CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, AKP’li belediye başkanlarının istifa ettirilmesi üzerine “erken yerel seçim çağrısı” hükümetten olumlu yanıt bulmasa da, parti yönetimi, erken seçim için hazırlıklara başlıyor. Partinin öncelikleri arasında, isimlendirme yapmadan önce bölgenin özelliklerine göre “aday profili belirlenmesi” ve tabanda ittifakı sağlayacak adaylar için çalışma yapılması yer alıyor.
Cumhuriyet’in haberine göre, CHP’de birçok milletvekili “belediye başkanlığı” için hazırlanıyor, ancak parti yönetimi zorunlu olmadıkça, parti yönetim kademelerinde yer alanlar veya milletvekillerini aday göstermeye sıcak bakmıyor.
CHP’de 2018’in ilk aylarında yapılacak olağan kongre hazırlıkları sürerken, partide “yerel seçimler” için de planlamalar yapılıyor. Kılıçdaroğlu, parti kurmaylarına, yerel seçimle ilgili temel esasların belirlenmesi ve altyapı çalışmalarının yapılması için de talimat verdi. Bu kapsamda yapılan çalışmalar ve değerlendirmeler şöyle:
Partide, çok sayıda isim belediye başkan adaylığına hazırlanıyor. Ancak parti yönetimi, aday gösterilecek yerin özelliklerine göre öncelikle halkın ve örgütlerin nabzını tutarak, “aday profili” çıkaracak. İsim belirlenmeden önce, o bölgenin aday tercihi, belediye hizmetlerinde nelere öncelik verdikleri, eğer düşük oy alınmışsa, bunların neden kaynaklandığı saptanmaya çalışılacak
CHP, belediye başkan adayını belirlemeden önce, yerel düzeyde hangi kesimlerle “güçbirliği” yapılacağını da ölçmeye çalışacak. Siyasi partiler düzeyinde açık bir ittifak olmasa da tabanda ittifak sağlayabilecek adaylar çıkarılacak. Bu konuda kamuoyu yoklamaları ve parti örgütlerinin görüşleri ve nihayetinde genel merkezde oluşturulacak bir çalışma grubunun görüşmeler yaparak aday belirleme yöntemine gideceği belirtiliyor.
CHP’de çok sayıda milletvekili adaylık için hazırlanıyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu, parti yönetiminde yer alan isimlerin belediye başkan adayı olmasına sıcak bakmıyor. Kılıçdaroğlu’nun il, ilçe, parti meclisinde görev alan isimlerin belediye başkanlığına aday olmamaları yönündeki kararı da biliniyor. Benzer uygulamanın milletvekilleri için de geçerli olacağına dikkat çekiliyor. Partinin farklı kademelerinde yer alan isimlerin belediye başkanlığına yönelmelerinin partide “zafiyet yaratacağı” değerlendirmesinin yapılırken, “zorunlu olmadıkça” milletvekili adayı gösterilmeyeceğine dikkat çekiliyor. Bu kapsamda çok önem verilen yerlerin, ancak aday olmak isteyen milletvekili ile kazanılıyor olması halinde aday gösterilmesi planlanıyor.
> CHP, 27 Mart 2014 seçimlerinde kazanamadığı, ancak 16 Nisan referandumunda, “hayır” çıkan başta Ankara ve İstanbul olmak üzere bazı büyükşehirler için özel bir çalışma yapacak. Özellikle İstanbul ve Ankara’da, “tabanda ittifak” sağlayabilecek adaylar ön plana çıkacak. Ankara’da milliyetçi ve muhafazakâr kesimlerden oy alabilecek isimlere öncelik verilmesi planlanıyor. Bu kapsamda, CHP’nin bir önceki seçimdeki Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş, hâlâ alternatif olarak duruyor. Ancak Yavaş’ın, seçimden hemen sonra CHP’den istifa etmiş olması ve Meral Akşener’in kurduğu İyi Parti’den aday olabileceği yönündeki yorumlar, CHP adaylığı için en büyük handikapı oluşturuyor. Ayrıca sol seçmenin ikinci kez Yavaş’a oy vermeyebileceği değerlendirmesi de yapılıyor. Ankara’da milliyetçilerin de oy verebileceği Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin adı da konuşuluyor, ancak parti yönetimi isimlendirme için “erken” olduğu görüşünde. İstanbul’da ise CHP tabanının yanı sıra, muhafazakâr ve Kürt seçmenin oyunu alabilecek aday gösterilmesi gerektiği görüşü seslendiriliyor.
Halen CHP’de olan ve başarılı çalışmalarıyla ön plana çıkan büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarının büyük ölçüde korunacağı belirtiliyor. Başarılı belediyelerde, ancak başkanlar isterse aday değişimine gidileceği vurgulanıyor.
http://halktv.com.tr/chpdeyerelsecimcalismasibasladi247286
İşte AKP'nin aday profili: Önce 'seni vuracağım' dedi, sonra 'söylediysem annemi s.sinler'...1567 izlenme
CHP’li meclis üyelerinin oturduğu apartmana kurşunlar isabet etti!48 izlenme
Japon kadını taciz eden mülteciyi Japon polis hayvan gibi anırttı! “Japon kadınları kimse taciz edemez”43 izlenme
Numan Kurtulmuş'tan tarihi itiraf 'Canlı bombalar devam edebilir, referandumdan 'Evet' çıkınca terör biter !'360 izlenme
CHP mitingine gelen vatandaşın isyanı: "Kılıçdaroğlu'nun partiden ihraç edilmesini istiyorum. Bu olacak bir şey değil. Bu ülkeye ihanet"13 izlenme
Halkın yaşadığı ekonomik krizin acı manzarası! Eksi 4 derecede ucuz elma kuyruğu!50 izlenme
Et, süt, ekmek ve sebzede endişe yaratan beklenti! 2022'nin 'yok yılı' olması riski var51 izlenme
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı42 izlenme
Özel'den Erdoğan'a hodri meydan: "2 Kasım Türkiye'nin kurtuluş günüdür"
Tanju Özcan'dan savcılığın Kartalkaya dosyasıyla ilgili açıklama! Turizm Bakanlığı detayı
Elektrik faturaları kabaracak! Vatandaşa kendi faturası yetmezmiş gibi özel şirketlerin masrafını da eklediler!
Nihal Yalçın, ödül konuşması sırasında tepki gösterdiği Tamer Karadağlı’nın taklidini yaptı!