İstanbul’un oksijen deposu ve su kaynağı olan 5 bin 237 hektarlık tarihi Belgrad Ormanlarının bin 150 hektarının millî park adı altında yapılaşmaya açmak isteyen iktidara çevrecilerden büyük tepki geldi.
SÖZCÜ’nün haberinin ardından harekete geçen Türkiye Ormancılar Derneği (TOD), Kuzey Ormanları Savunması, Validebağ Gönüllüleri Derneği, Aydos Orman Gönüllüleri, Kaz Dağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nin de yer aldığı 43 sivil toplum kuruluşu yağmanın durdurulması için imza kampanyası başlattı.
YAĞMANIN SİNYALİ
Halen en üst koruma olan Muhafaza Ormanı statüsüyle korunan Belgrad Ormanlarının milli park statüsüne düşürülmesi halinde yapılaşmanın önünün açılacağını savunan STK’lar imza kampanyası kapsamında, “Belgrad Ormanları sahipsiz değildir” başlığıyla açıklama yaptı. “Belgrad Ormanlarını koruma yerine park haline dönüştürecek milli park yapma girişimi, kadim Belgrad Ormanlarındaki yaklaşan yağmanın sinyallerini vermektedir.
TALEBİMİZDE ISRARLIYIZ
Yetkilileri doğal ve tarihi bir miras olan kadim ormanın parçalanmasına neden olacak bu geri dönüşü olmayan uygulamadan vazgeçmeye çağırıyor, tabiat parklarındaki betonlaşmanın önlenmesini ve tahribattan uzak, İstanbul halkının nefes ve su kaynağı olarak kalmasında ısrarlı olacağımızın bilinmesini istiyoruz.”
‘Sıra ormanın kalbine geldi’
Çevreciler, Belgrad Ormanlarının Marmara Otoyolu, 3. köprü, 3. havalimanı ile talan edildiğini belirterek, “Şimdi sıra ormanın kalbine geldi” tepkisini gösterdi.
Sözcü