Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Sait Dinçer Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile görevden alındı. Dinçer'in yerine Erhan Çetinkaya getirildi.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan kararda “2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 38’inci maddesiyle 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin 2, 3 ve 7’nci maddeleri gereğince, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı görevini yürütmek üzere görevlendirilen Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer’in bu görevi sonlandırılmış ve Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığına Erhan Çetinkaya atanmıştır” denildi.
İKTİDARIN YÖNETİMDE BİR TÜRLÜ İSTİKRARI YAKALAYAMADI KURUM
5 yıllık görev süresi 15 Şubat 2016'da dolan Birol Aydemir'in görev süresini yenilemeyen Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında sonrakı beş yılda beş TÜİK Başkanı görevden alınarak yenisi atandı.
16 Nisan 2016'da vekaleten göreve başlayan Mehmet Aktaş, 18 Nisan 2019'da TÜİK Başkanlığı görevinden alınırken 1 Mayıs'tan itibaren yine vekaleten ataması yapılan Yenal Yağan 14 ay bu görevde kalabildi. Yağan 23 Mayıs 2020'de görevden alınarak Sümer Holding genel müdürlüğüne atanırken TÜİK Başkanlığı koltuğuna Muhammed Cahit Şirin oturdu.
Şirin'in görev süresi ise bir yılı bile bulmadı. 15 Şubat 2021'de görevine son verilen Şirin yerine selefi gibi vekaleten ataması yapılan Ahmet Kürşad Dosdoğru ise 17 yıl çalıştığı kurumda sadece 14 gün vekaleten TÜİK Başkanı olarak görev yaptktan sonra görevden alındı. 2 Mart 2022'de bu kez asaleten ataması yapılan Sait Dinçer de bir yılını tamamlamasına ramak kala selefleri ile aynı sonla karşılaştı.
'BİR YANLIŞA IMZA ATARSAM 84 MILYONUN HAKKINI YEMİŞ OLURUM'
Peki özellikle enflasyonla ilgili açıkladığı verilerin halkın enflasyonunu yansıtmadığına muhatap olan Sait Dinçer tam da 2022 yılının ilk ayına dair enflasyon verilerinin açıklanmasına sayılı gün kala neden görevden alındı?
Kemal Kılıçdaroğlu'nun TÜİK'e yaptığı ziyarette kurumun kapılarını ana muhalefet partisinin liderine kapatan Sait Dinçer nasıl bu noktaya geldi?
Aslında bugün itibariyle artık eski TÜİK Başkanı olan Sait Dinçer 20 Ocak'ta Dünya gazetesinde Alaattin Aktaş yayınladığı köşe yazısında yer alan röportajında önemli açıklamalarda bulundu.
Dinçer, 'Enflasyon hesabında ben 84 milyona karşı sorumluyum, bir yanlışa imza atarsam 84 milyonun hakkını yemiş olurum. Biliyorsunuz, milyonlarca çalışan bizim açıkladığımız enflasyona göre zam alıyor. Şimdi o insanların adeta geliriyle oynamak, hakkını yemek... Bunu yapmam, böyle bir sorumluluk altına girmem söz konusu olabilir mi? Bu koltukta şimdi ben oturuyorum, yarın başkası oturur; yani başkanın kim olduğunu boş verin. Siz sanıyor musunuz ki TÜİK’te enflasyon hesaplamasıyla ilgili birimde çalışan yüzlerce arkadaşım ortaya koydukları orandan çok farklı bir açıklama yapılmasını sineye çeker, hiç sesini çıkarmaz” sözleriyle iktidarın kontrolünde olmadıı mesajını verdi.
PANDORANIN KUTUSU AÇILDI
Dinçer'in bu açıklaması durup dururken gelmemişti. TÜİKîn açıkladığı Aralık ayı rakamları başta Saray çevresi olmak üzere Adalet ve Kalkınma Partisi yönetiminde memnuniyetisizlik yaratmış hatta 18 Ocak'ta Fatih Altaylı bir bürokratın istifa ettiğini yazmış, sonrasında da bu ismin TÜİK Başkanı Sait Dinçer olduğu iddia edilmişti.
İki taraf da bu iddiayı yalanlamadı ama bir kere pandora kutusu açılmış Dinçer ile 'anlaşmazlık' su yüzüne çıkmıştı.
3 Şubat'ta açıklanacak TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) oranının bu değişimden önce yüzde 40'ların üzerine olması bekleniyordu.
Öte yandan, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığında açık bulunan başkan yardımcılığına, Doç. Dr. İbrahim Demir atandı. 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 2 ve 3’üncü maddeleri gereğince yapılan atama kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
1981 yılında Malatya'da doğan Erhan Çetinkaya, ilk, orta ve lise eğitimini Malatya'da tamamladı. Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nden 2004 yılında mezun olan Erhan Çetinkaya 20042005 yılları arasında Cybersoft Enformasyon Teknolojileri'nde analist ve proje mühendisi olarak çalıştı. 2005 yılında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nda göreve başlayarak 2012 yılına kadar Denetim ve Risk Yönetimi dairelerinde banka denetimi ve bankacılık mevzuatı konularında çalışan Erhan Çetinkaya, daha sonra ABD'de Duke Üniversitesi The Fuqua School of Business'tan MBA (İşletme Yüksek Lisansı) diplomasını alarak 2014 yılında tekrar BDDK'daki görevine döndü. 2015 yılında Risk Yönetimi Daire Başkanı olarak görevlendirildi. Eylül 2017'den Aralık 2019'a kadar Vakıf Katılım Bankası A.Ş.'de Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görevini sürdüren Erhan Çetinkaya 20 Aralık 2019 tarihinde BDDK Başkan Yardımcısı olarak atanmıştı.
Gerçek Gündem