen Yargıtay, Anayasa'nın 35. maddesinde güvence altına alınan mülkiyet hakkının ihlal edildiğine ve ihlalin sonuçlarının giderilmesi için yeniden yargılanmak üzere Danıştaya sunulması gerektiğine karar verdi.

"FİNANSAL RİSKLERE MARUZ OLABİLİR"

Anayasa Mahkemesi'nin kararında, davacı şirkete 25 yıl süreyle tekel olarak tanınan 530 ile 539 arasındaki alan kodlarını kullanma imtiyazının mülkiyet çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği ve şirkete bu fırsatı vererek mali riskle karşı karşıya kalabileceği belirtildi. bir numara giyin.

Yetkili makamların hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı hükümleri geniş yorumlamasının bireyler açısından öngörülemeyen sonuçları olabileceğine işaret edilen kararda, yasama organının anayasal bir sistem oluşturmak için Türkçe olarak hak ve özgürlükleri sınırlayıcı hükümler koyma yetkisine sahip olduğu hatırlatıldı.

Kararda, mahkemelerin hak ve özgürlükleri sınırlayan kuralların kapsamını geniş yorumlarken çok dikkatli olmaları gerektiği vurgulandı.

Kararda, numara taşınabilirliği yönetmeliğinin imtiyaz sözleşmesiyle sağlanan ekonomik hakları kısıtlama ihtimalinin olduğu ve idare tarafından resmi bir kanundan ziyade bir yönetmelik esasına göre uygulandığı tespit edilmiş ve öyle olduğu ifade edilmiştir. mülkiyet haklarının ihlali.

Yargıtay kararında şu ifadelere yer verildi:

"Sonuç olarak, söz konusu kurumun 2008 yılında yapılan değişiklikten önce idare tarafından doğrudan numara taşınabilirliğine ilişkin açık bir yasal rejim oluşturmadan uygulanmasının, hükmün öngörülemeyen geniş bir yorumuna dayandığı sonucuna varılmıştır. Bu nedenle, mülkiyet hakkı Anayasa'nın 13. ve 35. maddelerine tabi idi. Müdahalenin hukuka uygunluk şartını sağlamadığı tespit edildiğinden, Anayasa'nın 13. ve 35. maddelerinde belirtilen diğer unsurları sağlayan hukuka uygun amaç ve ölçülülük kriterlerinin incelenmesine gerek görülmemiş, güvence altına alınan hakkın korunduğu belirtilmelidir. mülkiyet hakkı ihlal edilmiştir.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

AKP Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz'dan aracını çeviren polise hakaret! 'Bana adını verir misin sen. Şerefsize bak' Rezalet ! Bartın'da İmam Hatip Lisesi'ne Atatürk diye bu posteri astılar ! İşte utanç videosu! 'Bu ayıp AKP iktidarınındır, yazıklar olsun!' Bütün bu kadar yiyeceğin fiyatı 384 TL! Bilin bakalım burası neresi?