Konya'daki Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün (BDUTAE) Atatürk döneminden bu yana ıslah edilen çok değerli tarım arazisinin önemli bir bölümü TOKİ'ye devredildi. Akıl almaz karardan geriye dönüş olmazsa kendi kendine yeten ülke olmaktan çıkıp tarım ürünleri ithalatında ön sıralara geçen Türkiye'de gıda daha da pahalanacak, ithalat artacak. Kararı eleştiren Tohum Platformu, ‘Binayı kayaya da yaparsınız. Ancak tohumun büyümediği yerde binalar karın doyurmaz” uyarısında bulundu. Tohum Platformu, BDUTAE'nin Türkiye tarımına 150 milyar lirayı bulan bir katkı sağladığını bildirdi. Sözcü'de yer alan habere göre, Konya'da 100 yıldan uzun zamandır tarımın araştırma geliştirme merkezi olan, tohumculuğun kalbi durumundaki Bahri Dağdaş Enstitü arazisinin önemli bir bölümünün üzerine inşaat yapılmak üzere TOKİ'ye verilmek istenmesine Tohum Platformu'ndan sert tepki geldi.

Tohum Platformu, Ukrayna savaşı nedeniyle dünyanın buğday savaşlarına gebe olduğunu vurgulayıp, “Yanı başımızda böyle bir olay yaşanırken susabilir miyiz? Bahri Dağdaş Türk tarımının kalbi, omurgasıdır” açıklaması yaptı.
TOPRAK YOKSA VATAN YOK
Çok sayıda bilim insanının yer aldığı platformdan yapılan açıklamada, BDUTAE'nin Türkiye ve Ortadoğu'nun tarım üssü, Türk tarımının omurgası olduğu bildirildi. Böyle bir merkezin yeniden kurulması için 100 yıldan daha fazla zamana ihtiyaç olduğuna işaret edilen Tohum Platformu şu açıklamayı yaptı: “Kayaların üzerine ev yapılır, yerin altında konut inşa edilir, ileri teknolojiyle havada asılı ev bile yaparsınız. Ancak toprak yoksa vatan da yok. Tohumun büyümediği yerde binalar karın doyurmaz.”
Karardan vazgeçilmemesi halinde geri dönüşü olmayan yerlere gidileceğini de belirten Tohum Platformu, “Küresel ısınma ve iklim krizini avantaja çevirmek için karbon çiftliği kurmamız gereken yerlere beton çiftlikleri kurarsak bir daha geri dönüşü olmayan yerlere gideriz. Toprağa, tohuma bu vatan için canını vermişlere hesabını veremeyiz. Unutmayın, Tımarlı Sipahi Sistemi yani tarım sistemi bozulan Osmanlı içten içe eridi yok oldu” uyarısında bulundu. Açıklamada, “Gıda savaşlarının pusuda beklediği bir anda, ekilmedik bir karış toprak bırakılmasın denilen bir dönemde böyle bir cevher üç beş tane plaza için heba edilebilir mi?” diye soruldu.
İki büyük aşiretten Ekrem İmamoğlu’na destek çağrısı40 izlenme
Yunan basınının Kılıçdaroğlu'nun 'adaları geri alacağız' söylemini tehlikeli bulmasından A Haber rahatsız olmuş!40 izlenme
Erdoğan çok kızacak! Soylu ve Akar Bayram’a iPhone ile girdi!181 izlenme
Muharrem İnce'den, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ziyareti157 izlenme
Yapılan bu anket iktidarı zora sokacak! Vatandaşın asgari ücret beklentisi ortaya çıktı26 izlenme
'Hayır'cıların karıları ve kızları ganimet olarak 'Evet'çilere helaldir' diyen eski İBB çalışanından skandal savunma!495 izlenme
Kanser ilacı yerine vitamin verip gerçek ilaçları çaldılar!71 izlenme
Ve Burhan Kuzu itiraf etti! İfadesi ortaya çıktı...126 izlenme
Bolu Kartalkaya'da 79 kişinin can verdiği Grand Kartal Otel'deki yangın merdivenleri böyle olsaydı facia yaşanmayacaktı
Marmaraereğlisi açıklarında meydana gelen deprem anında bir berberde yaşanan panik anları güvenlik kamerasına yansıdı
Sercan Yaşar'dan 'itirafçı oldu' iddialarına yalanlama: "Neyi biliyorum da neyin itirafçısı olacağım?"
İmamoğlu açıkladı, AKP döneminde hiç edilen devasa paranın miktarı ortaya çıktı! 'İsrafa son verdik, 4.2 milyar lira tasarruf sağladık'