YERLİ ÜRETİME DÖNÜLMELİ
– Ziraat fakülteleri ile araştırma kurumları milli ve yerli anaç tespit etmeli. Hangi ırk hayvan besleneceği belirlenmeli. Yerli buğdaydan GDO'lu ürüne döndük. Yabancı menşeli tohumlarla sebze yetiştiriliyor. Bu yanlıştan dönülmeli.
– Yerli araç ve ekipman üretimi özendirilmeli. Gümrük yükseltilip yerli üretimin önü açılmalı.
– Destekleme, çiftçinin ihtiyacı, iç ve dış pazar ihtiyacı gözönünde bulundurularak tek elden yapılmalı.
– Ziraat Bankası, ticari faaliyetlerini kuruluş amacına uygun olarak tarıma kredi veren kuruluş haline getirmeli.
– Bölgesel üretime, pilot çalışmalarla hemen geçilmeli.
ETKİLERİ BİLE BİLİNMİYOR
– Zirai ilaç sayısı azaltılarak yerli üretim teşvik edilmeli. Çin'den sağlığa etkileri bilinmeyen ilaçlar getiriliyor.
– Organik tarım teşvik edilmeli. 2010'da hazırlanan yönetmelik hayata geçirilmeli.
– Büyükşehirlerin çevresinde tarıma uygun köylerde yapılaşma durdurulmalı.
– Pazarlama ve üretim kooperatifler üzerinden yapılmalı.
– Kamunun elindeki ekipmanlar köye yönlendirilmeli.
– Tarım danışmanlığı teşvik edilerek geliştirilmeli. Ziraat odalarında 450 tarım uzmanı çalışıyor. Bu sayı artırılmalı.
– Müteselsil kefalet yoluyla kredi kullanımı özendirilmeli.
– Çiftçiler, ziraat fakülteleri, kamu araştırma kurumları ve sivil toplum kuruluşları tarafından ortak eğitmeli.
Başta yüzde 100 zamlanan DAP gübresi olmak üzere artan maliyetler yüzünden bu yıl buğday ekim alanlarının çoğu boş kaldı.
Tarım arazilerinin korunması için her türlü yasal önlemin alınması gerektiğine dikkat çeken Yılmaz Hastürk, “Tarım iktidar partilerinin tasallutundan kurtarılarak üretim ve pazarlama esasları yasal koruyucu tedbirlerle yönlendirilmelidir” dedi. Tarımda politikaların bir plan dahilinde değil, hangi ilin siyasi kadrosu ağır basıyorsa ona göre yönlendirildiğini söyleyen Hastürk, “Avrupa Birliği destekli krediler yerinde kullanılmalı, siyasi amaçlar dışına çıkarılıp üretimi artıracak ve yönlendirecek bir biçime getirilmeli” diye konuştu. Hastürk, tarımsal arazide verilmesi gereken kredi kriterlerini de Tarım Bakanlığı verileriyle “suluda 50 ile 100 dekar, kuruda 200300 dekar, dikili arazide 10 dekar , örtülü arazide 3 dekar” olarak tanımladı. Hastürk, 40 ziraat fakültesinden bazılarının isimlerinin “ziraat” ve “doğa bilimleri” olarak değiştirilmesi gerektiğini de vurgulayarak, “İş alanı bulamadıkları için fakültelerde kontenjanların yüzde 60'ı boş. Tarıma katkıda bulunmayan fakültelere yaptırım getirilmeli” şeklinde konuştu.
https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/ciftcibugdayekmiyorackalacagiz2736551/?fbclid=IwAR0XKkCowlbiJ8DdREQ1GJLMwXHgntjq856UEEp9ONhhgiD1md7VyrcbGf0
Gezi tutuklusu MS hastası Tayfun Kahraman hastaneye götürüldü! Eşi Meriç Kahraman açıkladı: 'İki hafta içinde...'7 izlenme
CHP, İmralı'ya gidecek heyete üye vermeyecek! CHP'li Murat Emir, partisinin gerekçelerini açıkladı17 izlenme
Özel hastanenin vicdansızlığına soruşturma!85 izlenme
12 Eylül darbesinin üzerinden 42 yıl geçti27 izlenme
Aylık maaşı 30 bini geçti! Bizim paramızla ödenmese gözümüz yok!91 izlenme
'Türkiye'de maymun çiçeği karantinası' iddiasına ilk açıklama23 izlenme
Laik mahkeme, Kuran’a bakıp hüküm verdi!75 izlenme
Kılıçdaroğlu'nu hedef alan Pelikancılar, şehitlere karşı çıkıp yakınlarına nasıl hakaret etmişlerdi!403 izlenme
Emeklilerden Şimşek'e tepki: "Bu yaşamak değil"
Kapıkule’de yılbaşı alışverişi yoğunluğu: Bukgarlar akın akın geliyor!
Zammın bir kısmı geri alındı, tahminler değişti! Hakan Kara şaşkınlığını gizleyemedi: 'Enflasyona günlük ince ayar'
Sağlık Bakanı Koca corona verilerini açıkladı: 23.946 yeni vaka tespit edildi, 15.164 kişi sağlığına kavuşurken, 290 kişi hayatını kaybetti!