Şeker fabrikalarının özelleştirmesi sürecinde ABD’li gıda tekeli Cargill tarafından hazırlanan raporun Hükümet’in isteği ile hazırlandığı, bizzat firma temsilcisi tarafından dile getirilmişti.
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Cargill’den rapor istendiğine yönelik itirafla ilgili kamuoyuna açıklama yapılmasını istedi. Aynı zamanda TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi olan Ayhan Barut, konuyla ilgili tartışmayı soru önergesiyle Meclis’e taşıdı.
Cumhuriyetin ilk yıllarında ülke ve kentlerin kalkınıp gelişmesi projeleri kapsamında Anadolu’nun dört bir yanında kurulan sanayi tesislerinin başında şeker fabrikalarının geldiğini anımsatan Barut, “Bu amaçla kurulan ilk şeker fabrikamız, 26 Kasım 1926 günü Trakya bölgesinde, Kırklareli ilimizin Alpullu kasabasında işletmeye açılmıştır. Yıllar itibarıyle fabrika sayımız 1950’li yıllarda 11’e ulaşmış , 1960’lı yıllarda iki, 1977 yılında bir, 1980’li yıllarda altı, 1990’lı yıllarda üç, 2001 yılında bir fabrika daha ülkemizin değişik bölgelerinde açılmıştır” dedi.
Açılan şeker fabrikalarının çiftçiyi ve üretimi desteklediğini, kentlerin kalkınmasına, yurttaşların sosyal ve kültürel gelişimine ciddi katkı sağladığına dikkat çeken Ayhan Barut, şöyle konuştu:
“Fabrika sayısının artmasına paralel olarak da ülkemizde şeker pancarı tarımı yaygınlaşmış, şeker üretimi de artmıştır. 2001 yılına kadar yeni fabrikaların açılıp şeker ekimi ve üretimi desteklenirken AKP iktidarı ile bu durum tersine dönmüştür. Kamu tarafından yörenin sosyal ve ekonomik gelişmişliğine katkı sağlamak için kurulan fabrikalarımız bir anda karlılık durumları bahane edilerek özelleştirilmeye gidilmiştir. Çiftçi, üretici, fabrika çalışanı, bölge esnafı ve muhalefet partilerinin görüş, öneri ve düşüncelerini dikkate almayan bir dayatma ile bu fabrikalarımızın özelleştirmesi yapıldı. Şimdi bazı basın yayın kuruluşlarına, Cargill Gıda Ortadoğu Türkiye ve Afrika Kurumsal İletişim Direktörü Ediz Aksoy adlı bir yetkilinin açıklamaları yansımıştır. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sürecinde dikkate alınan raporun Cargill tarafından hazırlandığını ve hükümete verildiğini kabul etmektedir. Kişi açıklamalarında;’Hükümet bu konu ile ilgili bizden bir rapor istedi. Çalışmalarımızı yaptık ve 2018 yılı Ocak ayında raporu sunduk’ demektedir.”
Hazırladığı soru önergesini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle Meclis’e sunan Ayhan Barut, şu sorulara yanıt verilmesini talep etti:
1. Bahse konu uluslararası bu firmadan şeker fabrikalarının özelleştirilmesi için bir rapor istenmiş midir? Raporun içeriği, ilgili firmanın görüş ve düşünceleri neler olmuştur? Söz konusu rapora dayanarak mı özelleştirmeler yapılmıştır?
2. Bu firmadan raporu hangi hükümet yetkilisi istemiştir? Neden?
3. Tarımın ülkemiz içindeki paydaşları olan Ziraat Odaları, Ziraat Mühendisleri Odası gibi pek çok meslek örgütlenmesi, üniversiteleri ve çiftçi kuruluşları var iken neden Cargill gibi uluslararası bir şirketten görüş alınmıştır?
4. Ülkemiz tarımına ilişkin bu tasarruf, uygulama hükümetin dış güçlerle ilişkisi olduğunu mu göstermektedir? Başka hangi konularda uluslararası hangi özel kurum ve kuruluşlardan görüş alınmaktadır?
5. Özelleştirmeler sonrası fabrikaların akıbeti ne durumdadır? Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi sonrası ülkemiz şeker ihtiyacı ve sektör açısından ne durumdadır?
6. Çiftçimizi, üreticimizi, tarıma dayalı sanayicimizi mağdur eden bu tür uygulamalardan ne zaman vazgeçeceksiniz?
7. Özelleştirmeler nedeniyle yaşanan sorunların ortadan kaldırılması için dış güçlerin raporu ile özelleştirildiği düşünülen şeker fabrikalarımızın tekrar kamuya devri için bir girişiminiz olacak mı?
https://gazetemanifesto.com/2019/cargillitirafimeclistebaskahangikonulardagorusaliyorsunuz250079/