İktidarın, revize edilen rakamı dikkate alarak, “tasarruf yaptık” iddiasında bulunduğu bütçe açığı, 2018 sonrasında fırlarken, yurttaş da kredilerle hayatını devam ettirmeye çalışıyor. Milyonlarca insan kredi borcunu ödeyemiyor. Türkiye’de ekonomide yaşanan olumsuz gelişmeler Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın haftalık olarak açıkladığı raporla da ortaya kondu.
Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, haftalık gelişmeler ve genel görünüme yer verilen rapora göre ekonomideki tablo şöyle:
Kapanan şirket sayısındaki artış yüzde 43.6 olurken, açılan şirket sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre aralıkta sadece yüzde 8 arttı.
Tüketici kredilerinde toplam bakiye 673.7 milyar TL olurken yıllık değişim yüzde 42.7 olarak gerçekleşti. Bireysel kredi kartlarında toplam bakiye tutarı 141.9 milyar TL olurken yıllık değişim yüzde 24.7 oldu.
Bankacılık sektörü tüketici kredileri ve bireysel kredi kartlarında takibe giren alacak oranları da şöyle: Toplam kredilerde yüzde 4.1, tüketici kredilerinde yüzde 1.7, bireysel kredi kartlarında yüzde 3.6.
Borcunu ödememiş gerçek kişi sayısı ocakkasım dönemi verilerine göre, tüketici kredilerinde 404 bin 694, bireysel kredi kartlarında 366 bin 557. tüketici kredisi ve/veya bireysel kredi kartında 641 bin 260.
Bireysel takip borçlularından halen borcu devam eden kişi sayısı da şöyle: Kasım 2020 itibarıyla tüketici kredilerinde 2.3 milyon, bireysel kredi kartlarıda 2.4 milyon, tüketici kredisi ve/veya bireysel kredi kartlarında 3.4 milyon.
Hükümetin “tasarruf yaptık” dediği bütçe açığı ise son yıllarda hızla tırmanışa geçti. 2015’ten bu yana bütçe açıkları şöyle: 2015’te 23.5 milyar TL, 2016’da 29.9 milyar TL, 2017’de 47.7 milyar TL, 2018’de 72.8 milyar TL, 2019’da 124.7 milyar TL, 2020’de 172.7 milyar TL.
Ülke CDS (Kredi risk primi) verileri diğer ülkelerle karşılaştırıldığında da Türkiye’nin durumunu ortaya koyuyor. Bazı ülkelere ait CDS verileri şöyle: 21 Ocak itibarıyla Brezilya 169, Çekya 41, Çin 31, Güney Afrika 219, Güney Kore 25, Hindistan 77, Macaristan 64, Meksika 91, Polonya 50, Rusya 90, Malezya 41, Şili 53, Endonezya 72, Türkiye 324.
http://www.krttv.com.tr/ekonomi/tuketicikredilerindebuyukartish62226.html
Maksat suçlamak olsun: Beraat kararı yok sayıldı15 izlenme
Cezaevi nüfusu 24 ülkeyi geçti27 izlenme
Afrin harekatı başladı! Türk savaş jetleri PYD’yi bombalıyor320 izlenme
FETÖ'ye 'ateşi bol olsun' dedi, kısa sürede milyonlarca kez izlendi20 izlenme
Depremde yıkılan Fazilet Apartmanı davasında mütalaa açıklandı!7 izlenme
Vahşetin yaşandığı tarikat yurduyla ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıktı!97 izlenme
Yine bir AKP’li için üniversitede adrese teslim kadro açılıyor24 izlenme
İmamoğlu’na tazminatı ödemeyen Akit TV’ye haciz!37 izlenme
CHP'li Veli Ağbaba: "Suriyelilere İdlib'de ev yaparlar, milyonlarca mülteciye bakarlar ama kendi vatan toprağını korumak için şehit olan askerlerimize bakamazlar"
Peker videosundan tutuşan Fatih Tezcan’dan tehdit! 'Çok kan dökülecek'
AKP'den torpil bulan 1 günde memur oluyor!
"Atatürk ilah değildir" mesajının altından bakın neresi çıktı?