Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, ‘Ramazan ayında sağlıklı beslenme önerileri' adı altında oruç tutan vatandaşlara yönelik örnek ‘sağlıklı yemek tabağı' hazırladı.
Ancak güçlü iftar, hafif sahur ve iftar ile sahur arasında pahalı atıştırmalıklardan oluşan sağlıklı yemek tabağını doldurmak öyle her babayiğidin harcı değil.
Bakanlığın önerisine uyup “Hem sağlıklı besleneyim, hem oruç tutayım” diyen 4 kişilik bir ailenin sadece tabağı doldurabilmesi için günlük bin 56 TL, aylık 31 bin 680 TL para harcaması gerekiyor.
Tabaktan et yemeği çıksa bile fatura günlük 756 lirayı, aylık 22 bin 680 lirayı buluyor. Asgari ücretle geçim savaşı veren bir aile, başka hiçbir şeye para harcamasa bile bu tabakla en fazla bir hafta sağlıklı beslenebiliyor.
Ailedeki 4 kişi de asgari ücretle çalışıyor ve yol parası, kira, elektrik, su, doğalgaz, aidat vb hiçbir şeye para ödemiyorsa Bakanlığın örnek sağlıklı yemek tabağıyla Ramazanın tamamını sağlıklı beslenerek geçirebiliyor.
Sağlık Bakanlığı, oruç tutulmayan bölümde en az iki ana öğün ve ara öğünler yapılarak iftarda yüklü tüketimden kaçınılmasını öneriyor.
Öğünlerde 5 besin grubundan (süt ve ürünleri; et, yumurta ve kurubaklagiller; ekmek ve tahıllar; sebze ve meyveler) besinlerin dengeli tüketilmesi gerektiğini belirten Bakanlık, sağlıklı yemek tabaklarını tüketirken aşırıya kaçılmaması, yeme içmenin zamana yayılması, aşırı yağlı, tuzlu, ağır yemeklerden ve hamur işlerinden uzak durulmasını da tavsiye ediyor.
Tabak süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler, çiğ sebze meyve gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltıdan oluşuyor. Ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salata da tercih edilebiliyor.
Gün içinde açlık hissinin oluşmasını geciktirmek için midenin boşalma süresini uzatacak kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi lifli kompleks karbonhidratların da tüketilmesi öneriliyor.
Orucun adet olduğu üzere zeytin ya da hurma ve su ile açılmasından sonra yemeğe biraz çorba ve salata ile başlanabilir.
Devamında etli sebze yemeği veya yağlı ve ağır olmayan bir et yemeği ve biraz zeytinyağlı sebze yemeği, salata veya söğüş, 12 dilim ekmek (pide ile tam tahıllı ekmeği değiştirerek) veya küçük bir porsiyon pilav veya makarna tüketilebilir. Yiyeceklerin yeterince çiğnenmesi de öneriliyor.
İftar ve sahur arasında meyve, kuru meyve, kabuklu yemişler, süt/yoğurt ve her gün olmamak kaydı ile küçük porsiyonlarda öncelikle meyve tatlıları, sütlü tatlılar tüketilebilir. Bakanlık bu sürede sıvı tüketimine de ağırlık verilmesini; su dışında çay, kahve, bitkisel çaylar, süt, meyve suyu, sebze suları, soda, maden suyu tüketilmesini ve bunların toplamının 2.5 ila 3 litre olmasını öneriyor.
Sahurda (hafif kahvaltı) yaklaşık maliyeti (TL)
Süt 25
Yoğurt 30
Peynir (1/2) 55
Yumurta 6
Tam tahıllı ekmek 35
Çiğ sebze (karnabahar) 25
Meyve (portakal) 15
Çorba (şehriye) 15
Zeytinyağlı (pırasa) 20
Salata 25
Sahur 1 toplamı 281
Kuru fasulye (yemek) 50
Nohut (yemek) 45
Mercimek (yemek) 45
Bulgur pilavı 10
Sahur (nohut bulgur) toplamı 60
Zeytin 10
Hurma 15
Su (günlük 12 lt) 20
Çorba 15
Salata 25
Etli sebze (patates) yemeği 100
Et yemeği (Kavurma) 400
Zeytinyağlı sebze yemeği 50
Salata 25
12 dilim ekmek (2 pide) 20
Pilav yada makarna 15
Et yemekli toplam 595
Etli sebzeli toplam 295
İftar sahur arası 120
Meyve 20
Kuru meyve 15
Kabuklu yemişler 30
Süt 25
Yoğurt 30
Sözcü